Податки за подарункиОрганізаторам рекламних акцій слід враховувати тонкощі оподаткування

Традиційно восени активізується діяльність операторів ринку. Вирішуючи питання підвищення попиту на медикаменти, виробники лікарських засобів, а почасти і дистриб’ютори організовують різноманітні рекламні акції з врученням подарунків та призів переможцям. Відповідно до ст. 11 Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» від 26 грудня 1992 р., отримання подарунків (призів) фізичними особами в рамках рекламних акцій розглядається як отримання прибутку. Під час оформлення бухгалтерської звітності слід враховувати зміни до ст. 5 цього документа, внесені Законом України від 26 квітня 2001 р. № 2405-III, згідно з якими при врученні призів та подарунків можна скористатися податковою пільгою.

Про те, як згідно зі змінами до законодавства обраховується прибутковий податок з громадян, «Щотижневик АПТЕКА» повідомляв у № 33 (304) від 27.08.2001 р. Зміст зазначеного матеріалу підтверджується листом Державної податкової адміністрації України, який став відповіддю «Щотижневику АПТЕКА» на запит щодо трактування оподаткування під час проведення рекламних заходів з врученням подарунків та призів.


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

від 05.10.2001 р. № 6376/6/17–0516

Державна податкова адміністрація України розглянула лист ТОВ «Моріон» щодо порядку оподаткування прибутковим податком вартості подарунків (призів), що їх отримують громадяни під час проведення рекламних заходів, і повідомляє.

Згідно з Декретом Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 13–92 «Про прибутковий податок з громадян» (з відповідними змінами і доповненнями, ст. 1) та Інструкцією про прибутковий податок з громадян, затвердженою наказом Головної державної податкової адміністрації України від 12.04.93 р. № 12 (зі змінами і доповненнями, п. 1), платниками прибуткового податку з громадян (суб’єктами оподаткування) в Україні є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, як ті, що мають, так і ті, що не мають постійного місця проживання в Україні.

Об’єктом оподаткування у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні, є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів), одержаний з різних джерел як на території України, так і за її межами, як у грошовій, так і в натуральній формі, незалежно за рахунок яких коштів формується це джерело (ст. 2), крім сум виплат, перелічених у ст. 5 Декрету.

Згідно зі змінами, внесеними Законом України від 26 квітня 2001 року № 2405–III до ст. 5 (п.п.«ч», п.1) Декрету, та підпунктом 5.30 Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.93 р. № 12 (з відповідними змінами і доповненнями), починаючи з 19.05.01 р. до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми допомоги, вартість подарунків (призів), що надаватимуться один раз на календарний рік у межах розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом на працездатну особу, за рахунок юридичних, фізичних осіб та громадських організацій (далі допомога).

Сума допомоги, вартість подарунку (призу), наданих фізичній особі (далі — набувач) за місцем її основної роботи, не включаються до сукупного оподатковуваного доходу, а також не обкладаються прибутковим податком, якщо такі допомога, подарунок (приз), надані не за місцем основної роботи набувача і лише один раз на рік у будь-якому з місяців календарного року в межах розміру прожиткового мінімуму, затвердженого законом у розрахунку на місяць на працездатну особу на день її надання.

Розмір прожиткового мінімуму на 2001 рік встановлено Законом України від 23.03.01 № 2330–III «Про затвердження прожиткового мінімуму на 2001 рік» для працездатних осіб у розмірі 331 грн. 05 коп. на місяць.

Юридичні особи (громадські організації тощо) та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які надають допомогу, подарунки і призи набувачу не за місцем його основної роботи, надсилають податковому органу за місцем проживання такого набувача довідку за ф. № 2 (додаток № 2 до Інструкції) в порядку, визначеному в розділі III Інструкції.

Під час проведення річних перерахунків за місцем основної роботи та/або податковим органом за річною декларацією із сукупного річного оподатковуваного доходу виключається фактично виплачена сума допомоги, вартість подарунку (призу), але в межах розміру прожиткового мінімуму в розрахунку на місяць, що діяв на кінець звітного календарного року.

Сума допомоги або вартість подарунку (призу), наданих громадянину один раз на календарний рік, що перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, або така допомога, подарунок (приз) надані громадянину більше ніж один раз на календарний рік, включається до сукупного оподатковуваного доходу цього громадянина, а протягом календарного року підлягає оподаткуванню прибутковим податком залежно від того, надаються допомога, подарунок (приз) за місцем чи не за місцем основної роботи громадянина.

Зокрема, вартість подарунків (призів), що перевищує розмір прожиткового мінімуму, наданих громадянам не за місцем основної роботи (служби, навчання), оподатковується прибутковим податком у джерела виплати за ставкою 20 відсотків (пункт 3 ст. 7 Декрету).

У разі неможливості утримати з громадянина прибутковий податок при врученні подарунку (призу) не за місцем основної роботи, в тому числі під час проведення рекламних заходів, вартість якого перевищує встановлений розмір прожиткового мінімуму, має бути застосовано порядок обчислення, утримання і перерахування до бюджету прибуткового податку, визначений у пункті 12 Інструкції про прибутковий податок з громадян.

Заступник Голови

Г.І. Бондаренко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті