Постійний тендерний комітет МОЗ: погляд у 2005 р.

14 грудня 2004 р. у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася прес-конференція «Нові методи роботи тендерного комітету у 2005 році та підсумки роботи за 2004 рік» за участю заступника міністра охорони здоров’я, голови Постійного тендерного комітету Володимира Загороднього, начальника відділу державних закупівель Андрія Софронова та юриста-консультанта юридичного управління, секретаря Постійного тендерного комітету Юлії Чалової.

Як зазначив В. Загородній, протягом двох останніх років уряд України без порушення термінів здійснює 100% фінансування з Державного бюджету видатків на придбання медикаментів, медичної техніки та виробів медичного призначення. Це дало змогу не лише забезпечити в повному обсязі потребу хворих в інсулінах, протитуберкульозних препаратах, вакцинах, онкологічних засобах, але й збільшити частку капіталовкладень на придбання сучасної діагностичної, рентгенологічної, лабораторної техніки, автомобілів швидкої допомоги.

У 2001 р. державні програми було профінансовано трохи більше ніж на 50%, проведено понад 250 торгів. Фінансування у 2002 р. відповідно до планових завдань становило тільки 48,1% (проведено понад 280 торгів). У 2003 р. кількість проведених торгів збільшилася майже вдвічі, а кількість розглянутих тендерних пропозицій перевищила 1000.

Завдяки змінам Державного бюджету на 2004 р., прийнятим Верховною Радою, МОЗ України додатково до планових завдань отримало на централізовані заходи понад 400 млн грн. Загальна сума коштів для централізованих закупівель лікарських засобів, медичної техніки і виробів медичного призначення у 2004 р. становила близько 1 млрд грн. Завдяки змінам Державного бюджету на 2004 р. на фінансування програми «Цукровий діабет» додатково виділено 30 млн грн. Це дозволило закуповувати не тільки інсуліни, але й індивідуальні засоби контролю, розпочати формування регіональних лабораторій для контролю ефективності лікування хворих на цукровий діабет.

На придбання медичної техніки в 2004 р. заплановано виділити 476,6 млн грн. На сьогодні вже отримано і здійснено закупівлю обладнання на 319,7 млн грн., а до кінця року з бюджету буде виділено решту. На ці кошти лише за 9 міс нинішнього року було закуплено 6133 одиниці медичної техніки, в тому числі високовартісне обладнання — 14 томографів, 7 гамма-терапевтичних установок та один лінійний прискорювач — яке не закуповувалось в Україні централізовано протягом останніх 15 років. У 2004 р. вдалося закупити понад 4,5 тис. одиниць вкрай необхідного обладнання: рентгенологічне (рентгенівські та флюорографічні апарати, мамографи, томографи тощо), ендоскопічне (гастро- та бронхофіброскопи, набори для лапароскопії, відеоендоскопічні системи), наркозно-дихальне обладнання для дорослих і дітей, діагностичне обладнання (апарати УЗД, ЕКГ, пульсоксиметри, автоматизовані діагностичні комплекси «Кардіо+», реанімаційно-хірургічні монітори), обладнання для педіатрії, акушерства та гінекології, лабораторне, офтальмологічне, стоматологічне та ін. У 2003–2004 рр. кошти на придбання лікарських засобів і медичної техніки виділялись ритмічно та чітко за планом.

Тендерні закупівлі в 2004 р. мали деякі особливості. Перш за все слід зазначити їх відкритість. Як відомо, інформація про всі заплановані торги та їх результати розміщується в офіційному виданні «Вісник державних закупівель» так в мережі Інтернет (прим. ред. — пропозиції щодо тендерних закупівель лікарських засобів і виробів медичного призначення регулярно публікуються в «Щотижневику АПТЕКА» та на сайті www.apteka.ua). Завдяки цьому значно розширюється коло потенційних учасників тендера і створюються умови для раціонального та ефективного використання бюджетних коштів.

Під час прес-конференції: Андрій Софронов, Юлія Чалова, Володимир Загородній, Уляна Лозан (прес-секретар міністра охорони здоров’я)

Під час прес-конференції: Андрій Софронов, Юлія Чалова, Володимир Загородній, Уляна Лозан (прес-секретар міністра охорони здоров’я)

У 2003 р. Постійним тендерним комітетом МОЗ, господарським судом та спеціально уповноваженим органом з питань державних закупівель — Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції — розглянуто 28 скарг від учасників торгів. Прийнято рішення про визнання 6 скарг обґрунтованими та їх задоволення. За 10 міс 2004 р. Постійним тендерним комітетом МОЗ проведено 478 процедур закупівель, розглянуто 1037 тендерних пропозицій. Із загальної кількості тендерних процедур 64 оскаржено учасниками в господарському суді. За результатами розгляду судових справ всі 64 тендери визнані судом такими, що проведені згідно з чинним законодавством та в межах правового поля.

З часу створення Постійного тендерного комітету МОЗ процедури закупівель лікарських засобів і виробів медичного призначення проводилися протягом поточного року, а поставки здійснювались у листопаді–грудні, тому не завжди регламентовані законодавством терміни проведення тендерів відповідали інтересам хворих та лікарів. На підставі інформації, зібраної у регіонах, визначено потребу в виробах медичного призначення та медикаментах на наступний рік. МОЗ України вже зараз проводить роботу, спрямовану на організацію закупівлі ліків та медичної техніки у 2005 р. Контрольні цифри Державного бюджету на 2005 р. для МОЗ відомі. Знаючи їх, МОЗ розпочало процедуру проведення закупівель на 2005 р. для забезпечення своєчасних і ритмічних поставок лікарських засобів, імунобіологічних препаратів, медичної техніки в регіони України. Одразу після прийняття Закону про Державний бюджет будуть оголошені переможці, що дозволить розпочати поставки вже в першому кварталі 2005 р.

Діяльність Постійного тендерного комітету МОЗ жорстко регламентована і регулярно перевіряється контролюючими органами. Крім Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції, перевірку проведених процедур закупівель щодо їх відповідності вимогам чинного законодавства здійснюють Головне контрольно-ревізійне управління контрольно-ревізійної служби, Рахункова палата, Генеральна прокуратура, Антимонопольний комітет і Служба безпеки України. Такий контроль забезпечує дотримання правових норм і виключає можливість порушень. В. Загородній зазначив, що МОЗ України вживатиме всіх заходів для забезпечення прозорості та відкритості торгів. n

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті