ГАСТРО-НОРМ.У лікуванні хвороб шлунка і дванадцятипалої кишки

Останнім часом досягнуті значні успіхи в діагностиці та лікуванні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Сьогодні навряд чи знайдеться хоча б один лікар-гастроентеролог, у якого виникають сумніви стосовно того, що найбільш часто причиною розвитку цілої низки захворювань є гелікобактерна інфекція. Дослідження цієї інфекції викликає інтерес гастроентерологів усього світу, про що свідчить велика кількість публікацій на цю тему.

На сьогодні виявлені захворювання, які безпосередньо обумовлені персистенцією H. pylori в слизовій оболонці шлунка. Це хронічний гастрит (тип В), пептична виразка шлунка (виразкова хвороба шлунка), мальтома шлунка, рак шлунка. Питання щодо етіопатогенетичної ролі H. pylori у разі функціональної (невиразкової) диспепсії все ще дискутується.

Зараз, коли H. pylori розглядається як один із головних етіологічних чинників наведених захворювань, змінилася також тактика лікування — адекватна терапія можлива лише за умови знищення гелікобактерної інфекції. Для характеристики повного знищення вегетативних і кокоїдних форм бактерій в результаті протигелікобактерного лікування введено спеціальний термін — «ерадикація H. pylori».

Лікарський засіб ГАСТРО-НОРМ, розроблений у ДНЦЛЗ (м. Харків), виробництва АТ «Галичфарм» є вітчизняним препаратом колоїдного субцитрату вісмуту, який застосовують для лікування хвороб, асоційованих з H. pylori.

ГАСТРО-НОРМ (колоїдний субцитрат вісмуту) випускається у формі таблеток по 0,5 г, вміст активної речовини — 120 мг. У разі прийому всередину препарат поступово утворює колоїдну масу, яка розподілюється на поверхні слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки. Виразка вкривається пінистим білим нальотом, який зберігається протягом декількох годин. рН ГАСТРО-НОРМУ дорівнює приблизно 10,0. Зниження рН до 4,0 або нижче за рахунок дії соляної кислоти спричинює утворення осаду нерозчинного вісмуту оксихлориду і цитрату. Під впливом шлункового соку осад випадає при рН 3,5.

Максимальне утворення осаду спостерігається, коли рН становить від 2,5 до 3,5. Препарат спричинює утворення хелатних сполук вісмуту і протеїнів виразкового ексудату, які захищають уражені виразкою чи ерозією тканини від подальшого руйнування, що відбувається під дією шлункового соку.

Окрім місцевого ефекту, ГАСТРО-НОРМ виявляє бактерицидну дію по відношенню як до вегетативних, так і кокоїдних форм H. pylori, порушуючи цілість бактеріальної оболонки та інгібуючи їх уреазну, фосфоліпазну і протеолітичну активність. Препарат колоїдного субцитрату має гастроцитопротекторні властивості, підвищує синтез захисних простагландинів.

Бактерицидні концентрації вісмуту у пристінковому шарі шлункового слизу утворюються вже після прийому першої дози ГАСТРО-НОРМУ. Припускають, що ГАСТРО-НОРМ інгібує ферменти окислювального фосфорилювання, втручаючись в транспорт електронів, і сприяє руйнуванню кліткової оболонки гелікобактерії. Колоїдний субцитрат — єдина (Maastricht Consensus Report, 2000 р.) сіль вісмуту, яка значною мірою інгібує адгезію гелікобактерій до епітеліальних клітин слизової оболонки шлунка.

Останнім часом вважають, що комбінована антигелікобактерна терапія, у тому числі схеми із застосуванням ГАСТРО-НОРМУ, в кілька разів ефективніша, ніж монотерапія.

Не дивлячись на появу нових схем лікування в арсеналі лікарів-гастроентерологів, класична потрійна терапія (застосування препарату ГАСТРО-НОРМ разом з тетрацикліном, метронідазолом або кларитроміцином) не втратила свого значення насамперед тому, що незважаючи на тривале застосування препаратів вісмуту, резистентність H. pylori до них, на відміну від препаратів групи нітроімідазолу та антибіотиків, не розвивається. При високій резистентності H. pylori до метронідазолу (більше 30% населення) цей препарат не включають до схеми лікування, а використовують кларитроміцин і амоксицилін у поєднанні з препаратами колоїдного вісмуту (Maastricht Consensus Report, 2000 р.). У разі високої резистентності до метронідазолу (більше 30%) і одночасно до кларитроміцину (більше 15%) рекомендують приймати відразу чотири препарати (квадритерапія).

Слід зазначити, що комбінація інгібіторів протонного насоса і класичної потрійної схеми – квадритерапія — є ефективною навіть у знищенні резистентних до антибіотиків штамів H. pylori. Тому квадритерапію слід розглядати як терапію резерву. У підсумковій доповіді Маастрихтської конференції зазначено, що чотирьохкомпонентну комбінацію доцільно використовувати як схему другої лінії у разі неефективності першого ерадикаційного курсу трьома препаратами.

Отже, завдяки своїм властивостям препарати колоїдного субцитрату вісмуту впевнено завоювали місце на ринку противиразкових засобів. Тому поява на українському фармацевтичному ринку першого вітчизняного препарату колоїдного субцитрату вісмуту — ГАСТРО-НОРМУ є, без сумніву, важливою подією. Технологія виробництва препарату ГАСТРО-НОРМ така, що вісмуту субцитрат (основна діюча речовина) випускається у формі готового колоїдного субцитрату вісмуту. Тому колоїдна маса утворюється відразу після того, як таблетка ГАСТРО-НОРМУ потрапляє до кислого середовища шлунка, препарат починає діяти швидко і ефективно, виявляючи обволікальну дію в ділянці виразкового ураження, а також антацидну та цитопротекторну дію.

Післяклінічні дослідження (2000–2001 рр.), проведені співробітниками кафедри гастроентерології і терапії Дніпропетровської державної медичної академії (зав. кафедри — проф. І.І. Гриценко), кафедри гастроентерології Запорізького державного медичного університету (зав. кафедри — проф. Ю.І. Решетілов) і кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Івано-Франківської державної медичної академії (зав. кафедри — проф. В.Є. Нейко), підтвердили високу ефективність застосування ГАСТРО-НОРМУ у комплексному лікуванні ерозивно-виразкових захворювань гастродуоденальної зони. Доцільність застосування ГАСТРО-НОРМУ при ерозивно-виразкових гастродуоденітах у дітей підтвердили результати досліджень, проведених на базі кафедри педіатрії та неонатології Львівського державного медичного університету під керівництвом доктора медичних наук Ю.С. Коржинського (2000 р.).

Дослідження підтвердили високу ефективність ГАСТРО-НОРМУ як лікарського засобу, що сприяє загоєнню пептичних виразок, відновленню захисної функції слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки, знижує частоту виникнення рецидивів гастродуоденальних виразок завдяки вираженій протимікробній дії по відношенню до H. pylori. Отже, ГАСТРО-НОРМ можна рекомендувати як ефективний та доступний лікарський засіб у комплексній терапії захворювань гастродуоденальної зони.

Публікація підготовлена за матеріалами, наданими компанією «Галичфарм»,
тел.: (0322) 52-84-59, 52-02-68

ДИСТРИБ’ЮТОРИ

· «Донфармхолдинг», м. Донецьк,
тел.: (062)381-11-39, 381-11-40

· «Фармація», м. Луганськ,
тел.: (0642) 555-644, 524-279

· «Альба Україна», м. Київ,
тел.: (044)241-14-94, 241-14-97

· «Інфарма», м. Запоріжжя,
тел.: (0612) 137-548, 138-405

· «БаДМ», м. Дніпропетровськ,
тел.: (0562) 42-82-37, 34-08-43

· «Едельвейс», м. Львів,
тел.: (0322) 670-970, 670-971

· «У Фарма Трейд», м. Запоріжжя,
тел.: (0612) 133-636, 133-663, 336-035

· «ВВС-ЛТД», м. Київ, тел.: (044) 241-16-88

· «Оптіма-Фарм», м. Київ, тел.: (044) 250-92-92

· «СБС-Фармація», м. Харків,
тел.: (0572) 14-21-30, 19-11-25

· «Вента», м. Дніпропетровськ,
тел.: (0562) 37-41-31, 37-41-32

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

ГАСТРО-НОРМ — вітчизняний препарат колоїдного субцитрату вісмуту

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті