Зауваження до проекту постанови щодо дієтичних добавок

20.10.11 на сайті МОЗ України у розділі «Обговорення проектів нормативних документів» був оприлюднений доопрацьований проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та Порядку проведення державної реєстрації» (далі – проект постанови) за підписом в.о. міністра охорони здоров’я Р.О. Моїсеєнко.

Редакція «Щотижневика АПТЕКА» отримала зауваження до проекту постанови від міжнародної громадської організації (МГО) «Асоціація виробників, розробників та операторів ринку спеціальних харчових продуктів і лікувально-профілактичних косметичних засобів».

1. У повідомленні про оприлюднення і пояснювальній записці до проекту постанови зазначено, що проект розроблено МОЗ на виконання п. 7 протоколу наради у Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова від 16.06.2010 «Про забезпечення доступності для населення якісних лікарських засобів, медичних виробів і медичного обладнання», проте лікарські засоби, медичні вироби і медичне обладнання не являються харчовими продуктами в розумінні норм Закону України № 771/97-ВР від 23.12.1997 р. «Про безпечність та якість харчових продуктів». Постанова КМУ № 1023 від 26 липня 2006 року, в яку розробник проекту постанови пропонує внести зміни, прийнята на виконання вимог ст. 28 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» і не регулює виробництво, ввезення, реєстрацію та обіг лікарських засобів медичних виробів і медичного обладнання. Таким чином мета задекларованого державного регулювання не відповідає шляхам її досягнення. Відповідно розробником проекту регуляторного акту порушено принцип державної регуляторної політики, визначений ст. 4 Закону доцільність – обґрунтована необхідність державного регулювання господарських відносин з метою вирішення існуючої проблеми.

2. У повідомленні про оприлюднення доопрацьованого проекту зазначається, що одна із цілей цього нормативного акту: «гарантування прав споживача біологічно активних добавок», авторам проекту постанови не завадило б знати, що на даний час в законодавстві України відсутнє визначення терміну «Біологічно-активна добавка».

3. Проектом постанови пропонується внести зміни у діючу постанову КМУ від 26 липня 2006 року № 1023 «Про реалізацію статті 28 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», якою затверджено Порядок віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та Порядок проведення державної реєстрації харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок. П. 3 Постанови КМУ № 1023 від 26.07.2006 р. були скасовані постанови КМУ від 30 липня 1998 р. № 1187 «Про затвердження Порядку віднесення харчових продуктів до категорії спеціальних» та від 23 липня 2004 р. № 942 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації спеціальних харчових продуктів і висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи на продовольчу продукцію». Запропонований проект регуляторного акту передбачає отримання операторами ринку, крім проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи харчового продукту, також проведення спеціалізованої експертизи документів з метою підтвердження показників безпечності, якості та ефективності харчового продукту. Однак аналогічні норми (щодо проведення окремої спеціальної експертизи) містили вищезазначені постанови КМУ № 1187 та № 942. Таким чином розробником проекту регуляторного акту порушено принцип державної регуляторної політики, визначений ст. 4 Закону, а саме передбачуваність послідовність регуляторної діяльності, відповідність її цілям державної політики, а також планам з підготовки проектів регуляторних актів, що дозволяє суб’єктам господарювання здійснювати планування їхньої діяльності.

За матеріалами, наданими МГО «Асоціація виробників, розробників та операторів ринку спеціальних харчових продуктів і лікувально-профілактичних косметичних засобів»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті