Оприлюднена нова редакція проекту наказу МОЗ щодо обов’язкового мінімального асортименту для аптек

21 Грудня 2011 1:02 Поділитися

20 грудня поточного року на офіційному сайті МОЗ (www.moz.gov.ua) оприлюднена нова редакція проекту наказу МОЗ «Про затвердження обов’язкового мінімального асортименту («соціально орієнтованих») лікарських засобів вітчизняного виробництва і виробів медичного призначення для аптечних закладів» (далі – проект наказу).

Нагадаємо, що 1 листопада 2011 р. проект наказу було оприлюднено на офіційному веб-сайті МОЗ України у рубриці «Громадське обговорення – електронні консультації». 15 листопада поточного року відбулося засідання робочої групи з питань опрацювання обов’язкового мінімального асортименту лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, на якому було опрацьовано пропозиції до проекту наказу, що надійшли під час його громадського обговорення, та узгоджено остаточну редакцію проекту наказу. 23 листопада 2011 р. в МОЗ відбулася нарада щодо проблемних питань аптечних мереж, на якій, зокрема, Управлінням розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я МОЗ України проінформовано присутніх, що з метою належного виконання абзацу 2 п. 5 доручення КМУ від 30.09.2010 р. № 46671/0/1-11 до Протоколу наради під головуванням Прем’єр-Міністра України Азарова М.Я. від 27.09.2011 «Про окремі питання розвитку системи охорони здоров’я» щодо внесення пропозицій до обов’язкового асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів вітчизняного виробництва для аптечних закладів проведено аналіз обов’язкового мінімального асортименту лікарських засобів вітчизняного виробництва і виробів медичного призначення для аптечних закладів, з урахуванням інформації про зареєстровані в Україні лікарські засоби, та виключено з нього ті позиції, що не представлені на території України вітчизняними виробниками.

Нова редакція проекту наказу передбачає, що його вимоги не поширюватимуться на аптечні кіоски та аптечні склади (бази), які:

  • займаються виключно оптовою торгівлею медичними газами, або лікарськими засобами у вигляді субстанції, або експортом лікарських засобів;
  • мають ліцензію на виробництво лікарських засобів;
  • є офіційними та/або ексклюзивними представниками виробників лікарських засобів та/або є власниками реєстраційних посвідчень лікарських засобів та займаються реалізацією лікарських засобів тільки таких виробників.

Крім того, проект наказу передбачає втрату чинності: наказів МОЗ від 25.11.2004 № 569 «Про затвердження обов’язкового мінімального асортименту лікарських засобів для аптек» та від 01.11.2010 № 933 «Про затвердження Обов’язкового мінімального асортименту лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптек та аптечних пунктів на період загрози епідемії грипу».

Також зазначимо, що змін зазнав обов’язковий мінімальний асортимент, який у останній редакції містить лікарські форми. Він складається зі 108 позицій щодо лікарських засобів (за умови їх виробництва)та 16 позицій щодо виробів медичного призначення (за умови їх виробництва).

Позицію 5, що у попередніх редакціях містила назву «Альтабор» пропонується викласти наступним чином: «Альтабор** та/або Уміфеновір**». Позиція 8 пропопонується у такій редакції: «Амізон** та/або Тилорон **».

На відміну від першої редакції проекту наказу у останіій його редакції виключено позиції: «Арбідол», «Вікаїр», «Вікалін», «Гормональний контрацептив», «Інозин», «Інтерферон (альфа) -2(бета)», «Кислота метилкремнієва», «Комбінації спиртових розчинів для дезинфекції рук», «Кофеїн-бензоат натрію», «Мазь оксолінова», «Мазь сірчана проста», «Настоянка глоду», «Настоянка кропиви собачої», «Протигемороїдальні свічки», «Регідрон», «Силібінін», «Спирт етиловий 70%», «Фенспірид», «Фузафунгін», «Цетиризин».

Додано такі позиції: «Бісакоділ», «Бісопролол», «Гліклазід», «Домперидон», «Епінефрин», «Етанол», «Ізосорбіду динітрат», «Кеторолак», «Левотироксин натрію», «Метформін», «Норфлоксацин», «Пентоксифілін», «Силімарин», «Флуконазол», «Цефотаксим», «Цефтриаксон», «Ципрофлоксацин».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті