Продукти, які допоможуть повернути радість життя

Працівники аптек і споживачі все більше цікавляться профілактичними продуктами природного походження. Таку продукцію представляє на  українському фармацевтичному ринку ТОВ «Георг Біосистеми». Про те, що це за компанія і які продукти вона виробляє, розповідають її директор, представник Georg Biosystems у країнах Східної Європи, професор, доктор медичних наук, завідуючий кафедрою захворювань вуха, горла та носа Донецького державного медичного університету, віце-президент Всесвітньої асоціації вчених, які вивчають дію медичної п’явки, дійсний член Європейського конгресу хірургів, автор 76 винаходів у галузі біотехнологій Костянтин Селезньов (К.С.) та провідний біотехнолог компанії, доктор біологічних наук, декан факультету біотехнологій і біоінженерії, завідуюча кафедрою індустріальної біотехнології Національного технічного університету України «КПІ» Любов Шинкаренко (Л.Ш.).

Костянтин Селезньов, представник Georg Biosystems у країнах Східної Європи, директор ТОВ «Георг Біосистеми»

— Костянтине Георгійовичу, розкажіть, будь ласка, як виникла ідея створення ТОВ «Георг Біосистеми»?

К.С.: Компанія Georg Biosystems (Великобританія), яка спеціалізується переважно в галузі розробки біотехнологічних процесів, добре відома фахівцям. Її принциповий підхід до виробництва продукції полягає в тому, що найбільш позитивний вплив на організм мають ті біотехнологічні продукти, які створені на основі натуральної сировини саме з регіону проживання людини. Тому для розвитку своєї діяльності в тому чи іншому регіоні компанія зацікавлена в співробітництві з місцевими фахівцями, які мають розробки в галузі створення біотехнологічних продуктів. Результатом такого співробітництва стало створення в Україні ТОВ «Георг Біосистеми», яке акумулювало в собі досвід вітчизняних фахівців та їхніх закордонних колег у галузі біотехнологій. У Донецьку побудоване сучасне підприємство, яке вироблятиме продукцію для країн Східної Європи. Наші закордонні партнери виступають у цьому проекті не тільки як інвестори, але й як гаранти європейської якості цих продуктів.

— Які розробки вітчизняних учених стали підгрунтям даного проекту?

Л.Ш.: Для того щоб читачам стало зрозуміліше, про що йдеться і яке відношення я особисто маю до даних розробок, доведеться зробити невеликий екскурс в історію. За освітою я мікробіолог і вже близько 25 років займаюся дослідницькою і практичною діяльністю в сфері біотехнологій. Ще в 1979 р. я почала працювати на Ладижинському заводі ферментних препаратів, який потім став науково-виробничим біофармацевтичним підприємством. До речі, вітчизняні дослідження в сфері біотехнологій на той час проводилися на високому рівні, й ми практично не відставали від закордонних колег. Посада начальника центральної заводської лабораторії на одному з найбільших на той час у Європі підприємств з мікробіологічного синтезу дала можливість мені досконало вивчити біотехнології: від виведення продуцентів до одержання готових форм. У середині 80-х років на базі заводської лабораторії було створено Центральні науково-дослідні лабораторії з експериментальним виробництвом. Лабораторії та виробництво були базовими для проведення державних перевірок у галузях біотехнологій, генної інженерії, створення мікробних полісахаридів. Одним з провідних напрямків роботи лабораторій було створення на основі штамів молочнокислих бактерій так званих продуктів «спеціального призначення», які довгий час були засекречені та використовувалися для захисту організму космонавтів і військовослужбовців від впливу різноманітних ушкоджуючих факторів. Мені довелося керувати саме цими науковими розробками, а згодом — продовжити наукові дослідження в галузі культивування молочнокислих бактерій. Саме ці штами стали основою для виробництва нової продукції компанії.

Завдяки вмінню регулювати процеси біосинтезу ми фактично можемо програмувати бажані властивості продукту, зокрема, антагонізм щодо патогенної мікрофлори, здатність до імуномодулюючої дії тощо. Наші продуценти подібні до представників природної флори, яка дана людині, щоб регулювати взаємодію організму з навколишнім середовищем. Особливо важлива наявність технології, яка дозволяє відтворювати у процесі виробництва бажані властивості. Створити штам у лабораторії — тільки частина роботи, а от зберегти всі його властивості у процесі відтворення — складне завдання, яке нам вдалося успішно вирішити.

— Що Ви вважаєте найбільш важливим при створенні продуктів на основі біотехнологій?

Л.Ш.: На мою думку, найважливішим нашим досягненням є створення таких продуктів, які були б максимально «рідними» для людського організму та могли ефективно взаємодіяти з його системами. Крім того, багаторічний досвід використання довів їхню безпеку для організму та дієвість, вони в 2–2,5 рази ефективніші порівняно з іншими штамами біфідо- та лактобактерій.

— Наскільки актуальні продукти, які пропонує компанія «Георг Біосистеми»?

К.С.: Продукти, що сприяють відновленню нормальної мікрофлори в кишечнику, в наш час дуже актуальні, оскільки вже десятиріччя не виробляється справжній «живий» кефір, той самий, який ми всі добре пам’ятаємо: у скляних пляшках із зеленою кришечкою. Його виробництво та реалізація стали невигідними в ринкових умовах, оскільки оптимальний термін зберігання кефіру, в якому живуть лактобактерії, становить 24 год, а через 36 год кількість життєздатних біфідо- та лактобактерій зменшується до 30%. Тому всі молочні продукти, що мають термін зберігання більше 36 год, не містять достатньої кількості живих біфідо- та лактобактерій, які позитивно впливають на організм людини. Через це у переважної більшості населення України, особливо у дітей раннього віку, є і різні порушення роботи кишечнику, дисбактеріоз. Кишечник — один з найважливіших органів, оскільки у ньому відбувається всмоктування корисних речовин, що потрапляють в організм людини з їжею. Якщо функціонування кишечнику порушене і процеси гниття переважають над процесами бродіння, то всмоктуваність корисних і поживних речовин значно знижується. Тому організм людини не отримує з їжею всіх необхідних речовин для нормальної життєдіяльності, в тому числі тих, що сприяють виробленню протипухлинного та протиалергічного імунітету.

Існує таке поняття, як «дружні» бактерії. Вони допомагають організму протистояти впливу патогенної мікрофлори і нормально функціонувати. Кількість факторів, які сприяють руйнуванню природної мікрофлори кишечнику, дуже велика. До них належать несприятлива екологічна ситуація, зловживання алкоголем, стреси, застосування деяких лікарських препаратів та ін. Порушення функціонування кишечнику негативно позначаються практично на всьому організмі, тому відновлення нормальної мікрофлори також сприяє вирішенню багатьох проблем, на перший погляд, не пов’язаних із травною системою.

— Які саме продукти компанія готова представити на українському фармацевтичному ринку вже зараз?

Любов Шинкаренко, провідний біотехнолог ТОВ «Георг Біосистеми»

К.С.: «Першою ластівкою» стане серія харчових добавок на основі ліофілізованих лактобактерій, яка вже наприкінці лютого з’явиться в українських аптеках. Серія налічує 8 йогуртів у формі капсул. Ці продукти містять «живі» лактобактерії, але кожен з них має свою «родзинку» — різні натуральні біологічно активні компоненти. Це дозволяє рекомендувати йогурти різним категоріям населення. Так, йогурт NORM — класичний продукт, сприяє відновленню кишкової мікрофлори. Особливістю йогурту BABY є наявність в його складі екстракту фенхеля, що дозволяє використовувати цей продукт для профілактики не тільки дисбактеріозу, але й метеоризму. З назви йогурту BABY-IODIUM зрозуміло: його можна застосовувати для профілактики йодної недостатності в дітей.

Слід відзначити, що збереження та відновлення природної мікрофлори кишечнику в дитини підвищує всмоктуваність вітаміну D, необхідного для профілактики рахіту. Йогурт CLEANER містить лактобактерії та екстракт зеленого чаю, який є природним антиоксидантом і сприяє підтриманню нормального рівня холестерину. До складу йогурту COMFORT входять екстракти інжиру та кореня ревеню, що дозволяє рекомендувати його тим, хто має схильність до запорів. Йогурт SLIM містить екстракт ананасу, завдяки чому нормалізується робота кишечнику. Цей продукт можна рекомендувати в комплексі дієтичного харчування тим, хто хоче схуднути, для захисту мікрофлори кишечнику. Поєднання у складі йогурту GLYCONORM лактобактерій з екстрактом топінамбуру — інуліном дозволяє застосовувати дану харчову добавку в комплексі з цукрознижувальними препаратами пацієнтам із цукровим діабетом. Йогурт PROSTATES містить лактобактерії та екстракти насіння гарбуза і кропиви дводомної. Його можна застосовувати не лише для профілактики простатиту та коліту у чоловіків, але й під час комплексного лікування пацієнтів з інфекційними захворюваннями сечостатевої системи.

— Де будуть продаватися йогурти, про які Ви розповіли?

К.С.: Винятково в аптеках. У нашій компанії вважають, що ті продукти, які тісно пов’язані зі здоров’ям і можуть бути рекомендовані для комплексного застосування з лікарськими засобами, повинні продаватися лише в аптечних установах, де їм будуть забезпечені належні умови зберігання й продажу. Високі стандарти якості виробництва, яких дотримується компанія «Георг Біосистеми», вимагають також високих стандартів дистрибуції та роздрібної реалізації. Тому не йдеться ані про магазини, ані, тим більше, про «валізний» бізнес.

— Хто ж буде здійснювати дистрибуцію ваших продуктів?

К.С.: Нині формується дистриб’юторська мережа. Низка домовленостей уже є, але ми відкриті до співпраці з провідними компаніями, які спеціалізуються в сфері фармацевтичної дистрибуції і забезпечують якісний сервіс.

— Як просуватиметься продукція компанії на українському ринку?

К.С.: Насамперед маємо намір провести інформаційну роботу із залученням фахівців, аби привернути увагу до існуючої медико-соціальної проблеми. Багато лікарів усвідомлюють значення нормального функціонування травної системи для загального стану здоров’я людини, однак не всі ще розуміють, наскільки важливим для організму є відновлення нормальної мікрофлори, «заселення» його природними, «дружніми» бактеріями. Планується також значна роз’яснювальна робота серед населення. Люди дуже мало знають про те, як функціонує їхній організм, які процеси відбуваються в ньому, що може бути причиною порушення стану здоров’я. Ми вважаємо своїм завданням надати споживачам максимум інформації та право вибору якісних продуктів, які сприяють збереженню здоров’я. o

Вікторія Матвєєва, фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті