Чи можна з допомогою зубної пacти лікувати карієс?

?

Існує багато ефективних методів запобігання розвитку карієсу. Однак одним з найефективніших методів залишається застосування зубної пасти з фтором. У багатьох розвинутих країнах зменшення випадків розвитку карієсу пов’язують саме з широким використанням зубної пасти з фтором. Чому? Відповідь дуже проста …

Оптимальна кількість фтору, яка потрапляє з пастою на зубну емаль, простота та зручність застосування пасти роблять цей метод значно популярнішим за будь-які інші, що їх використовують стоматологи. Навіть за умов регулярного застосування лаку з фторидом (двічі на рік), кількість фтору, що потрапляє з пастою на зубну емаль, в 15 разів більша [1] (графік 1).

Графік 1 . Кількость фтору, що потрапляє на зубну емаль, у разі використання зубної пасти та лаку з фторидом натрію

РАННІЙ КАРІЄС

Чищення зубів — життєво необхідна процедура для дотримання гігієни порожнини рота. Але якщо на зубну емаль не потрапляє фтор, ви не маєте можливості захистити їх від псування. Карієс на ранній стадії розвитку (демінералізація) важко помітити навіть спеціалістам, не кажучи вже про самого пацієнта. Тому застосування зубної пасти з фтором є важливим не тільки для запобігання розвитку карієсу, а навіть для його лікування (мал. 1).

ДІЯ ФТОРУ, ЯКИЙ МІСТИТЬСЯ В ЗУБНІЙ ПАСТІ БЛЕНД-А-МЕД

Залежно від особливостей поверхні зуба фтор, що міститься в пасті БЛЕНД-А-МЕД, виявляє подвійний ефект. Взаємодія фтору з неушкодженою емаллю зубів зумовлює утворення флуоропатиту, внаслідок чого емаль стає більш стійкою до розвитку карієсу. Фтор усуває пошкодження у каріозних ділянках, які виникли нещодавно (лікувальний ефект на ранній стадії розвитку карієсу). Фтор не лише запобігає розвитку карієсу, а, що більш важливо, відновлює процес мінералізації зубної емалі (ремінералізація) (мал. 2).

Мал. 1. Рання стадія розвитку карієсу та його лікування

Мал. 2. Лікування карієсу на ранній стадії його розвитку (ремінералізація)

Графік 2. Лабораторні дослідження 16 різних зубних паст щодо кількості фтору, який потрапляє на зубну емаль

Чи достатнім для збереження здорових зубів є застосування будь-якої зубної пасти, що містить фтор?

Hi. He кожна зубна паста однаково ефективно постачає фтор до зубної емалі. Фтор, що міститься в пасті БЛЕНД-А-МЕД, діє з перших хвилин чищення зубів. Кількість фтору, який потрапляє з пастою БЛЕНД-А-МЕД на зубну емаль в перші хвилини чищення, значно більша в порівнянні з іншими відомими зубними пастами [2]. Це було доведено під час незалежних досліджень 16 найбільш поширених зубних паст проти карієсу (графік 2).

ЯК КРАЩЕ ДОПОМОГТИ ПАЦІЄНТУ?

Використання пасти БЛЕНД-А-МЕД не лише запобігає розвитку карієсу, але й виявляє лікувальний ефект на ранній стадії його утворення. Для збереження здорових зубів необхідне щоденне надходження «порції» мінералів (фтор, кальцію фосфат). Як можна переконати людей більш серйозно ставитися до повсякденної процедури чищення зубів? В Україні проводиться активна освітня робота, спрямована як безпосередньо на споживача, так і на стоматологів. Це і шкільна програма для учнів молодших класів середніх шкіл України, і постійне інформування співробітників стоматологічних клінік про нові продукти для догляду за зубами, а також тісні тривалі контакти з Українською асоціацією стоматологів. Сподіваємося, що ця інформація також допоможе Вам у стоматологічній практиці.

ВИСНОВКИ

Застосування зубної пасти БЛЕНД-А-МЕД є ефективним у лікуванні карієсу на ранній стадії його розвитку, що обумовлено:

· високим (майже 100%) вмістом у пасті фтору в активній формі (в іонах);

· більшою, ніж інші зубні пасти [2], кількістю фтору, який потрапляє на зубну емаль;

· швидким надходженням фтору на зубну емаль.

Публікація підготовлена за матеріалами,
наданими представництвом
компанії «Проктер енд Гембл Україна»,
тел.: (044) 490-09-58

ЛІТЕРАТУРА

1. Fejerskov O., Ekstrand J., Burt B.A. Ruoride in dentistry. Second edition, 1996, p. 343.
2. Research on in vitro fluoride uptake by human enamel from toothpastes in changeable pH. J. iracki, Czasopismo Stomatologiczne, 1999, LII, 7, p. 423.

?


 

БЛЕНД-А-МЕД — ЗАХИСТ ВІД КАРІЄСУ У НОВОМУ ТИСЯЧОЛІТТІ


 

СПЕЦІАЛЬНИЙ КОНКУРС ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ АПТЕК!
З 26 БЕРЕЗНЯ ДО 20 ТРАВНЯ ПРОВОДЯТЬ КОМПАНІЯ “ПРОКТЕР ЕНД ГЕМБЛ” ТА ЇЇ ТОРГОВА МАРКА БЛЕНД-А-МЕД

ЧУДОВІ ПРИЗИ ДЛЯ ПЕРЕМОЖЦІВ!

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті