На запитання читача відповідає співробітник адвокатської фірми «Паритет»

?

ЮРИДИЧЕСКАЯ КОНСУЛЬТАЦИЯ

— Лікарня з 200-річною історією звернулася до відповідних владних органів з проханням внести до статуту лікарні положення про герб та прапор лікарні, проекти яких були розроблені з урахуванням вимог геральдики. Проте отримала відмову, підставою для якої є Указ Президента України від 18 травня 2000 р. «Про впорядкування геральдичної справи в Україні». Чи є це законним? Чи має право лікарня мати власний герб та прапор?

— Порядок внесення змін до статуту регулюється положенням «Про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 р. № 740.

Указ Президента України «Про впорядкування геральдичної справи в Україні» від 18 травня 2000 р. № 694/2000 регулює відносини, пов’язані із затвердженням або реєстрацією місцевими органами виконавчої влади символіки, зразків форми одягу та знаків розрізнення Збройних Сил України.

Таким чином, положення зазначеного Указу Президента не можуть регулювати відносини, пов’язані з державною реєстрацією суб’єктів підприємницької діяльності, в тому числі відносини, пов’язані з внесенням змін (доповнень) до установчих документів.

Частиною 2 статті 9 закону України «Про підприємства в Україні» від 27 березня 1991 р. № 887-ХІІ передбачено, що до статуту можуть включатися положення, пов’язані з особливостями діяльності підприємства: про трудові відносини, що виникають на підставі членства; про повноваження, порядок створення та структуру ради підприємства; про знаки для товарів і послуг та інше.

Діючим законодавством не заборонено підприємству мати свій герб або прапор. Отже, лікарня має право внести до свого статуту доповнення відносно того, що вона може мати свій герб та прапор.

Згідно з викладеним вище відмова органу виконавчої влади щодо внесення змін або доповнень до статуту підприємства на підставі Указу Президента України «Про впорядкування геральдичної справи в Україні» не є законною.

Ірина Кравченко,
адвокатська фірма «Паритет»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті