Міністерство охорони здоров’я України.Лист від 03.10.2000 № 1.06/22


Державна митна служба України

Міністерство охорони здоров’я України доводить до вашого відома, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.08.2000 року № 1357 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 6 січня 2000 року № 4» з переліку товарів, імпорт яких підлягає ліцензуванню у 2000 році, виключено лікарські засоби (коди ТН ЗЕД : 29.04-29.09, 29.12-29.42 (використовуються як фармацевтичні субстанції), 30.02 90300, 30.03-30.05, 30.06 30000, 30.06 60 (крім ветеринарних засобів). 3гадана постанова Кабінету Міністрів України набуває чинності 29.09.2000 року, тобто, з цього моменту процедура ліцензування імпорту лікарських засобів (а отож і процедура надання Міністерством охорони здоров’я погоджень на отримання ліцензій на імпорт лікарських засобів) скасовується.

Проте відсутність процедури, згідно з якою Державна митна служба отримувала інформацію щодо реєстрації лікарських засобів на території України, встановлення приналежності деяких лікарських засобів до наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, унеможливлює здійснення державного контролю за якістю та безпекою лікарських засобів, що ввозяться на митну територію України, та може призвести до вкрай негативних наслідків.

Тому з метою недопущення ввезення незареєстрованих лікарських засобів, лікарських засобів, на які відсутні сертифікати якості виробника, та таких, що потребують сертифіката спеціально уповноваженого органу з обігу наркотиків в галузі охорони здоров’я, керуючись Положенням про Державний департамент з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 року № 917, МОЗ пропонує наступне.

Для вирішення питання щодо пропуску на митну територію України лікарських засобів, що імпортуються, суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності надають органам Державної митної служби підтвердження Державного департаменту з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення за формою, що додається.

Підтвердження надається за умови реєстрації лікарського засобу в Україні, наявності належним чином легалізованого сертифіката якості виробника на певний перелік лікарських засобів, які увозяться за конкретним контрактом.

Необхідно зазначити, що підтвердження не є дозвільним документом, носить суто інформаційний характер і надається органам Державної митної служби для використання у роботі під час пропуску на митну територію лікарських засобів.

Враховуючи вищезазначене, для розв’язання проблем, що виникли під час ввезення на митну територію України лікарських засобів, пропонуємо погодити та використовувати у роботі запропонований вище механізм.

Крім того, у зв’язку із скасуванням процедури ліцензування імпорту лікарських засобів порушено діючу систему інформаційного забезпечення та моніторинг стану ринку лікарських засобів. З метою відновлення інформаційної системи та її належного функціонування МОЗ просить вирішити питання щодо надання інформації департаменту про фактичне увезення на митну територію України лікарських засобів.

Міністр

В.Ф. Москаленко


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Державний департамент з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення

ПІДТВЕРДЖЕННЯ

від ___________

№ ___________

Заявник ________________________________________________________________________
(для юридичних осіб — повне найменування суб’єкта підприємницької діяльності,

________________________________________________________________________________
для фізичних осіб — прізвище, ім’я, по батькові, серія, № паспорта, коли та ким виданий)

________________________________________________________________________________

Місцезнаходження_________________________________________________________________

Контракт__________________________________________________________________________
(номер, дата, загальна сума контракту в $ США, фiрма-продавець, фірма-виробник, фірма-постачальник)

Предмет контракту (імпорт)
_____________________________________________________________________
(лікарські засоби згідно з переліком, що додається)

______________________________________________________________________

Лікарські засоби, зазначені в цьому ПІДТВЕРДЖЕННІ, зареєстровані в Україні та можуть бути увезені на митну територію України.

__________________________________
(посада, прізвище, ім’я, по батькові)

__________________________________
М.П. (підпис)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті