Витяг з Наказу від 24 грудня 1999 р. № 852

Державна митна служба України

Витяг з наказу

від 24 грудня 1999 р. № 852

«Про затвердження Інструкції про першочергове безкоштовне спрощене декларування гуманітарних вантажів»

 

 

Інструкція

 

про першочергове безкоштовне спрощене декларування гуманітарних вантажів

Інструкція про першочергове безкоштовне спрощене декларування гуманітарних вантажів визначає механізм проведення безкоштовного спрощеного декларування гуманітарних вантажів відповідно до Закону України «Про гуманітарну допомогу» та Митного кодексу України.

1. Декларування та митне оформлення гуманітарної допомоги здійснюються за місцезнаходженням її отримувача.

2. Товари (предмети), що ввозяться (пересилаються) як гуманітарна допомога, переміщуються через митний кордон без застосування попереднього повідомлення, попередніх вантажних митних декларацій за наявності одержувача товарів в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

3. Вантажі гуманітарної допомоги перебувають під митним контролем без митного оформлення відповідно до Порядку зберігання підприємствами товарів та інших предметів, увезених на митну територію України, під митним контролем, затвердженого наказом Держмитслужби від 05.01.99 № 4 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.01.99 за № 45/3338.

4. Товари (предмети), що ввозяться (пересилаються) як гуманітарна допомога, підлягають першочерговому безкоштовному спрощеному декларуванню митним органам з обов’язковим проставленням у товаросупровідних документах, вантажних митних деклараціях (далі — ВМД) клейма «Гуманітарна допомога. Продаж заборонено», яке при митному оформленні завіряється особистою номерною печаткою інспектора митниці. Товаросупровідні документи та вантажні митні декларації без такого клейма для оформлення не приймаються.

5. У випадках стихійного лиха, аварій, епідемій та епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або в разі тяжкої хвороби конкретних фізичних осіб дозволяється здійснювати умовний пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги за супровідними документами. При цьому отримувач гуманітарної допомоги зобов’язаний здійснити декларування цих вантажів (самостійно або за участю підприємства, що здійснює декларування вантажів на підставі договору) у 30-денний термін після умовного пропуску через митний кордон України.

Рішення про можливість умовного пропуску через митний кордон України гуманітарної допомоги за супровідними документами приймається в кожному конкретному випадку начальником митниці або особою, яка його заміщує.

6. Отримувач гуманітарної допомоги має право провести декларування самостійно або вибрати підприємство-декларанта.

…14. Митне оформлення товарів, що входять до складу гуманітарного вантажу, без сплати митних платежів здійснюється митними органами України за наявності відповідного рішення спеціально уповноваженого відповідно до Закону України «Про гуманітарну допомогу» державного органу про визнання такого вантажу (товарів) гуманітарною допомогою. До спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги належать:

  • Комісія з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України;
  • Комісія з питань гуманітарної допомоги при Раді міністрів Автономної Республіки Крим;
  • комісії з питань гуманітарної допомоги при обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях.

Комісії з питань гуманітарної допомоги при Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях мають право визнавати гуманітарною допомогою вантажі, зокрема збірні гуманітарні вантажі з продуктами харчування з обмеженим терміном зберігання, предмети медичного призначення, одяг, взуття, м’який інвентар, предмети соціального призначення та реабілітації інвалідів. Вартісна оцінка або кількісні розміри цих вантажів визначаються Кабінетом Міністрів України.

Гуманітарна допомога, що надходить понад установлені Кабінетом Міністрів України обсяги, підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

15. Товари (предмети) гуманітарної допомоги підлягають відповідному санітарному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному та екологічному контролю. Зазначені види контролю здійснюються безкоштовно в порядку, установленому Кабінетом Міністрів України.

Митне оформлення товарів, що входять до складу гуманітарної допомоги, проводиться тільки після здійснення передбачених видів контролю.

 

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті