“Вьорваг Фарма” – Німецька якість, сімейні традиції

FORSCHUNG, FORTSCHRITT, FORBILDUNG —
дослідження, прогрес, подальше навчання

17 жовтня поточного року відбулося урочисте відкриття представництва німецької компанії «Вьорваг Фарма» в Україні. Цій події було присвячено симпозіум, на якому українські медичні працівники мали змогу ознайомитися з діяльністю компанії та її продукцією. У рамках симпозіуму проведено науково-практичну конференцію, на якій розглядалися актуальні питання діабетології та неврології. У роботі симпозіуму взяли участь представники компанії «Вьорваг Фарма» на чолі з головою представництва Уве Штюром; з доповідями на конференції виступили провідні українські науковці в галузях ендокринології та неврології: кандидат медичних наук, доцент кафедри ендокринології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Олександр Щербак, доктор медичних наук, професор УНПЦЕХТЕОТ МОЗ України Борис Маньковський, доктор медичних наук, професор, керівник відділу фармакотерапії ендокринологічних захворювань Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України Вадим Корпачов, доктор медичних наук, професор кафедри нервових хвороб Московської медичної академії ім. І.М. Сєченова Андрій Данилов. Симпозіум зібрав близько 100 ендокринологів і неврологів України.

Уве Штюр, голова представництва компанії «Вьорваг Фарма» в  Україні

Відкриваючи симпозіум, Уве Штюр відзначив, що заснування представництва компанії «Вьорваг Фарма» в Україні знаменує новий етап її діяльності. Розповідь про компанію голова не випадково розпочав з історії її виникнення, адже вона нерозривно пов’язана з подальшим розвитком та філософією діяльності «Вьорваг Фарма».

Історія компанії «Вьорваг Фарма» бере початок у 1965 р., коли доктор Фрітц Вьорваг заснував у м. Штутгарті (ФРГ) міську аптеку, яка за 7 років перетворилася на фармацевтичну компанію «Вьорваг Фарма», названу на честь її засновника. З 1996 р. штаб-квартира компанії знаходиться в м. Бьоблінгені. Виробництво продукції розпочалося з 1–2 найменувань; протягом майже 40 років свого існування компанія перетворилася на досить великого виробника лікарських засобів (зараз в асортименті нараховується близько 130 препаратів), що реалізуються не тільки в Німеччині, а й у багатьох країнах світу. Обсяг експорту займає приблизно 60% товарообігу компанії, який минулого року склав 45 млн євро. Крім Німеччини, компанія працює у 12 країнах Європи та СНД. Представники компанії велику увагу приділяють розвитку експорту в країнах Східної Європи. На сьогодні представництва компанії відкрито в Угорщині, Болгарії, Чехії, Румунії, Словенії, Литві, Польщі. З 1996 р. функціонує представництво компанії в Росії, а з жовтня 2003 р. — в Україні. Відкриття представництва свідчить про те, що плани компанії стосовно України серйозні та довгострокові. Уве Штюр зазначив, що керівництво «Вьорваг Фарма» вважає український фармацевтичний ринок дуже перспективним.

Кожна з провідних світових фармацевтичних компаній, як правило, спеціалізується на створенні препаратів окремих фармакотерапевтичних груп. Компанія «Вьорваг Фарма» спеціалізується на виробництві препаратів, які використовують для лікування цукрового діабету (ЦД) та його ускладнень, серцево-судинних та системних неврологічних захворювань, а також вітамінно-мінеральних комплексів. Компанія пропонує українським споживачам 6 найменувань лікарських засобів, зокрема, ТІОГАМА® (препарат a-ліпоєвої кислоти), МЕТФОГАМА® 500/850 (метформіну гідрохлорид), МІЛЬГАМА® драже (сполука бенфотіаміну, жиророзчинного тіаміну з піридоксином), МІЛЬГАМА® розчин для ін’єкцій (містить тіаміну гідрохлорид, піридоксину гідрохлорид, ціанокобаламіну гідрохлорид та лідокаїн). «Козирі» препарату МІЛЬГАМА® драже в тому, що він містить високі дози вітамінів, які утворюють високі концентрації, необхідні для лікування діабетичної полінейропатії. Значне місце в асортименті компанії посідають вітамінні та мінеральні комплекси. Із них на українському ринку зареєстровано ВІТАМІНИ ДЛЯ ХВОРИХ НА ДІАБЕТ, що містять 11 життєво необхідних вітамінів та 2 мікроелементи (цинк і хром), антиоксидантний комплекс із селеном і лікопіном ОКСИЛІК, до складу якого також входять такі антиоксиданти, як провітамін А, вітаміни С та Е.

Уве Штюр наголосив, що компанія вдало вибрала препарати для просування в Україні. По-перше, проблема ЦД — дуже гостра і важлива як для України, так і для інших країн через те, що постійно зростає число хворих із цією патологією; по-друге, низка лікарських засобів компанії на українському ринку не має аналогів (наприклад, препарат МІЛЬГАМА® драже, що містить жиророзчинний тіамін, або ВІТАМІНИ ДЛЯ ХВОРИХ НА ДІАБЕТ).

Голова представництва повідомив, що виробництво лікарських засобів компанії «Вьорваг Фарма» здійснюється на території Німеччини. Застосування сучасних технологій, дотримання стандартів GMP, GLP, GCP, ISO 9002, кваліфікований персонал — гарантія високої якості продукції компанії «Вьорваг Фарма».

Українська команда компанії
«Вьорваг Фарма»

На цей час компанія співпрацює з двома українськими дистриб’юторами: «БаДМ» та «Артур К», які здатні забезпечити наявність препаратів «Вьорваг Фарма» в різних регіонах України. У подальшому компанія проводитиме оцінку дистриб’юції своїх продуктів і, якщо виникне необхідність, вноситиме корективи.

Наприкінці свого виступу Уве Штюр познайомив присутніх з працівниками представництва компанії «Вьорваг Фарма» в Україні, а також повідомив, що на українському фармацевтичному ринку компанія має намір забезпечити своїй продукції достатню якісну підтримку, а також проводити розумну цінову політику.

Українські клініки вже мали змогу набути перший досвід використання лікарських засобів компанії «Вьорваг Фарма» (а саме препаратів МЕТФОГАМА® 500/850, ТІОГАМА®, МІЛЬГАМА® драже), що їх компанія надала для випробування.

Олександр Щербак у своїй доповіді «Бігуанід МЕТФОГАМА® 500/850 — нові фармакотерапевтичні можливості» розповів про актуальні питання щодо використання метформіну, зазначивши, що препарат показаний при ЦД II типу середнього ступеня тяжкості в поєднанні з надмірною масою тіла, коли низькокалорійна дієта та фізична активність не сприяють компенсації ЦД; при алергії до інсуліну або інсулінорезистентності, при алергічних реакціях, непереносимості або відсутності ефекту у разі прийому препаратів сульфонілсечовини; ЦД при акромегалії. О. Щербак відзначив, що застосування препарату МЕТФОГАМА® 500/850 підтримує зменшення маси тіла, знижує рівень загального холестерину і тригліцеридів, глюкози в крові без загрози розвитку гіпоглікемії, сповільнює виникнення ускладнень. Попередні результати дослідження ефективності та безпеки препарату МЕТФОГАМА® 500/850 у 32 пацієнтів із ЦД II типу віком до та понад 60 років з високим індексом маси тіла свідчать про добру переносимість препарату. Рекомендована доза препарату має визначатися індивідуально з урахуванням рівня глюкози в крові. Залежно від ефекту терапії початкову дозу (500 або 850 мг/добу) можна поступово підвищувати.

Одне з найчастіших ускладнень ЦД — ураження нервової системи (поширеність діабетичної нейропатії складає 20–54% залежно від використаних методів діагностики).

Борис Маньковський докладно висвітлив етіологію, патогенез, класифікацію, діагностику та алгоритм лікування діабетичної нейропатії, зазначивши, що лікування цього захворювання має включати підтримання нормоглікемії, патогенетичну, симптоматичну та фізіотерапію. Патогенетичну терапію проводять з використанням a-ліпоєвої кислоти, терапевтична дія якої зумовлена покращанням енергетичного обміну речовин у нейронах і зниженням інтенсивності оксидантного стресу, який відіграє ключову роль у патогенезі діабетичної нейропатії. Протягом 45 днів вивчали результати застосування препарату a-ліпоєвої кислоти ТІОГАМА® в трьох групах пацієнтів із сенсорно-моторною діабетичною нейропатією (12 хворих приймали препарат перорально 600 мг/добу; 10 — 600 мг/добу протягом 20 днів, потім 1800 мг/добу протягом 25 днів; 9 — 1800 мг/добу). Результати дослідження свідчать про ефективність і безпеку препарату ТІОГАМА® в дозі 600–1800 мг/добу, вибір дози необхідно проводити з урахуванням вихідного ступеня тяжкості діабетичної нейропатії.

Продовжуючи тему лікування діабетичної нейропатії, Вадим Корпачов зазначив, що нервова тканина належить до інсулінозалежних. Для підтримання швидкості біохімічних процесів у цій тканині необхідні вітаміни групи В — тіамін (В1) та піридоксин (В6). У хворих на ЦД нестача вітамінів В1 та В6 порушує метаболізм та призводить до накопичення вільних радикалів і продуктів перекисного окиснення ліпідів. Для успішного лікування вирішальну роль, особливо при високих дозах, відіграє біодоступність вітамінів саме групи В. Результати проведених досліджень свідчать, що біодоступність бенфотіаміну — жиророзчинного тіаміну — в 5 разів вища порівняно з такою водорозчинного тіаміну завдяки своїй ліпофільній структурі і кращому всмоктуванню в кишечнику. Крім того, бенфотіамін резистентний до тіамінази та добре переноситься хворими. Серед наявних нині на фармацевтичному ринку комбінованих препаратів, до складу яких входять вітаміни групи В, тільки препарат МІЛЬГАМА® драже містить жиророзчинний бенфотіамін.

Андрій Данилов у своєму виступі оголосив результати трьох досліджень, проведених на кафедрі нервових хвороб Московської медичної академії ім. І.М. Сєченова: ефективність препаратів МІЛЬГАМА® драже у хворих з діабетичною нейропатією; МІЛЬГАМА® розчин для ін’єкцій при гострому болю у спині; БЕНФОГАМА® (бенфотіамин) — з алкогольною нейропатією. Під час лікування діабетичної нейропатії препаратами МІЛЬГАМА® драже та БЕНФОГАМА® протягом 6 тиж вірогідно зменшилися прояви сенсорних та вегетативних розладів, покращилася вібраційна чутливість, швидкість проведення по периферичних нервах, стан вегетативної нервової системи. В усіх випадках відзначалася добра переносимість препаратів, побічних явищ у жодного хворого не виявлено. Під час дослідження препарату МІЛЬГАМА® розчин для ін’єкцій, що містить 100 мг тіаміну, 100 мг піридоксину, 1000 мкг ціанокобаламіну з 20 мг лідокаїну, протягом 5 днів порівняно з диклофенаком у пацієнтів з гострим болем у спині виявлено ідентичність регресування симптомів в обох групах, що свідчить про однаковий за вираженістю ефект цих препаратів. Відзначали добру переносимість препарату і відсутність побічних явищ. Підсумовуючи результати досліджень, доповідач зазначив, що препарати МІЛЬГАМА® драже та БЕНФОГАМА® — високоефективні засоби в лікуванні не тільки діабетичної, але й інших видів нейропатії, тоді як МІЛЬГАМА® розчин для ін’єкцій — ефективно усуває гострі больові синдроми. На закінчення свого виступу А. Данилов звернув увагу присутніх на те, що правильне лікування дешевше, ніж неправильне, хоча препарат може коштувати дорожче. Лікарі повинні мати право вибору і надавати це право пацієнтам.

Регіональний менеджер компанії «Вьорваг Фарма» Вікторія Тарабанова докладніше зупинилася на організації роботи української команди компанії:

— У зв’язку зі специфічністю препаратів (окрім вітамінних комплексів, всі вони рецептурні і здебільшого їх застосовують безпосередньо в клініках) компанія не має права рекламувати їх серед споживачів. Публікації, присвячені препаратам компанії, з’являтимуться на сторінках спеціалізованих видань. Основну увагу компанія приділятиме роботі медичних представників з фахівцями, оскільки саме лікарі та фармацевти відіграють вирішальну роль у тому, щоб інформація про препарати, а значить, і самі препарати, доходили до пацієнтів. Певній цільовій аудиторії спеціалістів надаватиметься повна інформація не тільки про асортимент препаратів компанії, але й про досягнення в  галузі ендокринології та неврології. Важливою складовою роботи з лікарями є спеціалізовані наукові конференції, в яких «Вьорваг Фарма» братиме активну участь.

На цей час зовнішня служба компанії на  стадії формування. Планується класична схема її розвитку: спочатку медичні представники працюватимуть у найбільших містах України, далі планується розширення як штату працівників зовнішньої служби, так і розширення території діяльності. Зараз вони працюють в Києві, Одесі, Дніпропетровську.

Компанія впевнена у своєму успіху, оскільки не має сумнівів у якості своєї продукції, яку пропонує українським споживачам, і високо цінує професіоналізм працівників українського представництва. Ми сподіваємося, що досвід працівників «Вьорваг Фарма» допоможе компанії якнайшвидше посісти гідне місце на  українському фармацевтичному ринку.

Олена Кучерук
Фото Євгена Чорного

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті