До заборони реклами лікарських засобів залишилися лічені кроки (оновлено)

08 Грудня 2011 12:58 Поділитися

Як повідомляв «Щотижневик АПТЕКА» 30 листопада 2011 р. відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі – Комітет), на якому було розглянуто зауваження Головного юридичного управління апарату Верховної Ради України до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров’я» (щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок), реєст. № 7007, та підготовка цього документа до другого читання у сесійній залі.

7 грудня поточного року до Верховної Ради України надійшов текст цього законопроекту, підготовлений до другого читання. Цим документом пропонується частину третю статті 19 Основ законодавства України про охорону здоров’я після слова «Держава» доповнити словами «забезпечує дотримання вимог закону щодо заборони реклами лікарських засобів та».

Крім того у ст. 3 Законі України «Про лікарські засоби» частину першу пропонується доповнити словами «ведення Державного реєстру лікарських засобів України із забезпеченням публічного доступу до нього осіб,». Нагадаємо, що у редакції документу підготовленій до першого читання пропонувалося доповнити цю частину словами: «ведення Державного реєстру лікарських засобів України та надання інформації про дозволені до реалізації лікарські засоби у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів».

У проекті закону № 7007, підготовленому до другого читання, залишилася норма щодо внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» стосовно заборони реклами лікарських засобів.

Видання «Комсомольская правда в Украине» (www.kp.ua) повідомляє про те, що законопроект № 7007 буде винесений на розгляд парламенту 8 грудня поточного року. Зазначимо, що у порядку денному пленарного засідання 8 грудня поточного року, розміщеному на офіційному сайті Верховної Ради України, законопроект № 7007 не згадується.

Нагадаємо, що законопроект № 7007 викликав значний резонанс серед професійної спільноти. На початку 2011 р. відбувся круглий стіл «10 міфів про рекламу лікарських засобів», під час якого представники фармацевтичної індустрії, юридичних компаній звертали увагу ініціаторів заборони реклами лікарських засобів на те, що пропоновані законодавчі зміни не здатні вирішити більш глибинних проблем у сфері охорони здоров’я. Крім того, вони зазначали, що практика запровадження подібних обмежень в світі практично відсутня. Обмеження реклами відбере в споживачів право та можливість доступу до необхідної їм інформації, зокрема про властивості та ціни на лікарські засоби, можливості та варіанти як відповідального самолікування, так і профілактики захворювань, а також унеможливить прозору конкуренцію і таким чином опосередковано створить усі передумови для підвищення вартості препаратів. У результаті споживачі зможуть отримувати таку інформацію винятково від лікарів та аптекарів.

Проте, не дивлячись на звернення професійної спільноти, Комітет продовжив роботу із підготовки законопроекту № 7007 до другого читання. Крім того, нині деякі представники вітчизняної фармації підтримують ініціативу щодо повної заборони реклами лікарських засобів. Так, Президент Аптечної професійної асоціації України Михайло Пасічник вважає, що реклама певним чином зомбує пацієнта, і він вимагає конкретного розрекламованого препарату, а не належного лікування. Про це він повідомив на брифінгу, який відбувся в рамках Аптечного саміту в Донецьку 7 грудня поточного року.

Видання «Дзеркало тижня. Україна» (www.dt.ua) повідомляє, що законопроект № 7007 було знято з розгляду на пленарному засіданні 8 грудня поточного року.  Володимир Карпук, народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я зазначив, що цей законопроект, який вже пройшов перше читання, потрапив у порядок денний з великими труднощами, але потім все одно був знятий.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Алексей 08.12.2011 7:50
УРРРААААА!!!!
Мира Сим 09.12.2011 7:56
Как обычно, вместо того, чтобы объективно рассмотреть вопрос и принять незаангажированное решение, все превратилось в банальное перетягивание одеяла каждого на себя. В споиск сиюминутной выгоды. О ПАЦИЕНТАХ, на самом деле, вообще НИКТО не думал. Почему ЗА НИХ КТО-ТО высказался?. Они и сами могли бы за себя сказать. Они вполне дееспособны и правомочны.
R_A_S 09.12.2011 1:48
От рекламы ЛС уже просто тошнит. Надо запрещать, и ОТС тоже. А как же пациенты? Пускай идут к врачу или провизору. Лекарство это не колбаса, чтобы выбирать по рекламе.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті