Витяг з закону України

?

“ПРО ЄДИНИЙ МИТНИЙ ТАРИФ”

ВІД РЕДАКЦІЇ

5 квітня 2001 р. Президент України підписав закон

“Про Митний тариф України”, який офіційно був опублікований 16 травня у газеті “Урядовий кур’єр” (№ 84). Закон набирає чинності через 45 днів після дня його опублікування, тобто з 1 липня 2001 р.

У лютому 1992 р. був прийнятий закон України

“Про Єдиний митний тариф”, який визначає порядок формування та застосування митного тарифу України при ввезенні на митну територію товарів та інших предметів. Митний тариф — це систематизований звід ставок мита, яким обкладаються товари та інші предмети, що ввозяться на митну територію України. Закон встановлює види і ставки ввізного мита, особливі види мита та процедуру їх застосування, порядок нарахування та сплати мита, визначення країни походження товарів, випадки звільнення від сплати мита, митні тарифи, преференції та ін. Ставки митного тарифу України є єдиними для всіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності незалежно від форм власності, організації господарської діяльності та територіального розташування, за винятком випадків, передбачених законами України та її міжнародними договорами.

Згідно зі статтею 8 закону України “Про Єдиний митний тариф” до товарів та інших предметів виробництва з держав, які входять разом з Україною до митних союзів або утворюють з нею спеціальні митні зони, і в разі встановлення будь-якого спеціального преференційного митного режиму згідно з міжнародними договорами за участю України, застосовуються преференційні ставки ввізного мита, передбачені митним тарифом України. Така практика розповсюджується на товари та інші предмети, що походять з країн або економічних союзів, які користуються в Україні режимом найбільшого сприяння, котрий означає, що іноземні суб’єкти господарської діяльності цих країн або союзів мають пільги щодо мит, за винятком випадків, коли зазначені мита та пільги щодо них встановлюються в рамках спеціального преференційного митного режиму.

Закон допускає безмитне ввезення та вивезення або пільгове обкладення митом товарів, які ввозяться в Україну або вивозяться зі спеціальних митних зон на території України (ст. 21). У такому разі розмір пільг і порядок їх надання встановлює Верховна Рада України, приймаючи окремий закон для кожної з таких зон.

До закону України

“Про Єдиний митний тариф” протягом його дії вносились зміни та доповнення. Так, наприклад, у квітні 1997 р. був прийнятий закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань обкладання ввізним митом товарів та інших предметів, що ввозяться на митну територію України”, яким затверджено Перелік країн, з котрими Україна уклала угоди про вільну торгівлю та торговельно-економічні угоди з наданням режиму найбільшого сприяння або національного режиму (див. нижче). Також встановлено, що при ввезенні на митну територію України товарів та інших предметів, що походять із зазначених у Переліку країн, застосовуються пільгові ставки ввізного мита.

У січні 1993 р. Декретом Кабінету Міністрів був затверджений “Єдиний митний тариф”, що визначав розміри ставок ввізного мита, яким обкладаються товари та інші предмети, що ввозяться на митну територію України. Законом ? “Про Митний тариф України”? дія “Єдиного митного тарифу” скасовується і встановлюються нові розміри ставок ввізного мита.

Юридичну оцінку закону “Про Митний тариф України” читайте у наступному номері “Щотижневика АПТЕКА”.

<…>

Стаття 8. Ввізне

мито

Ввізне мито нараховується на товари та інші предмети при їх ввезенні на митну територію України.

Ввізне мито є диференційованим:

до товарів та інших предметів, що походять з держав, які входять разом з Україною до митних союзів або утворюють з нею спеціальні митні зони, і в разі встановлення будь-якого спеціального преференційного митного режиму згідно з міжнародними договорами за участю України, застосовуються преференційні ставки ввізного мита, передбачені Єдиним митним тарифом України;

(абзац другий частини другої статті 8 із змінами, внесеними
згідно із Законом України від 03.04.97 р. № 170/97-ВР)

до товарів та інших предметів, що походять з країн або економічних союзів, які користуються в Україні режимом найбільшого сприяння, котрий означає, що іноземні суб’єкти господарської діяльності цих країн або союзів мають пільги щодо мит, за винятком випадків, коли зазначені мита та пільги щодо них встановлюються в рамках спеціального преференційного митного режиму, застосовуються пільгові ставки ввізного мита, передбачені Єдиним митним тарифом України;

до решти товарів та інших предметів застосовуються повні (загальні) ставки ввізного мита, передбачені Єдиним митним тарифом України.

<…>

Стаття 21. Обкладення митом при перетині кордону спеціальних митних зон

Допускається безмитне ввезення та вивезення або пільгове обкладення митом товарів, які:

ввозяться у спеціальні митні зони на території України для кінцевого споживання в цих зонах;

вивозяться із спеціальних митних зон для споживання за межами митної території України та походять з цих зон;

вивозяться із спеціальних митних зон на митну територію України та походять з цих зон.

Розмір пільг, передбачених цією статтею, і порядок їх надання встановлюються Верховною Радою України згідно з законами України про спеціальні митні зони шляхом прийняття окремого закону для кожної з таких зон.

<…>

Президент України

Л. Кравчук

м. Київ


5 лютого 1992 року № 2097-XII

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті