Кальцій: мінерал, незамінний для кісток

З раннього дитинства ми засвоюємо з молоком матері практично всі найважливіші для нормального розвитку речовини і, насамперед — необхідну на той момент кількість кальцію.

З часом кількість молока в нашому повсякденному раціоні зменшується, а відповідно — до організму надходить менше кальцію.

Кальцій — основний компонент кісткової тканини, який забезпечує міцність кісток. Близько 99% кальцію в організмі міститься в кістках і зубах, 1% — в крові та м’яких тканинах. Певна кількість іонів кальцію необхідна також для забезпечення основних життєвих функцій. Їх відсутність призводить до порушення згортання крові, проведення імпульсів по нервових волокнах, скорочення м’язів.

Організм людини постійно потребує певної кількості кальцію, яка коливається протягом життя. Під час активного росту, коли інтенсивно розвивається кісткова тканина, збільшується кількість кальцію. Необхідність у кальції для підтримання структури кісткової тканини знижується у людей середнього віку. Значно більше кальцію необхідно людині при патологічних станах, під час менопаузи, в період вагітності, у разі застосування деяких лікарських засобів.

Кальцій потрапляє до організму з їжею. Зі всієї кількості кальцію, що надходить до організму з їжею, засвоюється лише 25–35% у дорослих та до 70% у дітей. Всмоктування кальцію відбувається у тонкому кишечнику, його абсорбція з кишечнику підвищується у періоди високої потреби організму в кальції або у разі низького вмісту кальцію в раціоні.

Організм людини самостійно підтримує баланс кальцію — величину, необхідну для нормальної життєдіяльності. Щоденно внаслідок кальцієвого обміну близько 0,4 г кальцію надходить до депо в організмі і стільки ж виводиться.

Серйозні порушення кальцієвого обміну нерідко обумовлені дефіцитом в організмі вітаміну D3 (колекальциферолу), який підтримує стабільний рівень іонів кальцію в сироватці крові, регулює обмін фосфору в організмі. Це досить часто спостерігається у людей похилого віку, які змушені обмежувати свій раціон через матеріальний стан, позбавляючи себе їжі, багатої на вітамін D (жирна риба, риб’яча печінка та ін.). Як правило, ці люди рідко бувають на сонці, мало рухаються і, головне, в них спостерігається зниження активності метаболічних процесів, що забезпечують перетворення вітаміну D на його активні форми.

Кількість засвоєного кальцію залежить і від якості харчування — наявності в раціоні фосфатів, оксалатів, жирів, білків.

Якщо до організму з їжею надходить недостатня кількість кальцію та вітаміну D3, відбувається «вимивання» кальцію з кісткової тканини для підтримання його балансу в організмі. При тривалому дефіциті кальцію розвивається остеопороз, внаслідок якого кістки стають крихкими і легко ламаються. Лікування остеопорозу та інших патологічних станів, обумовлених дефіцитом кальцію, вимагає значних затрат часу та коштів.

Яким же чином можна забезпечити баланс кальцію в організмі?

Для вирішення проблеми дефіциту кальцію в організмі можна розробити відповідний лікарський засіб для профілактичного застосування та для лікування, але створити препарат, у якому зазначені компоненти (кальцій та колекальциферол) поєднуються у вірному співвідношенні, досить складно.

Відома скандинавська фармацевтична компанія «НІКОМЕД» впроваджує на фармацевтичний ринок України оригінальний препарат — КАЛЬЦІЙ-Д3 НІКОМЕД. Назва препарату говорить сама за себе — в одній таблетці вдало поєднані дві речовини з лікувально-профілактичною дією — 1,25 г кальцію карбонату (еквівалентно 500 мг кальцію) та вітамін D3 (200 МО). Прийом лише двох таблеток препарату КАЛЬЦІЙ-Д3 НІКОМЕД на добу забезпечує добову потребу та стійкий баланс кальцію та вітаміну D3 в організмі. Препарат є найбільш ефективним у людей з підвищеною потребою в кальції. Здебільшого це стосується осіб похилого віку, жінок віком понад 45 років, у період менопаузи та підлітків з 12 років, вагітних та жінок, які годують груддю. Препарат характеризується високою біодоступністю та безпечністю.

КАЛЬЦІЙ-Д3 НІКОМЕД випускають у формі таблеток для жування, що мають апельсиновий смак. Виробник препарату забезпечує його високу якість на рівні світових стандартів.

НАГАДУЄМО 10 ПРИЧИН,
З ЯКИХ ВАМ НЕОБХІДНИЙ
КАЛЬЦІЙ ТА ВІТАМІН D3

КАЛЬЦІЙ

  • Необхідний вашій майбутній дитині для формування скелету

  • Зміцнює ваші кістки

  • Зберігає ваші зуби

  • Нормалізує артеріальний тиск

  • Регулює функцію нервової системи, скорочення серцевого м’яза

  • Є компонентом системи згортання крові

  • Бере участь у регуляції скорочень м’язів та запобігає розвитку судом

  • Зберігає здоровим і красивим ваше волосся та нігті

ВІТАМІН D3:

  • Сприяє повноцінному засвоєнню кальцію, гальмує «вимивання» кальцію із кісткової тканини

  • Регулює обмін фосфору

КАЛЬЦІЙ-Д3 НІКОМЕД — це

  • Ефективна комбінація кальцію та вітаміну D3 в 1 таблетці

  • Прийом дорослим та дітям у віці старше 12 років по 1 таблетці 2 рази на добу (вранці та ввечері)

  • Зручність застосування та приємний апельсиновий смак

  • Зручна упаковка

  • Висока якість з Норвегії.

РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ ЯК ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИЙ ЗАСІБ:

  • при дефіциті кальцію та вітаміну D3 в організмі, пов’язаних з неповноцінним харчуванням;

  • при підвищеній потребі організму у кальції та вітаміні D3 у період вагітності та годування груддю, а також у дітей старших 12 років у період інтенсивного росту;

  • для профілактики остеопорозу у жінок після настання менопаузи, у людей похилого віку;

  • як доповнення до специфічної терапії остеопорозу та остеомаляції.

Публікація підготовлена за матеріалами, наданими представництвом компанії «Нікомед» в Україні

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Дуовит — всем участникам проекта «Танцуют все!»

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті