На запитання читачів відповідає співробітник адвокатської фірми «Паритет»

?

ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

— Міжлікарняна аптека виготовляє для потреб лікарні розчини у скляній тарі багаторазового використання, яку лікарня повертає аптеці після використання розчинів. Чи є така процедура бартерною операцією, що обкладається податком на додану вартість?

— Згідно з пунктом 3.1. закону України «Про податок на додану вартість» від 3 квітня 1997 р. № 168/97-ВР об’єктом оподаткування (окрім інших) є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України.

Відповідно до підпункту 5.1.7. цього Закону операції з продажу лікарських засобів і виробів медичного призначення, зареєстрованих в Україні у встановленому законодавством порядку (в тому числі надання послуг з такого продажу аптечними установами), звільняються від сплати податку на додану вартість.

Але ж пунктом 12 указу Президента України «Про деякі зміни в оподаткуванні» від 7 серпня 1998 р. № 857/98 передбачено, що під час здійснення бартерних (товарообмінних) операцій на території України податок справляється за повною ставкою, у тому числі під час обміну товарами (роботами, послугами), операції з продажу яких звільняються від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою.

Не торкаючись питання про повноваження Президента щодо регулювання відносин, які вже врегульовані законами України, зокрема законом «Про податок на додану вартість», будемо виходити з того, що цей Указ на сьогодні є чинним.

Для вирішення питання про сплату податку на додану вартість необхідно визначити, чи є продаж лікарських засобів і повернення скляної тари бартером і, залежно від цього, — звільняється продаж лікарських засобів від оподаткування ПДВ повністю чи тільки у тій частині, що перевищує вартість тари, яка повертається.

У пункті 1.11. закону України «Про податок на додану вартість» зазначено, що термін «бартер» в цьому Законі вживається у тому ж значенні, що і в законі України «Про оподаткування прибутку підприємств». Згідно з законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» (в редакції Закону України від 22 травня 1997 р.  № 283/97-ВР), бартер (товарний обмін) — це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у будь-якій іншій, ніж грошова, формі, включаючи такі види заліку та погашення взаємної заборгованості, які не передбачають зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг).

Отже, для того щоб продаж ліків і наступне повернення тари вважалося бартером, необхідно, щоб:

— право власності на тару переходило від аптеки до лікарні, і навпаки;

— вартість тари, що повертається, зараховувалася в оплату вартості лікарських засобів, що були продані аптекою лікарні.

Чинне законодавство надає сторонам (у даному випадку — лікарні та аптеці) право самостійно (в договорі) визначити, чи буде право власності на тару переходити від однієї сторони до іншої під час продажу лікарських засобів (або тара весь час залишатиметься у власності аптеки).

Якщо в договорі сторони визначили, що перехід права власності на тару не відбувається, то вона повинна повертатися одержувачем (лікарнею) відправнику (аптеці) згідно з Правилами застосування, обігу і повернення засобів упаковки багаторазового використання в Україні, затвердженими відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 1992 р. № 174 Наказом Міндержресурсів України від 16 червня 1992 р. № 15.

Отже, якщо в договорі визначено, що тара зворотна, то операції з продажу лікарських засобів і наступного повернення тари не будуть бартером, оскільки при цьому не відбувається погашення заборгованості за лікарські засоби шляхом заліку вартості тари.

Пунктом 4.6. закону України «Про податок на додану вартість» прямо передбачено, що вартість тари, яка згідно з умовами договору (контракту) визначена як зворотна (заставна), до бази оподаткування не включається. Але якщо протягом терміну позовної давності, визначеної законом, з моменту отримання зворотної тари вона не повертається відправнику (в нашому випадку — аптеці), вартість такої зворотної тари включається до бази оподаткування отримувача — лікарні і така операція стає бартерною — в частині вартості тари.

Водночас Правилами застосування, обігу і повернення засобів упаковки багаторазового використання в Україні визначено, що договорами може бути передбачено інший порядок застосування та обігу тари. У випадку, якщо згідно з умовами договору право власності на тару багаторазового використання переходить від аптеки до лікарні (як і право власності на лікарські засоби), а потім лікарня продає тару аптеці і при цьому заборгованість лікарні (за лікарські засоби і тару) частково погашається шляхом заліку заборгованості аптеки (за тару), то така операція є бартером (у частині, що відповідає сумі, на яку зроблено залік, тобто в частині, що відповідає вартості тари).

Як зазначалося вище, відповідно до Указу Президента України «Про деякі зміни в оподаткуванні» під час здійснення бартерних (товарообмінних) операцій податок на додану вартість справляється за повною ставкою. Тому у частині, в якій операція є бартером (у частині, що відповідає вартості тари), платник податку повинен буде сплатити податок на додану вартість за ставкою 20%. У частині, що перевищує вартість тари і сплачується у грошовій формі, операція з продажу лікарських засобів не буде бартерною, тобто в цій частині ця операція звільняється від податку на додану вартість відповідно до пункту 5.1.7. закону України «Про податок на додану вартість».

Ігор Кітела,
адвокатська фірма «Паритет»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті