L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТ: ефективність застосування у комплексній терапії гострої черепно-мозкової травми

Черепно-мозкова травма (ЧМТ) — є важливою проблемою охорони здоров’я. У всіх країнах світу спостерігається підвищення частоти випадків ЧМТ. За даними ВООЗ за останні 10–15 років кількість випадків ЧМТ збільшилась в середньому на 2%. У структурі загального травматизму ураження головного мозку складають 30–40%, а серед сумісних травм їх кількість становить близько 80% (Богданович У.Я., 1991). Приблизно 2/3 ЧМТ закінчуються смертю. Однією з причин інвалідизації населення і тимчасової втрати працездатності також є ЧМТ, яку називають «вбивцею № 1» осіб у віці до 45 років (Ліхтерман Л.В. і співавт., 1993; Зозуля І.С., 1997). Все це надає проблемі ЧМТ не тільки медичного, але й важливого соціального значення.

РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ (виробництва АТ «Галичфарм») — новий лікарський засіб, розроблений у ДНЦЛЗ, що виявляє протизапальну, протинабрякову та знеболювальну дію. В 1 ампулі (5 мл 0,1% розчину) міститься 4,4 мг сапоніну есцину із насіння каштану кінського у сполученні з амінокислотою L-лізином.

Есцин — тритерпеновий глікозид зі складною хімічною структурою, який під час гідролізу розщеплюється на есцигенін та три залишки цукрів (загальна сумарна формула С55Н64O24). Есцин має виражену капіляропротекторну активність: захищає від руйнування лізосомальними гідролазами глікозаміноглікани у стінках капілярів та сполучної тканини, яка їх оточує, і тим самим нормалізує підвищену судинно-тканинну проникність, виявляє антиексудативну, протинабрякову, протизапальну та знеболювальну дію.

Клінічну ефективність препарату при ЧМТ оцінювали в ході досліджень, проведених на базі Інституту нейрохірургії АМН України у відділенні анестезіології і реаніматології (Спасіченко П.В.,1997). Дослідження терапевтичної ефективності і переносимості препарату в клініці в комплексі інших заходів інтенсивної терапії проведено у 30 хворих з гострою важкою ЧМТ.

Для лікування препаратом відібрали хворих, у яких клініко-інструментальні методи обстеження свідчили про наявність набряку і набухання головного мозку. У 9 хворих травма була відкритою, у решти — закритою (із переломом кісток склепіння — 10 хворих, основи черепа — 11 хворих). Крім цього, мали місце масивні субарахноїдальні крововиливи, а також внутрішньочерепні гематоми. У всіх хворих були виявлені значні вогнища забою головного мозку важкого ступеня, які поєднувались із супутнім травматичним набряком головного мозку.

Препарат застосовували в дозі 10 мл (8,8 мг есцину) 2 рази на добу тільки внутрішньовенно в підключичну вену через катетер. Лікування препаратом починали на 1-шу–2-гу добу після операції або травми. Тривалість лікування — 6–10 днів, до отримання стійкого терапевтичного ефекту.

Терапевтичну ефективність і переносимість препарату оцінювали на основі даних клінічних досліджень, інструментальних і лабораторних методів обстеження хворих. Визначали: загальний стан хворих, рівень свідомості, неврологічний статус, дані аксіальної комп’ютерної томографії головного мозку (АКТ), ультразвукового обстеження головного мозку (ехоЕГ), ЕЕГ; біохімічні показники — рівень глюкози у плазмі крові, білок і білкові фракції, продукти білкового обміну, продукти пігментного обміну (білірубін і його фракції); активність сироваткових трансаміназ та ін.

У всіх хворих спостерігається різносторонній позитивний клінічний ефект, який розвивається вже через 16–18 год від початку лікування і досягає найбільшої вираженості через 24–48 год. У хворих з травматичним набряком мозку препарат усуває або значно зменшує його набряк (за площею і ступенем набряку), усуває стиснення і зміщення цистерн, шлуночків і серединних структур мозку, сприяє швидкій резорбції вогнищ забою мозку, включаючи їх геморагічний компонент, ліквідує внутрішньочерепну гіпертензію. Препарат не тільки усуває наведені вище явища набряку, але й запобігає їх розвитку, сприяє швидкому регресу клінічної симптоматики і відновленню функціональної активності головного мозку. Це проявляється швидким і значним покращанням загального стану хворих, зменшенням ступеня порушення свідомості, зменшенням порушень або нормалізацією рухових, психоемоційних і інтелектуальних функцій, орієнтації на місцевості, у часі, зменшенням вираженості менінгеального синдрому і вогнищевих неврологічних порушень.

Препарат сприяє швидкій резорбції травматичного набряку м’яких тканин голови, язика, тулуба, кінцівок, виявляє значний анальгезуючий ефект за наявності больового синдрому травматичного генезу, включаючи головний біль.

РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ збільшує і нормалізує кількість лімфоцитів як у відсотковому, так і в абсолютному відношенні, нормалізує вміст a-, b-, g-глобулінових фракцій плазми крові, збільшує кількість загального білка, виявляє виражену імунокоригуючу дію, підвищує неспецифічну резистентність організму, запобігає розвитку запальних ускладнень. У жодного з хворих, які лікувалися препаратом, не розвинулись у посттравматичний період ускладнення запального характеру.

Препарат має гіпоглікемічний ефект: ліквідує стресову гіперглікемію, нормалізує вуглеводний обмін, що у хворих з пошкодженням мозку попереджає розвиток або поглиблення явищ ацидозу мозку, церебральних порушень. Застосування препарату не спричинює місцевих і резорбтивних, зокрема алергічних, реакцій у разі суворого дотримання рекомендацій щодо його введення.

Таким чином, застосування РОЗЧИНУ L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ відкриває нові можливості в лікуванні хворих з важкою ЧМТ, дозволяє уникнути у деяких хворих травматичного оперативного втручання, провести консервативну терапію і запобігти можливості розвитку ускладнень.

Публікація підготовлена за матеріалами, наданими АТ «Галичфарм»

З питань придбання препарату просимо звертатися: АТ «Галичфарм», м. Львів,
вул. Опришківська, 6–8
Тел./факс: (0322) 52-02-68, 52-84-98,
e-mail: [email protected],
www.halychpharm.com.ua

Показання до застосування: посттравматичні або інтра- та післяопераційні набряки будь-якої локалізації: тяжкі набряки головного і спинного мозку, у тому числі із субарахноїдальними і внутрішньочерепними гематомами, зміщенням серединних структур головного мозку та пролапсом мозку; набряки м’яких тканин різної локалізації із залученням опорно-рухового апарату, що супроводжуються локальними розладами їх кровопостачання і больовим синдромом; важкі порушення венозного кровообігу нижніх кінцівок при гострому тромбофлебіті, які супроводжуються набряково-запальним синдромом.

Режим дозування: РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ рекомендується вводити по 5–10 мл на добу тільки внутрішньовенно (внутрішньоартеріальне введення не допускається). У разі станів, що загрожують життю хворого (гостра ЧМТ, інтра- і післяопераційні набряки головного і спинного мозку з явищами пролапсу мозку, набряки великих розмірів внаслідок поширених травм м’яких тканин і опорно-рухового апарату), добову дозу підвищують до 10 мл 2 рази на добу.

Максимальна добова доза — 25 мл.

Тривалість застосування препарату звичайно становить 2–8 діб залежно від ефективності терапії.

Побічна дія: у разі індивідуальної чутливості до есцину у деяких хворих можливий розвиток алергічних реакцій у вигляді шкірної висипки, кропив’янки, ангіоневротичного набряку.

Протипоказання: виражені порушення функції нирок, а також підвищена індивідуальна чутливість до препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами: препарат не слід застосовувати одночасно з аміноглікозидними антибіотиками, оскільки це може підвищувати їх нефротоксичність. За необхідності одночасного призначення РОЗЧИНУ L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ і антикоагулянтів дози останніх слід знижувати (потрібен контроль протромбінового індексу). Зв’язування есцину з білками плазми крові при одночасному застосуванні антибіотиків цефалоспоринового ряду зменшується, що може підвищувати концентрацію вільного есцину у сироватці крові з ризиком розвитку побічних ефектів останнього. Під час лікування РОЗЧИНОМ L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ можливе призначення інших лікарських засобів (протизапальних, анальгетиків, антибактеріальних) за відповідними показаннями.

Особливості застосування: у окремих хворих з хронічним гепатохолециститом застосування препарату може спричиняти короткочасне підвищення рівня білірубіну, особливо прямої його фракції, та активності трансаміназ, що не становить загрози для хворих і не потребує відміни препарату.

Форма випуску: розчин 0,1%, ампули по 5 мл, в упаковці по 10 шт.

ДИСТРИБ’ЮТОРИ

«ХЕЛП», м. Одеса,
тел.: (0482) 34-23-88, 34-35-54

«ХЕЛП», м. Сімферополь,
тел.: (0652) 44-17-61

«Натурпродукт-Вега», м. Тернопіль,
тел.: (0352) 33-29-02, 43-23-12

«Мегаполіс», м. Харків,
тел.: (0572) 32-22-40, 32-82-91

«Сігма-Фарм», м. Київ,
тел.: (044) 559-21-24, 573-26-09

«Фалвест-Фарм», м. Дніпропетровськ,
тел.: (0562) 70-00-08, 35-09-88, 35-09-89

«Фарм-Інвест», м. Чернівці,
тел.: (0372) 51-54-86

«Юнсон», м. Полтава,
тел.: (05322) 3-86-30, 3-95-87

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті