Напередодні дня медичного працівника Віталій Москаленко зустрівся з журналістами

?

14 червня 2001 р. у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася прес-конференція міністра охорони здоров’я Віталія Москаленка, в якій взяли участь заступники міністра Олександр Коротко та Анатолій Картиш, керівники підрозділів міністерства.

Символічно, що прес-конференція відбулася напередодні Дня медичного працівника. Користуючись нагодою, Віталій Москаленко привітав медичних працівників з їх професійним святом. Міністр розповів про День Уряду, який відбувся у Верховній Раді 12 червня, і ознайомив журналістів з основними положеннями своєї доповіді. Він охарактеризував результати діяльності міністерства за 2000 р., зупинився на питаннях фінансування програм галузі.

Під час конференції

Зокрема, Віталій Москаленко проінформував присутніх про потреби галузі. Так, для закупівлі препаратів інсуліну необхідно 160 млн грн. на рік. До цього слід додати витрати на пероральні цукрознижувальні препарати та засоби контролю за лікуванням. Річна потреба в коштах для закупівлі протипухлинних препаратів та проведення відповідної терапії становить 300 млн грн., для придбання протитуберкульозних препаратів — понад 75 млн грн. Міністр зазначив, що у попередні роки фінансування видатків на закупівлю інсулінів, онко- і протитуберкульозних препаратів із державного та місцевих бюджетів було вкрай недостатнім.

До 2000 р. реалізація комплексних заходів боротьби з туберкульозом здійснювалася переважно за рахунок асигнувань з місцевих бюджетів, і те лише на 30–40% від потреби. Але у Державному бюджеті на 2000 р. на зазначені цілі було передбачено 27,5 млн грн., і ця сума повністю використана.

Віталій Москаленко зазначив, що вперше за роки незалежності у Державному бюджеті України на 2001 р. чітко визначені державні пріоритети щодо забезпечення в повному обсязі фінансування видатків на закупівлю інсулінів, онкопрепаратів та забезпечення ліками хворих на туберкульоз. У видатках Державного бюджету на 2001 р. на централізовану закупівлю інсуліну передбачено 57 млн грн., препаратів для лікування онкологічних захворювань — 47 млн грн., туберкульозу — 36 млн грн. У місцевих бюджетах також передбачено 113, 2 млн грн. цільових видатків на закупівлю зазначених ліків.

Таким чином, наголосив Віталій Москаленко, асигнування на централізовану закупівлю інсулінів у 2001 р. порівняно з 1998 р. зросли майже у 82 рази, протитуберкульозних препаратів — у 37 разів. Як результат, реальна забезпеченість інсулінами хворих на цукровий діабет зросла у 5–6 разів, а протитуберкульозними препаратами забезпечено 100% хворих.

Міністр зауважив, що видатки на закупівлю зазначених ліків здійснювалися своєчасно і в повному обсязі. Так, станом на 1 червня 2001 р. на закупівлю інсулінів виділено кошти на суму 28, 5 млн грн., препаратів для лікування онкологічних хворих — 6,9 млн грн.

У грудні 2000 р. придбано лікарських засобів для хворих на туберкульоз на суму 27,5 млн грн. Цього запасу достатньо для лікування хворих протягом 5–6 місяців. Протитуберкульозними препаратами, придбаними цього року, будуть забезпечуватись хворі у другій половині 2001 р. Крім того, міністерство планує закуповувати протитуберкульозні препарати другої лінії.

На запитання кореспондента «Щотижневика АПТЕКА», яким чином вплине підвищення ставок ввізного мита на кінцеву вартість лікарських засобів після набрання чинності закону України «Про митний тариф України», відповів Олександр Коротко. Зміна підходів до визначення ставок ввізного мита зумовлена тим, що в Європейському Союзі існує єдиний підхід щодо митно-тарифного регулювання, згідно з яким існують загальні правила для всіх імпортерів фармацевтичної продукції, незалежно від того, виробляє аналоги місцева промисловість чи ні, вказав заступник міністра. Введення нових ставок ввізного мита може спричинити подорожчання всієї імпортованої продукції в середньому на 1–3%. В даний час проводяться додаткові розрахунки з метою уточнення цієї цифри.

Повідомляючи про переліки лікарських засобів, розроблені Міністерством охорони здоров’я (див. доповідь В. Москаленка на Дні Уряду. — Ред.), Олександр Коротко звернув увагу присутніх на перелік найбільш вживаних лікарських засобів, до складу якого увійшло 28 найменувань, ціни на які планують регулювати на рівні держави.

Він повідомив, що з 15 травня 2001 р. Державний департамент з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення припинив видавати підтвердження реєстрації лікарських засобів, зареєстрованих в Україні. На сьогодні єдина міжвідомча база даних зареєстрованих в Україні лікарських засобів сформована. З митною службою узгоджені практично всі технічні питання щодо її функціонування. Невирішеним залишилося питання про юридичний статус інформації, яка надається на магнітних носіях.

На прес-конференції було презентовано перший номер науково-практичного журналу Міністерства охорони здоров’я «Охорона здоров’я України». Як зазначив Віталій Москаленко, журнал створений для фахівців з організації охорони здоров’я. У ньому читач знайде аналітичну інформацію, яка висвітлює питання економіки охорони здоров’я, реформування галузі, розвитку страхової медицини, удосконалення організації спеціалізованої медичної допомоги.

Як зазначив заступник головного редактора журналу доктор медичних наук професор Анатолій Уваренко, останнім часом відбулася трансформація засобів наукової інформації в медицині. Існує достатня кількість джерел для отримання різноманітних даних, зокрема спеціалізовані медичні журнали. Але наукового журналу, розрахованого на керівників охорони здоров’я, до сьогоднішнього дня в Україні не було. Він висловив сподівання, що журнал стане надійним помічником у роботі кожного керівника в системі МОЗ.

Микола Черкаський
Фото Євгена Кривші

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті