Державна податкова адміністрація УкраїниЛист від 06.09.2001 № 12059/7/16-1217-13

ДПА України розглянула лист ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів із зауваженнями до акту документальної перевірки з питань оподаткування ПДВ послуг з охорони здоров’я і повідомляє таке.

Об’єктом оподаткування ПДВ згідно з п.3.1 ст. 3 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» є операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, а також їх ввезення (пересилання) на митну територію України. Оскільки об’єктом оподаткування ПДВ є окремі операції з продажу товарів (робіт, послуг), то і режим звільнення чи нульова ставка ПДВ чинним законодавством встановлені також виключно до окремої операції з продажу товарів (робіт, послуг), а не до загального обсягу продажу товарів чи до комплексу наданих послуг.

Операції з продажу путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок для дорослих підпадають під об’єкт оподаткування і оподатковуються за повною ставкою у розмірі 20 відсотків. Наряду з цим, пп.5.1.8 ст.5 Закону встановлено пільговий режим оподаткування ПДВ на операції з надання послуг з охорони здоров’я, перелік яких, шляхом виключення, затверджено постановою КМУ від 05.10.98 р. № 1602. Крім цього, реалізація путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок для дітей відповідно до пп.5.1.9 ст.5 Закону також звільняється від оподаткування ПДВ.

Як зазначено в акті документальної перевірки, філії, що належать ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів, надають послуги з санаторно-курортного та медичного, в тому числі спеціалізованого, відновлюваного лікування, та застосовують медичну практику. При цьому філії не є платниками ПДВ, однак дирекція делегувала їм повноваження ведення податкового обліку з ПДВ. Між філіями (санаторіями, поліклініками, бальнеогрязелікарнями) розрахунки за надані поліклініками та бальнеогрязелікарнями послуги, які споживаються санаторіями, тобто за послуги в межах балансу товариства, проводяться в безгрошовій формі, застосовуючи форму розрахунків «авізо». Кошти від реалізації путівок поступають на рахунок ЗАТ, який в централізованому порядку розраховується з філіями грошовими коштами та матеріальними ресурсами.

У розрахунках вартості путівок на санаторно-курортне лікування санаторіями ЗАТ враховано загальну вартість послуг з охорони здоров’я, які у складі вартості путівки визнані ЗАТ як такі, що звільнені від оподаткування ПДВ. У вартості путівки відсутня вартість послуг (з розшифровкою за переліком та вартістю за кожною послугою), які не підпадають під режим звільнення, а оподатковуються на загальних підставах.

У разі якщо загальна вартість послуг з охорони здоров’я врахована у вартості путівок, то з метою правильності застосування норм Закону така вартість у складі загального кошторису путівки повинна бути обрахована окремо по кожній із послуг, які надаються поліклініками, бальнеогрязелікарнями, безпосередньо санаторіями. Такі вимоги пов’язані з тим, що кожний вид послуг з охорони здоров’я має окремо встановлений розмір плати, а також з тим, що не всі послуги з охорони здоров’я звільнені від ПДВ.

За даними ДПА в області на вимогу представників контролюючого органу ЗАТ не були надані розшифровки по переліку окремих видів послуг з охорони здоров’я, загальну вартість яких включено до складу вартості путівки та які могли б бути як звільнені, так і оподатковувані цим податком відповідно до переліку, затвердженого постановою КМУ від 05.10.98 р. № 1602.

Оскільки окремі операції з надання послуг з охорони здоров’я можуть бути як звільнені від оподаткування ПДВ, так і окремі послуги можуть бути оподатковувані цим податком, то за відсутності конкретного переліку в розрізі кожної послуги та відсутності окремого обліку не є можливим визначити обсяги звільнених операцій, що і призвело до непорозумінь між контролюючим органом та ЗАТ.

Враховуючи зазначене, ДПА України зобов’язує ЗАТ забезпечити проведення розрахунків вартості окремо по кожній із послуг, які надаються поліклініками, бальнеогрязелікарнями та іншими структурними підрозділами товариства, та окремо визначити вартість звільнених та оподатковуваних послуг з охорони здоров’я. ДПА в області встановити контроль над таким відповідним розподілом обсягів, а також підготувати та подати на відповідний перегляд уже прийнятого рішення судового органу з цього питання.

Заступник Голови

О. Шитря

«Бізнес-Бухгалтерія: право — податки — консультації», № 41/2, 11.10.2001.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті