На запитання читачів відповідає співробітник адвокатської фірми «Паритет»

?

ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Касові апарати, наявні в аптеці, не дозволяють закодувати весь перелік лікарських препаратів. Працівники аптеки вийшли зі становища, закодувавши весь асортимент за групами, до кожної з яких увійшли по 5–10 найменувань. Податкова інспекція визначила такі дії порушенням і наклала штраф у розмірі 170 грн. Чи законно це?

Порядок застосування електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА) регулюється законом України «Про застосування електронних контрольно-касових апаратів і товарно-касових книг при розрахунках із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та Положенням про порядок реєстрації і застосування електронних контрольно-касових апаратів при розрахунках готівкою у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (Положення), затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 18 вересня 1997 р. № 343 (в редакції наказу Державної податкової адміністрації України від 31 грудня 1998 р. № 660), яке розроблене на підставі Закону.

Згідно з пунктом 6.7 та пунктом 6.8 Положення, власник ЕККА повинен забезпечувати окремий облік цін і кількості проданих товарів (наданих послуг) кожного найменування. Використання режиму програмування найменувань, цін і кількості проданих товарів (послуг) при реєстрації продажу (наданні послуг) через ЕККА є обов’язковим. У разі застосування ЕККА, технічні можливості якого не дають змогу проводити реєстрацію продажу із застосуванням режиму окремого програмування товарів (послуг) усього асортименту, як виняток, тимчасово дозволяється проводити розрахунки із застосуванням наявної в ЕККА кількості програмованих товарів (послуг). При цьому суму продажу кожного окремого товару слід відображати в касовому чеку окремим рядком. ? На об’єкті, що реалізує товари (послуги), власник ЕККА повинен забезпечити застосування режиму програмування найменувань (найменування повинні відрізнятися між собою та відображати назву товару або послуги), цін і кількості проданих товарів у межах технічних можливостей ЕККА.

Окремо визначено, що у першу чергу програмуванню підлягають підакцизні товари.?

У зв’язку з численними запитами для роз’яснення порядку застосування даних норм Положення Державна податкова адміністрація України видала лист від 09.04.1999 р. № 5364/7/23-3117 «Про програмування кількості, найменування та ціни товару». У даному Листі визначено, що у зв’язку з тим, що наявні в експлуатації касові апарати дуже відрізняються між собою за технічними характеристиками та функціональними можливостями, необхідно враховувати співвідношення таких факторів, як кількість товарів, що програмуються, асортимент товарів для реалізації через один касовий апарат, динаміка оновлення асортименту.

Наприклад, при значній кількості товарів, що перевищує кількість товарів, які програмуються в ЕККА, дозволяється програмувати в одній товарній позицій декілька товарів одного типу з різними назвами, що реалізуються за однією ціною. Крім того, товари з однаковою назвою та однакової вартості, але придбані у різних виробників чи постачальників також програмуються в одній товарній позиції.

У свою чергу, в листі Вищого арбітражного суду України від 9 листопада 2000 р. № 01-8/636 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням електронних контрольно-касових апаратів (за матеріалами справ, розглянутих арбітражними судами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя)» звертається увага на необхідність програмування підакцизних товарів окремо за найменуваннями.

Таким чином, Положенням передбачена можливість програмування в одній товарній позиції декількох товарів одного типу з різними назвами. Листом Державної податкової адміністрації така можливість підтверджена. Програмування в одній товарній позиції декількох товарів, здійснене згідно з пунктами 6.7 та 6.8 Положення, не вважається правопорушенням. Отже особи не можуть притягуватися за це до відповідальності. Однак у зв’язку з визначенням окремого порядку програмування підакцизних товарів власникам ЕККА потрібно забезпечувати програмування кожного найменування таких товарів.

Ігор Кітела,
адвокатська фірма «Паритет»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті