Відкритий лист ФАДО щодо ПДВ на лікарські засоби, виготовлені в умовах аптеки

лист від 26.10.2011 р. № 01-34

Голові Комітету Верховної Ради
України з питань охорони здоров’я
Бахтеєвій Т.Д.

Шановна Тетяно Дмитрівно!

Відкритий лист ФАДО щодо ПДВ на лікарські засоби, виготовлені в умовах аптекиВітаємо та звертаємося до Вас як до керівника, котрому не байдуже майбутнє здоров’я українського народу. Прем’єр-міністром України було надано важливе доручення про вжиття заходів щодо розширення мережі аптечних закладів, які можуть провадити господарську діяльність із виготовлення лікарських засобів в аптечних умовах, із метою забезпечення населення, особливо малозабезпечених громадян, доступними та якісними лікарськими засобами.

Але на сьогодні, у зв’язку з набуттям чинності постановою КМУ від 08.08.2011 р. № 867 «Питання звільнення виробів медичного призначення від оподаткування податком на додану вартість», виконати доручення стає дуже важко, тому що, на відміну від діючої на той час постанови КМУ від 10.08.2004 р. № 1006 «Про розширення переліку лікарських засобів, операції з продажу яких звільняються від обкладання податком на додану вартість», у нині діючу постанову КМУ № 867 не включено лікарські засоби, що виготовляються аптечними закладами за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин. Це означає, що такі ліки повинні оподатковуватися. У період, коли вже пройшли тендерні закупівлі та було задекларовано певні (невисокі) ціни на дану продукцію, суб’єкт господарювання не може підвищити ціну й у той же час повинен сплатити податок на додану вартість. Таке рішення КМУ призведе до подальшого зростання ціни на ліки, виготовлені в аптеці, або до відмови суб’єктів господарювання від здійснення даного виду діяльності, тому що без підвищення цін на ліки даний напрямок діяльності стає нерентабельним.

Відповідно до роз’яснення Державної податкової адміністрації України від 12.08.2011 р. № 9277/5/15-3316 Податковим кодексом України (далі — Кодекс) визначено чіткий перелік операцій, які звільняються від обкладення податком на додану вартість. Зокрема, відповідно до підпункту 1977.1.27 п. 197.1 ст. 197 від оподаткування звільняються операції з постачання лікарських засобів, дозволених до виробництва (у тому числі аптечними закладами) і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів. Але відповідно до ст. 9 Закону України «Про лікарські засоби» «…не підлягають державній реєстрації лікарські засоби, які виготовляють в умовах аптеки за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів з дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин».

Також хочемо звернути Вашу увагу на те, що є лікарські засоби, які сьогодні виготовляються тільки в умовах аптеки, оскільки відсутні безпечні технології їх промислового виробництва. Перш за все це стосується ліків із коротким терміном зберігання без використання стабілізаторів («Поляризуюча суміш», «Асептична суміш», розчини натрію гідрокарбонату, фурациліну, етакридину лактату та інші). Значний відсоток екстемпоральної рецептури — це ліки для немовлят («Вода кріпна», мікстура «Цітралева», краплі в ніс «Розчин протарголу», а також асортимент порошків, у тому числі з сильнодіючими речовинами — фенобарбіталом, дибазолом).

Крім того, екстемпоральна рецептура дає можливість лікарю при виборі лікарських засобів підійти до лікування кожного хворого індивідуально, при певних вкладеннях (фінансових та кадрових) підвищує економічну та фізичну доступність лікарських засобів (такі препарати іноді можуть бути дешевшими за готові ліки, особливо зарубіжного виробництва). Є багатий арсенал мануальних та магістральних прописів, аналогів виготовлених в аптеках лікарських засобів просто не існує. Найбільша кількість ліків, виготовлених в умовах аптеки, призначається педіатрами, дермато-венерологами, окулістами, гінекологами, невропатологами, урологами.

Категорії населення, яким найчастіше призначають ліки екстемпорального виготовлення ,— це діти та люди похилого віку.

У зв’язку з вищевикладеним, просимо Вас, шановна Тетяно Дмитрівно, допомогти нам, аптечним закладам України, та ініціювати внесення змін до постанови КМУ від 08.08.2011 р. № 867 «Питання звільнення виробів медичного призначення від оподаткування податком на додану вартість» і включити до Переліку виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, лікарські засоби, виготовлені в умовах аптеки.

Не можна зволікати з вирішенням цього питання, інакше аптечні заклади просто перестануть виготовляти лікарські засоби за рецептами лікарів.

З повагою
Тамара Литвиненкова,
голова правління громадської організації «Фармацевтична
асоціація Дніпропетровської області»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті