Державна митна служба України. Лист від 13.12.2000 р. № 10/1-4859-еп


Начальникам регіональних митниць
Начальникам митниць

ПРО ВВЕЗЕННЯ В УКРАЇНУ ТА МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ У ВІЛЬНИЙ ОБІГ ТОВАРІВ, ЩО ПІДЛЯГАЮТЬ САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНОМУ КОНТРОЛЮ

Для використання в роботі при здійсненні митного контролю та митного оформлення у вільний обіг товарів, що підлягають санітарно-епідеміологічному контролю, інформуємо про наступне.

1. Згідно вимог статті 16 закону України від 24.02.94 № 4004-XII «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»:

«Підприємства, установи, організації та громадяни можуть ввозити з-за кордону сировину, продукцію (вироби, обладнання, технологічні лінії тощо) і реалізовувати чи використовувати їх в Україні лише за наявності даних щодо безпеки для здоров’я населення.

Перелік та зміст цих даних встановлюється Головним державним санітарним лікарем України.

У разі відсутності зазначених даних ввезення, реалізація та використання продукції закордонного виробництва дозволяється лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи».

2. Згідно статті 15 Митного кодексу України під «ввезенням в Україну» розуміється фактичне переміщення товарів через митний кордон України.

3. Згідно статті 18 Митного кодексу України митне оформлення товарів може бути завершено, зокрема, тільки після закінчення санітарного контролю. Поряд з цим відповідно до частини першої статті 31 закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 № 4004-XII митні органи не віднесено до органів, які становлять державну санітарну епідеміологічну службу. Цей законодавчий акт не містить якихось конкретних додаткових невластивих повноважень митних органів при здійсненні митного контролю за товарами, що підлягають санітарно-епідеміологічному контролю. Отже, перевірка дозвільних документів (у тому числі висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи) органів, установ та закладів державної санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров’я України, а також звірка товарів, сировини, що фактично переміщуються, з переліками товарів та сировини, дозволених до ввезення в Україну Міністерством охорони здоров’я України, до компетенції митних органів не входить.

4. Державну реєстрацію Положення про порядок видачі Гігієнічного висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи на продукцію в органах, установах та закладах державної санітарно-епідеміологічної служби, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) від 20.10.95 № 190, скасовано згідно з висновком Міністерства юстиції від 3 червня 1999 року № 2.

Дію наказу МОЗ від 20.10.95 № 190 зупинено рішенням Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 29.04.99 № 17-28/4 «Про необхідність усунення порушень вимог Указу Президента України від 03.02.98 № 79/98 «Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності» Міністерством охорони здоров’я України» щодо необхідності внесення змін до наказу від 20.10.95 № 190 «Про проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи щодо розробки, виробництва і застосування продукції, яка може негативно впливати на здоров’я людини».

Цим же рішенням зупинено дію Переліку продукції, нормативна документація на яку або імпорт якої підлягає обов’язковому розгляду в органах, установах та закладах державної санітарно-епідеміологічної служби (газета «Урядовий кур»єр» № 179 від 30.09.2000).

5. Ввезення на митну територію України товарів, що підпадають під дію закону України від 17.07.97 № 468/97-ВР «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції», регулюється статтею 4 цього Закону України.

6. Виходячи з того, що перелік та зміст даних щодо безпеки для здоров’я населення відсутні, як і відсутній перелік продукції, імпорт якої підлягає розгляду органами санітарно-гігієнічної експертизи:

6.1. Фактичне ввезення продукції закордонного виробництва на митну територію України дозволяється митними органами за умови обов’язкового проставлення на товаросупровідних документах (CMR, залізнична накладна, рахунок-фактура, інвойс тощо) штампів служби санітарно-епідеміологічного контролю у пункті пропуску на державному кордоні України про дозвіл на ввезення цієї продукції.

6.2. Митне оформлення у вільний обіг ввезеної на митну територію України продукції закордонного виробництва можливе лише за умови наявності на товаросупровідних документах (CMR, залізнична накладна, рахунок-фактура, інвойс тощо) штампів служби санітарно-епідеміологічного контролю про дозвіл на ввезення, проставлених у пункті пропуску на державному кордоні України відповідно до пункту 6.1 цього листа.

Якщо інформація у такому штампі буде містити дозвіл на ввезення в Україну продукції, але заборону її реалізації чи використання, то митне оформлення у вільний обіг митницею призначення можливе лише після отримання на товаросупровідному документі додаткового штампу або окремого документа служби санітарно-епідеміологічного контролю про зняття такого обмеження.

7. Вважати такими, що втратили чинність:

— лист Держмитслужби від 02.10.97 № 11/3-9351;

— абзац другий листа Держмитслужби від 29.10.97 № 11/2-10270.

Голова Служби

Ю. Соловков

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті