З 2004 року ПДВ на ліки 17%?Таку ставку визначив парламент

Шановні панове! Те, про що так довго говорили, з чим сперечалися, чому не вірили, — сталося: 19 червня 2003 р. о 13 год 59 хв 321 народний депутат проголосував за закон України «Про внесення змін до закону України «Про податок на додану вартість», яким серед інших змін з 1 січня 2004 р. введено ставку ПДВ на лікарські засоби та вироби медичного призначення в розмірі 17%. Відразу потрібно зауважити, що пільгу щодо звільнення від ПДВ залишено для такої операції, як (цитуємо) «поставка ліків, лікарських засобів, медичних пристосувань та медичних засобів, визначених життєво необхідними за переліком, який установлюється Кабінетом Міністрів України».

Перелік життєво необхідних лікарських засобів установлюється раз на рік до 1 липня року, попереднього звітному. У разі невстановлення зазначеного переліку в такий термін діє перелік, установлений для попереднього року, а за відсутності такої пільги щодо звільнення від ПДВ згідно із Законом «поширюється на всі види ліків, лікарських засобів, медичних пристосувань та медичних засобів».

Нагадаємо, що згідно з чинним законом «Про податок на додану вартість» (закон, яким внесено зміни в оподаткування ПДВ, прийнятий народними депутатами, має бути затверджений Президентом України) від ПДВ звільняються операції з «продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення, зареєстрованих в Україні у встановленому законодавством порядку, в тому числі надання послуг з такого продажу аптечними установами».

Крім того, пільгу щодо звільнення від ПДВ залишено для поставки (надання) медичних послуг, визначених життєво необхідними за переліком, який встановлюється Кабінетом Міністрів України. До такого переліку не можна включати послуги з косметичного лікування або косметичної хірургії (в тому числі косметичне протезування, не за медичними показаннями); водолікування та геліотерапії, не пов’язаних з лікуванням хронічних захворювань; лікування та протезування зубів з використанням коштовних металів, гальванопластики та порцеляни; проведення абортів, крім абортів за медичними показаннями або при вагітності внаслідок згвалтування; оперативних втручань, пов’язаних зі зміною статі; лікування венеричних захворювань, крім СНІДу та внаслідок зараження нестатевим шляхом чи згвалтування; лікування тютюнової чи алкогольної залежності; клонування людини чи її органів; надання послуг, пов’язаних з доставкою хворих чи поранених незалежно від статусу осіб, які здійснюють таку доставку, чи статусу таких хворих чи поранених; оплати вартості медичних послуг, які не можуть бути включені до Переліку життєво необхідних, встановленого Кабінетом Міністрів України. Як і у випадку з лікарськими засобами, такий перелік установлюється раз на рік до 1 липня року, попереднього звітному. У разі невстановлення такого переліку в зазначений термін діє перелік, встановлений для попереднього року, а за його відсутності пільга поширюється на всі види медичних послуг, крім перелічених вище.

Закон «Про внесення змін до закону України «Про податок на додану вартість» набирає чинності з 1 січня 2004 р. Ставка ПДВ у розмірі 17% діятиме з 1 січня 2004 р. по 1 січня 2006 р., далі вона визначатиметься в розмірі 15%.

Які можливі варіанти розвитку подій?

По-перше, на ситуацію може вплинути Президент, якщо накладе вето на Закон.

По-друге, Перелік основних (життєво необхідних) лікарських засобів (Перелік) був прийнятий ще в листопаді 2001 р. (Постанова Кабінету Міністрів України за № 1482), а згідно з положенням Закону Перелік має бути визначено до 1 липня року, попереднього звітному. Отже, якщо до 1 липня 2003 р. (фактично за поточний тиждень) нову редакцію Переліку не буде затверджено, має діяти Перелік, установлений для попереднього року. Але у 2002 р. такого Переліку не було визначено (МОЗ затвердило лише Положення про Перелік). Чи можна в такому разі припустити, що Переліку немає? Звичайно, трактування цих питань — компетенція юристів та відповідальних працівників.

Можливі зміни в правилах оподаткування вплинуть на господарську діяльність усіх суб’єктів фармацевтичного ринку — виробників ліків, постачальників та аптек. До початку нового року лишилося 6 місяців, тобто є час на підготовку, щоб нівелювати можливі негативні наслідки введення ПДВ на ліки.

На сьогодні питань більше, ніж відповідей. Редакція «Щотижневика АПТЕКА» стежитиме за перебігом подій, інформуватиме та відповідатиме на запитання читачів.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті