Дату пленуму ще не визначено

?

Як відомо, проект Рішення з’їзду та програма «Фармація-2005» були підготовлені ще до початку роботи V Національного з’їзду фармацевтів України. Делегати з’їзду при обговоренні цих документів вносили доповнення та висловлювали зауваження. Для того щоб проект Рішення та Програма увібрали в себе всі побажання делегатів, було вирішено їх доопрацювати. Тому робоча група Оргкомітету з’їзду протягом останніх трьох місяців приймала пропозиції делегатів та всіх зацікавлених сторін і, зрештою, підготувала змінені редакції цих документів.

1 грудня 1999 р. у Харкові в приміщенні Національної фармацевтичної академії України (НФАУ) відбулась робоча нарада, яку було організовано з метою підготовки проекту Рішення з’їзду та програми «Фармація-2005» для затвердження на Пленумі. В її роботі взяли участь ректор НФАУ Валентин Черних, перший заступник голови НАК України Олександр Євтушенко, перший заступник ДАК «Ліки України» Валентина Москаленко, директор ДНЦЛЗ Віктор Георгієвський, начальник фармацевтичного управління Харківської обласної державної адміністрації Валерій Чередниченко, головний науковий співробітник ДНЦЛЗ Микола Ляпунов, начальник Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів у Харківській області Людмила Бондарева, члени Оргкомітету V Національного з’їзду фармацевтів України від НФАУ.

З різних причин у роботі наради не змогли взяти участь представники Міністерства охорони здоров’я та Фармацевтичної асоціації України. На думку учасників наради, це негативно позначилось на обговоренні певного кола питань та не дозволило визначити дату проведення Пленуму. Для її визначення будуть проведені додаткові консультації.

Відкриваючи засідання, Валентин Черних зазначив, що активність делегатів при обговоренні проектів Рішення з’їзду та програми «Фармація-2005» була дуже низькою. Лише кілька установ та організацій подали до Оргкомітету свої пропозиції, завдяки яким змінений проект Рішення з’їзду став носити більш визначений та конкретний характер. Щодо програми «Фармація-2005», то її текст суттєвих змін не зазнав.

Аналізуючи внесені у проект Рішення з’їзду зміни, слід звернути увагу на деякі з них. Так, у новій редакції більш чітко визначено перелік установ та організацій, яким адресовані пропозиції з’їзду, — Міністерство охорони здоров’я, Коммедбіопром, НАзК України, Фармацевтична асоціація України, ДАК «Ліки України», фармацевтичні вузи.

У Рішенні з’їзду також зазначена необхідність створення державного органу управління фармацією у складі МОЗ України, керівник якого повинен мати повноваження заступника міністра з питань фармації.

Стосовно вдосконалення механізму роздрібної реалізації лікарських засобів у проект Рішення з’їзду внесено зміни, які стосуються обмеження безконтрольного продажу та вживання медикаментів. Для цього потрібно переглянути деякі пропозиції постанови Кабінету Міністрів від 12 травня 1997 р. № 447 «Про впорядкування діяльності аптечних закладів та затвердження Правил роздрібної реалізації лікарських засобів».

Крім того, визначено необхідність забезпечення «прозорості» процедур ліцензування фармацевтичної діяльності і реєстрації лікарських засобів.

З метою створення сприятливих умов для виробників лікарських засобів необхідно вирішити питання щодо: віднесення вартості наукових досліджень зі створення лікарських засобів до собівартості готової продукції; відміни податку на прибуток виробника, який спрямовано на наукові дослідження; акцизного збору на етиловий спирт, що використовують при проведенні наукових досліджень; ПДВ на ввезені субстанції та матеріали для виробництва лікарських засобів; податку на прибуток, що йде на розвиток виробництва; створення вільних економічних зон для торгівлі фармацевтичною продукцією з країнами СНД.

У проект Рішення з’їзду також внесено пункт про підтримку малосерійного виробництва в аптеках та на малих підприємствах. З цією метою запропоновано розробити відповідну Програму.

Микола Черкаський

«Щотижневик АПТЕКА» пропонує читачам приєднатися до обговорення проектів Рішення з’їзду та Програми «Фармація-2005». Зважаючи на те, що до прийняття цих документів на Пленумі ще є час, повідомляємо: свої пропозиції та побажання щодо згаданих проектів можна надсилати на адресу Оргкомітету з’їзду  — 310002, Харків, вул. Пушкінська, 53. Тел./факс: (0572) 47-01-64, E-mail: [email protected]

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті