КАЛІЮ і МАГНІЮ АСПАРАГІНАТ. Використання інфузійного розчину у профілактиці та лікуванні захворювань серцево-судинної системи

В останні роки в багатьох країнах світу збільшилася кількість людей із захворюваннями серцево-судинної системи, в тому числі хворих на інфаркт міокарда, ішемічну хворобу серця.

За даними статистики, протягом останніх 20 років в індустріально розвинених країнах спостерігається прогресуюче підвищення частоти випадків серцево-судинних захворювань, що є однією з основних причин смертності осіб віком понад 35 років. В Україні порівняно з іншими європейськими країнами показники смертності від ішемічної хвороби, зокрема від інфаркту міокарда, дуже високі (Людина. Навчальний атлас з анатомії та фізіології. — Львів, 2000).p_269_48_111200_Asparganat_.jpg (6147 bytes)

У зв’язку з цим профілактика та лікування найбільш поширених захворювань серцево-судинної системи є одним з найбільш актуальних завдань вітчизняної медицини.

Спричинити розвиток захворювання можуть різні фактори, починаючи від нервових стресів, куріння, артеріальної гіпертензії, недостатньої рухової активності і закінчуючи несприятливим впливом навколишнього середовища, нових харчових додатків, зокрема жирів. Все це призводить до змін в організмі на клітинному рівні, які на початкових стадіях захворювання малопомітні.

Для профілактики і лікування захворювань серцево-судинної системи в кардіологічній практиці широко застосовують препарати калію і магнію. Особливої уваги заслуговує КАЛІЮ І МАГНІЮ АСПАРАГІНАТ.

На українському фармацевтичному ринку сьогодні представлено декілька аналогічних препаратів суміші калію та магнію аспарагінату у формі таблеток та в ампулах, у тому числі вітчизняного виробництва. Остання лікарська форма, на жаль, не завжди є готовою для використання, а потребує розведення вмісту ампули ізотонічними розчинами (глюкози або натрію хлориду), після чого препарат можна вводити внутрішньовенно краплинно або повільно струминно.

Слід зазначити, що внутрішньовенне введення суміші калієвої і магнієвої солей аспарагінової кислоти сприяє поліпшенню використання кисню мітохондріями кардіоміоцитів і посиленню окисного фосфорилювання в них, а також сприяє продукції АТФ в клітинах.

Завдяки оптимальному поєднанню аспарагінової кислоти з іонами калію і магнію при застосуванні препарату посилюються метаболічні процеси в організмі, нормалізується електролітний дисбаланс, покращується коронарний кровообіг, усуваються токсичні ефекти серцевих глікозидів, виявляються антиаритмічні властивості. При ішемічній хворобі серця препарат усуває порушення метаболізму міокарда, спричинені гіпоксією внаслідок коронарної недостатності. Важливим позитивним фактором є пролонгована дія препарату.

КАЛІЮ І МАГНІЮ АСПАРАГІНАТ є необхідним при лікуванні хворих на ішемічну хворобу серця, а лікарська форма для внутрішньовенних інфузій дозволяє використовувати цей препарат для надання ургентної допомоги.

Інфузійний розчин КАЛІЮ І МАГНІЮ АСПАРАГІНАТУ є ефективним кардіологічним засобом, який добре переноситься, практично не спричинює побічних ефектів.

Препарат розроблений ДНЦЛЗ разом з ДП «Львівдіалік» і випускається у м. Львові.

З питань придбання Калію і магнію аспарагінату просимо звертатися за телефоном: (0322) 76-28-28 або за адресою: 79005, Львів, вул. Зелена, 12, ДП «Львівдіалік».

Публікація підготовлена за матеріалами,
наданими ДП «Львівдіалік»


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони здоров’я України
03.08.00 р. № 191
Реєстраційне посвідчення № Р.08.00/02161

ІНСТРУКЦІЯ
ДЛЯ МЕДИЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ПРЕПАРАТУ КАЛІЮ І МАГНІЮ АСПАРАГІНАТ
(Kalii et Magnesii asparaginatum)

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна або легко жовтувата рідина;

склад: D, L-аспарагінова кислота — 15,16 г, калію гідроксид — 3,90 г, магнію оксид — 1,116 г, вода для ін’єкцій — до 1 л.

Електроліти, ммоль/л: K+ — 69,5; Mg2+ — 27,7. Осмолярність — 200 мосм/л, рН 6,0–7,4.

Форма випуску: розчин для інфузій.

Фармакологічна група: А12С С55. Магнію аспарагінат, комбінації.

Фармакологічні властивості: препарат виявляє антиаритмічний ефект, поліпшує обмін речовин у міокарді, підвищує переносимість серцевих глікозидів.

Фармакокінетика: не досліджена.

Показання до застосування: стенокардія, аритмії, зумовлені електролітним дисбалансом, шлуночкова екстрасистолія (у тому числі при інфаркті міокарда, передозуванні серцевих глікозидів).

Спосіб застосування та дози: від 1 до 2 інфузій на добу по 200–300 мл. Швидкість введення — 20–25 крапель за хвилину. За тиждень до хірургічного втручання та впродовж тижня після операції добова доза складає 300 мл.

Побічна дія: нудота, блювання, діарея, порушення провідності міокарда. При підвищеній швидкості введення спостерігаються симптоми гіперкаліємії і гіпермагніємії.

Протипоказання: тяжкі порушення функції нирок, гіперкаліємія і гіпермагніємія, атріовентрикулярна блокада, тяжка псевдопаралітична міастенія, непереносимість фруктози, дефіцит фруктозо-1,6-дифосфатази, підвищена чутливість до сорбітолу, отруєння метиловим спиртом.

Передозування: у випадку передозування препарату спостерігаються симптоми гіперкаліємії і гіпермагніємії; біль у животі, м’язова слабкість, металевий присмак у роті, скованість і парестезії у кінцівках, на електрокардіограмі реєструються підвищення амплітуди зубця Т, зниження амплітуди зубця Р, розширення комплексу QRS.

Особливості застосування: у випадку необхідності одночасно з препаратом можна вводити строфантин або препарати наперстянки.

Умови та термін зберігання: зберігають при кімнатній температурі, у захищеному від світла місці. Термін придатності — 2 роки.

Умови відпуску: за рецептом.

Упаковка: по 200 або 400 мл у пляшках.

Виробник: ДП «Львівдіалік».

Адреса: 79005, м. Львів, вул. Зелена, 12.


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*