На запитання читачів відповідає співробітник адвокатської фірми «Паритет»

?

ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

— Чи можлива дрібнооптова торгівля медикаментами зі складу за наявності ліцензії на оптовий продаж та торгового патенту при розрахунках готівкою? Чи потрібно при цьому мати касовий апарат?

— Відповідно до пункту 2.2.2.1 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства охорони здоров’я України від 12 січня 2001 р. № 3/8 оптова торгівля лікарськими засобами здійснюється лише через аптечні бази (склади).

Відповідно до законодавства оптова торгівля лікарськими засобами підлягає ліцензуванню.

Ліцензія Державного департаменту є єдиним документом дозвільного характеру, який дає право на здійснення діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами та дозволяє провадження зазначених видів діяльності на всій території України.

Виробництво лікарських засобів, оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами здійснюються суб’єктами господарювання на підставі ліцензії на певний вид діяльності за умови виконання кваліфікаційних, організаційних, інших спеціальних вимог, установлених Ліцензійними умовами.

Необхідно зазначити, що згідно з пунктом 58 Інструкції про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України від 20 червня 1995 р. № 4, затвердженої постановою Правління від 20 червня 1995 р. № 149 в редакції постанови Правління Національного банку України від 13 жовтня 1997 р. № 335, підприємства та індивідуальні підприємці мають право здійснювати розрахунки між собою як у готівковій, так і в безготівковій формі. Всі готівкові розрахунки підприємств та індивідуальних підприємців між собою (крім випадків, передбачених пунктом 52), а також з громадянами здійснюються як за рахунок коштів, одержаних у касі банку, так і за рахунок виручки.

Пункт 52 зазначеної Інструкції передбачає, що підприємства незалежно від форми власності та індивідуальні підприємці, які мають податкову заборгованість, усі розрахунки з іншими підприємствами та приватними підприємцями мають здійснювати тільки в безготівковому порядку.

Що стосується торгового патенту, то слід зазначити, що відповідно до закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (ст. 3) патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів (зокрема, на оптових базах, складах-магазинах або в інших приміщеннях, які використовуються для здійснення оптової торгівлі за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток).

Під торговельною діяльністю у цьому Законі слід розуміти роздрібну та оптову торгівлю, діяльність у торговельно-виробничій сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

Отже, для оптової торгівлі лікарськими засобами за готівкові кошти, крім ліцензії на оптову торгівлю лікарськими засобами, необхідно придбати торговий патент.

Згідно з пунктом 21 Порядку зайняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 108, розрахунки з покупцями за товари повинні провадитися через електронні контрольно-касові апарати або з використанням товарно-касових книг.

Статтею 1 закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 р. передбачено, що реєстратори розрахункових операцій застосовуються фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності або юридичними особами (їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами), які здійснюють операції з розрахунків у готівковій та (або) в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також уповноваженими банками та суб’єктами підприємницької діяльності, які виконують операції купівлі-продажу іноземної валюти.

Отже, за загальним правилом для оптової торгівлі лікарськими засобами використання електронного контрольно-касового апарата є обов’язковим.

Але слід звернути увагу на той факт, що згідно зі статтею 9 зазначеного Закону реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, у випадках:

— продажу товарів (крім підакцизних) (наданні послуг) суб’єктами підприємницької діяльності, які придбали спеціальний торговий патент відповідно до законодавства з питань патентування деяких видів підприємницької діяльності (спеціальний торговий патент може бути одержаний на обмежених територіях, які визначаються Кабінетом Міністрів України за погодженням з відповідними органами місцевого самоврядування в порядку експерименту);

— продажу товарів (крім підакцизних) (наданні послуг) особами, які отримали пільговий торговий патент для продажу товарів (наданні послуг) відповідно до законодавства з питань патентування деяких видів підприємницької діяльності, за умови ведення такими особами книг обліку доходів і витрат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України за поданням державного органу, уповноваженого провадити державну регуляторну політику, у разі, коли такі особи не є платниками податку на додану вартість згідно із законодавством.

Пільговий торговий патент видається суб’єктам підприємницької діяльності або їх структурним (відокремленим) підрозділам, які здійснюють торговельну діяльність виключно з використанням таких видів товарів вітчизняного виробництва, як готові лікарські засоби (лікарські засоби, предмети догляду за хворими, перев’язувальні матеріали та інше медичне приладдя) та вітаміни для населення; ветеринарні препарати, папір туалетний, зубна паста та зубний порошок, косметичні серветки, дитячі пелюшки, тампони, інші види виробів санітарно-гігієнічного призначення з целюлози або її замінників, термометри, індивідуальні діагностичні прилади (незалежно від країни їх походження). У пільговому торговому патенті обов’язково наводиться повний перелік товарів, що передбачаються для реалізації.

Згідно зі статтею 2 закону України «Про податок на додану вартість» від 3 квітня 1997 р. не є платником податку на додану вартість особа, обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) якої протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців не перевищував 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ольга Дерепа,
адвокатська фірма «Паритет»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*