Україна — Югославія: початок партнерства

Першого жовтня 2001 року в Міністерстві охорони здоров’я України відбулась зустріч між міністром охорони здоров’я Віталієм Москаленком і Союзним секретарем з питань охорони здоров’я, праці та соціального захисту Союзної Республіки Югославії Міодрагом Ковачем. З української сторони на зустрічі також були присутні державний секретар МОЗ України Сергій Шевчук, заступник держсекретаря Ніна Гойда, начальник Управління зовнішніх зв’язків МОЗ України Жанна Цинілова.

Зустріч проходила у важкий для Югославії період відновлення економіки, тож коло проблем, про які йшла мова, охоплювало в першу чергу питання відбудови медичної та фармацевтичної галузі, укладення міжнародних договорів для розвитку медицини, зокрема у галузі трансплантології, офтальмології, імунопрофілактики тощо, відновлення порушених економічних зв’язків, надання допомоги у випадку надзвичайних ситуацій, а також про радіаційну безпеку. Слід зазначити, що, незважаючи на давні дипломатичні стосунки, між Україною та Югославією досі не було укладено жодної угоди про співпрацю у галузі медицини.

У бесіді з Міодрагом Ковачем Віталій Москаленко відзначив, що фармацевтична промисловість України за останній рік досягла, у порівнянні з іншими галузями промисловості найвищих показників приросту виробництва. Пана Міодрага Ковача зацікавила інформація про виробництво Україною власних високоякісних інсулінів, до 50% яких планується відправляти на експорт.

У свою чергу Міодраг Ковач повідомив, що останнім часом галузь охорони здоров’я Югославії переживає значні зміни. Серед проблем, з якими доводиться стикатись, — зубожіння населення, високий рівень безробіття серед лікарів, низька доступність ліків для населення, гальмування реформ у галузі охорони здоров’я, а також значний рівень міграції населення; останнім часом Югославія стала «транзитною державою», що призводить до негативних соціальних наслідків.

Важливою для населення Югославії є проблема радіаційної безпеки, яка виникла у ході збройного конфлікту. Міодраг Ковач висловив надію, що Україна, яка має досвідчених фахівців з радіаційної безпеки, здатна надати Югославії допомогу у здійсненні моніторингу радіаційного стану навколишнього середовища.

Угода між Союзною Республікою Югославією та Україною про співробітництво у галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, укладена на урядовому рівні, має стати початком двостороннього партнерства. Метою угоди є координація та управління наданням допомоги в разі надзвичайних ситуацій, для чого буде створено спільну робочу групу.

Під час зустрічі обговорювалися питання, що торкаються співпраці у галузі фармації. За словами Міодрага Ковача, фармацевтична галузь залишається однією з провідних у Югославії, більшість підприємств якої відповідають вимогам GMP і здатні постачати на український ринок якісні і недорогі препарати. Триває робота над створенням державної агенції з контролю якості лікарських засобів. Уряд Югославії планує надати державну підтримку виробництву високоякісних вакцин, які, на думку Міодрага Ковача, можуть знайти свого покупця на ринку України.

У відповідь Віталій Москаленко зазначив, що українським спеціалістам і споживачам добре відомі високоякісні югославські ліки і він не бачить жодних перешкод для їхньої подальшої реєстрації в Україні.

Віталій Москаленко і Міодраг Ковач констатували, що між Україною та Югославією існує багато спільних інтересів у галузі охорони здоров’я, тому можна сподіватись на подальшу плідну співпрацю.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті