На запитання читачів відповідають співробітники адвокатської фірми «Паритет»
Щодо посади завідуючого аптекою, а також відпуску спирту етилового

ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

— Чи можуть підприємства недержавної форми власності проводити експорт, імпорт і оптову торгівлю спиртом етиловим та плодовим?

— Законом України «Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами» від 9 грудня 1995 року № 481/95-BP, а саме статтею 14 цього Закону передбачено, що імпорт, експорт або оптова торгівля спиртом етиловим і плодовим здійснюються за наявності ліцензій лише державними підприємствами, спеціально уповноваженими на це Кабінетом Міністрів України, крім оптової торгівлі спиртом етиловим на медичні та ветеринарні цілі, яка може здійснюватися за наявності ліцензії закладами охорони здоров’я та підприємствами зооветеринарного постачання незалежно від форм власності. Кабінет Міністрів України веде реєстр зазначених закладів охорони здоров’я та підприємств зооветеринарного постачання.

Таким чином, за наявності ліцензії підприємства недержавної форми власності мають право здійснювати тільки оптову торгівлю спиртом етиловим для медичних та ветеринарних цілей. Здійснювати експорт або імпорт спирту етилового та плодового підприємства недержавної форми власності не мають права.

Порядок включення до реєстру закладів охорони здоров’я і підприємств зооветеринарного постачання, які здійснюють оптову торгівлю спиртом для медичних і ветеринарних цілей, встановлений Постановою Кабінету Міністрів України № 1753 від 29 листопада 2000 р. (див. с. 58. — прим. ред.), якою затверджений «Порядок надання державним підприємствам повноважень на експорт, імпорт і оптову торгівлю спиртом етиловим і плодовим та включення окремих підприємств до переліку спеціалізованих коньячних підприємств, які мають право здійснювати імпорт і оптову торгівлю спиртом коньячним, та реєстру закладів охорони здоров’я і підприємств зооветеринарного постачання, які здійснюють оптову торгівлю спиртом етиловим для медичних і ветеринарних цілей».

Ірина Кравченко,
адвокатська фірма «Паритет»

— У № 45 (266) від 20 листопада 2000 р. «Щотижневика Аптека» опубліковано відповідь на запитання щодо віднесення спирту етилового до підакцизних товарів та обкладення операцій з його продажу ПДВ. У відповіді на дане запитання проаналізовано одну конкретну ситуацію. Однак у зв’язку з численними запитаннями щодо цієї ситуації і виданням Державною податковою адміністрацією України Листа «Про податок на додану вартість» від 22 листопада 2000 р. № 15556/7/16-1220-5 (див. с. 57. — Прим. ред.) вважаємо за необхідне дати більш точний опис можливих ситуацій.

— Згідно зі статтею 2 закону України «Про лікарські засоби» від 4 квітня 1996 р. № 123/96-ВР, лікарськими засобами є речовини або їх суміші природного, синтетичного чи біотехнологічного походження, які застосовуються для запобігання вагітності, профілактики, діагностики та лікування захворювань людей або зміни стану і функцій організму.

Спирт етиловий може відноситися до лікарських засобів, що підтверджується Наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства економіки України «Про затвердження Переліку вітчизняних та імпортних лікарських засобів і виробів медичного призначення, ціни на які підлягають державному регулюванню» від 1 серпня 1997 р. № 265/101.

Загальні питання сплати акцизного збору визначаються Декретом Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір» від 26 грудня 1992 р. № 18-92. Відповідно до статті 1 цього Декрету визначення товарів підакцизними здійснюється в установленому законодавством порядку. Законом України «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої» від 7 травня 1996 р. № 178/96-ВР спирт етиловий віднесено до підакцизних товарів та визначено на нього ставки акцизного збору.

Однак відповідно до частини 3 статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір» не підлягає оподаткуванню (акцизним збором) оборот з реалізації спирту етилового, який використовується на виготовлення лікарських засобів і препаратів для застосування у ветеринарії. Таким чином, із загального визначення спирту етилового як підакцизного товару зроблено виняток, а саме — не є підакцизним товаром спирт етиловий, який використовується з конкретною метою: на виготовлення лікарських засобів і препаратів для застосування у ветеринарії.

У зв’язку з віднесенням спирту етилового до підакцизних товарів відрізняється і оподаткування його продажу податком на додану вартість.

Відповідно до пункту 5.1.7. закону України «Про податок на додану вартість» від 3 квітня 1997 р. № 168/97-ВР від податку на додану вартість звільняються операції з продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення, зареєстрованих в Україні у встановленому законодавством порядку, у тому числі надання послуг з такого продажу аптечними установами.

У даному Законі передбачено також обмеження щодо застосування правил, які передбачають звільнення від оподаткування. Пунктом 5.6. Закону передбачено, що звільнення від оподаткування, передбачені пунктами 5.1., 5.2. та 5.5. статті 5, не поширюються на операції з підакцизними товарами.

Враховуючи те, що спирт етиловий, який продається у роздріб, використовується на інші цілі, крім передбачених частиною 3 статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір», є підакцизним товаром, пільговий режим оподаткування операцій з продажу такого спирту етилового не застосовується.

Це співпадає з позицією Державної податкової адміністрації України (Лист від 22 листопада 2000 р. №15556/7/16-1220-5).

У свою чергу, виключення спирту етилового, що використовується на виготовлення лікарських засобів і препаратів для застосування у ветеринарії, з переліку підакцизних товарів частиною 3 статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір» передбачає звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з його продажу, якщо цей спирт етиловий окремо зареєстрований як лікарський засіб у встановленому законодавством порядку.

— Згідно з Наказом МОЗ України від 1995 р. № 114 завідуючим аптекою може бути тільки провізор, який має вищу освіту. Чи стосується дана умова завідуючого сільською аптекою?

— Відповідно до Переліку посад фармацевтичних працівників, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 червня 1995 р. № 114, обіймати посаду завідуючого аптекою може лише фахівець з вищою фармацевтичною освітою (провізор).

Дане Положення встановлено на виконання вимог статті 74 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19 листопада 1992 р. № 2801-XII, яке передбачає, що медичною і фармацевтичною діяльністю можуть займатися особи, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам.

Законодавством не передбачено винятку з цього загального правила для завідуючих сільськими аптеками. Тобто вони також мають бути фахівцями з вищою фармацевтичною освітою.

Однак відповідно до пункту 7 Правил роздрібної реалізації лікарських засобів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1997 р. № 447, реалізація лікарських засобів у сільській місцевості можлива також через фельдшерсько-акушерські пункти на підставі угод, укладених з аптекою. Дана діяльність здійснюється за умови її погодження з районними державними адміністраціями.

Відповідно до положень Листа Міністерства охорони здоров’я України від 19 січня 1999 р. № 18.01.05/93 на фельдшерсько-акушерському пункті створюється підрозділ з реалізації лікарських засобів, який входить до структури аптечного закладу, з яким укладено угоду.

У цьому випадку до осіб, які є посадовими особами підрозділу з реалізації лікарських засобів на даному фельдшерсько-акушерському пункті, застосовуються правила, передбачені статтею 74 Основ законодавства України про охорону здоров’я і Переліком посад фармацевтичних працівників, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 червня 1995 р. № 114.

Згідно з положеннями наведених нормативних актів завідуючими структурного підрозділу аптеки можуть бути і фахівці з базовою вищою фармацевтичною освітою (фармацевти), за винятком відділів, де вводяться посади фахівців з повною вищою фармацевтичною освітою.

Ігор Кітела,
адвокатська фірма «Паритет»


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті