Витрати з акцизу на спирт компенсуються

Державну службу лікарських засобів і виробів медичного призначення визначено відповідальним виконавцем бюджетної програми щодо компенсації у 2004 р. виробникам — суб’єктам підприємницької діяльності та закладам охорони здоров’я додаткових витрат, пов’язаних з підвищенням з 1 січня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий.

Як відбувається процедура компенсації, розповідає заступник голови Державної служби Сергій Данилов.

Сергій Данилов

Сергій Данилов, заступник голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення

— Ще наприкінці минулого року постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня № 2077 («Щотижневик АПТЕКА» №1 (422) від 12 січня 2004 р.) було затверджено Порядок компенсації у 2004 р. виробникам — суб’єктам підприємницької діяльності додаткових витрат, пов’язаних з підвищенням з 1січня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лікарських засобів, та визначено механізм компенсації додаткових витрат на придбання спирту етилового виробниками лікарських засобів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів). Згідно з постановою додаткові витрати — це сума коштів за податковим векселем, яку сплачено до державного бюджету за повною ставкою акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лікарських засобів, і не включено до їх відпускної ціни. Додаткові витрати виробників лікарських засобів підлягають компенсації за рахунок коштів державного бюджету.

— Яким категоріям виробників повинні компенсуватись додаткові витрати на придбання спирту етилового?

— Ці категорії зазначено в п. 1 вказаного Порядку. До них віднесено: підприємства фармацевтичної галузі, які використовують спирт етиловий для виготовлення лікарських засобів у технологічному процесі або такі лікарські засоби, до складу яких входить спирт етиловий; аптечні заклади, що виготовляють лікарські засоби з використанням спирту етилового; станції переливання крові, де при виготовленні компонентів крові та їх препаратів використовують спирт етиловий. Слід зауважити, що у разі, коли виробник лікарських засобів використовує спирт не для виготовлення лікарських засобів, а для виробництва іншої продукції, додаткові витрати не підлягають компенсації.

В той же час суб’єктам підприємницької діяльності, які включені до Реєстру закладів охорони здоров’я і підприємств зооветеринарного постачання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1908 від 28 грудня 2000 р. (зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України № 621 від 16 травня 2002 р. та № 270 від 4 березня 2004 р.; «Щотижневик АПТЕКА» №14 (435) від 12 квітня 2004 р.), і здійснюють оптову торгівлю спиртом етиловим на медичні цілі, компенсація повинна надаватись лише в  частині обсягів спирту, який відпускається на  потреби аптечних закладів, станцій переливання крові для виготовлення лікарських засобів, компонентів крові та препаратів з них. Даний Порядок не поширюється на відпуск спирту етилового для закладів охорони здоров’я та забезпечення ними лікувально-діагностичних процесів.

Для здійснення компенсації додаткових витрат та на виконання прийнятого Кабінетом Міністрів України розпорядження № 219 від 14 квітня 2004 р. «Про виділення коштів на компенсацію виробникам — суб’єктам підприємницької діяльності додаткових витрат, пов’язаних з підвищенням з 1 січня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується ними для виготовлення лікарських засобів», Міністерству охорони здоров’я перераховано відповідні кошти.

— Як здійснюється компенсація?

— Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 255 від 19 травня 2004 р. розпорядником коштів державного бюджету для компенсації додаткових витрат визначено Державну службу. Підставою для перерахування коштів державного бюджету є подана виробником лікарських засобів до Державної служби довідка про додаткові витрати, які підлягають компенсації за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідні цілі. Довідка повинна бути видана органом державної податкової служби за місцем реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності згідно форми, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації № 212 від 08.04.2004 р. Перерахування коштів з банківського рахунку Державної служби здійснюється на відповідний банківський рахунок виробника лікарських засобів у розмірі суми, що зазначена у поданій довідці.

Хочу звернути увагу, що прийом документів та надання консультацій з питань отримання компенсації відбувається за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 120, к. 36 по понеділкам, середам та четвергам з 9.00 до 16.00. n

Микола Холоденко, фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті