Аптечне об’єднання «Фармація»:традиційна місія в сучасних умовах

Редакція «Щотижневика АПТЕКА» продовжує серію публікацій про досвід оптових операторів українського фармацевтичного ринку. Сьогодні наші співрозмовники — генеральний директор Аптечного об’єднання «Фармація» Володимир Руденко (В.Р.) та його заступник, начальник відділу організації постачання і торгівлі Тетяна Котляр (Т.К.).

Аптечне об’єднання «Фармація» Київської міської державної адміністрації відоме не тільки в столиці. Ще за радянських часів, коли це підприємство входило до складу аптекоуправління, воно було потужною структурою, що об’єднувала значну кількість аптек та структурних підрозділів і аптечну базу, розрахованою на забезпечення лікарськими засобами населення двохмільйонного міста. Сьогодні Аптечне об’єднання «Фармація» — один із провідних «гравців» на столичному фармацевтичному ринку, структура, авторитет якої визнають не тільки оптові компанії, але й виробники лікарських засобів. Прайс-лист аптечної бази Аптечного об’єднання «Фармація» нараховує близько 4000 позицій лікарських засобів, виробів медичного призначення та супутніх товарів, необхідних для діяльності аптеки.

Кор.: Як вплинули на діяльність Аптечного об’єднання «Фармація» зовнішні фактори, пов’язані з розвитком фармацевтичного ринку?

Володимир РУДЕНКО

Генеральний директор Аптечного об’єднання «Фармація»

В.Р.: Звичайно, поряд зі змінами, що відбуваються в суспільстві та економіці нашої держави, змінилася й діяльність Аптечного об’єднання «Фармація». На зміну централізованій системі забезпечення лікарськими засобами прийшов ринок зі своїми правилами. Наше об’єднання як одна з державних регіональних структур колишнього аптекоуправління взяло на себе відповідальність за забезпечення лікувально-профілактичних установ та аптек державної і комунальної форм власності лікарськими засобами та виробами медичного призначення вітчизняного й іноземного виробництва. Виконуючи це завдання Аптечне об’єднання «Фармація» закуповує лікарські засоби за прямими контрактами безпосередньо у виробників. Для більш повного забезпечення аптек та лікувально-профілактичних установ медикаментами українського виробництва ми співпрацюємо практично з усіма вітчизняними виробниками, а продукція фармацевтичних підприємств Києва представлена в нашому асортименті в повному обсязі.

Слід відзначити важливу соціальну функцію, що виконує Аптечне об’єднання «Фармація». Протягом двох останніх років практично в усіх аптеках Об’єднання створено відділи для ветеранів, в яких діє 10–20% знижка на всі лікарські засоби українського виробництва за рахунок прибутку. За погодженням з Київською міською державною адміністрацією в аптеках Аптечного об’єднання «Фармація» відпускаються лікарські засоби за «пільговими» рецептами і цю практику ми не збираємося згортати, а навпаки, підтримуватимемо і поширюватимемо.

Кор.: Чи можна вважати, що Аптечне об’єднання «Фармація» сьогодні працює не тільки на столичному ринку, але має вплив на інші регіони?

В.Р. Гадаю, про це говорити ще зарано, зрештою, ми не ставимо перед собою мету завойовувати ринки інших регіонів. Наше основне завдання полягає в забезпеченні якісними та доступними за ціною лікарськими засобами громадян Києва. Проте на регіональні ринки Київської, Житомирської та Черкаської областей Аптечне об’єднання «Фармація» певним чином все-таки впливає. Це стосується наркотичних, психотропних засобів та прекурсорів — тих груп лікарських засобів, якими структури інших форм власності не в змозі забезпечувати населення своїх регіонів.

Кор.: Хто є основними клієнтами аптечної бази Аптечного об’єднання «Фармація»?

Т.К. Насамперед — це аптеки, які входять до складу самого Аптечного об’єднання «Фармація». Окрім того, з аптечної бази лікарські засоби надходять до лікувально-профілактичних установ міста, клінік науково-дослідних інститутів, відомчих аптек, а також до аптек інших форм власності.

Кор.: Прайс-лист аптечної бази нараховує близько 4000 позицій. За яким принципом він формується?

Т.К.: Підхід до формування прайс-листа відрізняється від такого, що його прийнято в багатьох комерційних структурах. Основним принципом його формування ми вбачаємо необхідність представити товар якомога ширшого кола виробників. Цей підхід не зовсім «комерційний», але інакше неможливо. Адже ми повинні забезпечити потреби роздрібної мережі Аптечного об’єднання «Фармація», для якої одним із головних показників є кількість препаратів, що пропонуються покупцям. Тому, враховуючи насамперед потреби аптек, у нашому прайс-листі подано найширший спектр лікарських засобів.

Соціальну спрямованість діяльності Аптечного об’єднання «Фармація» легко простежити, аналізучи прайс-лист, в якому подано всі лікарські засоби та вироби медичного призначення вітчизняного виробника за найнижчими цінами. Аналіз продажу свідчить, що понад 70% у натуральних одниницях складають вітчизняні лікарські засоби, а в грошовому еквіваленті — 60%. Вітчизняні виробники постійно розширюють асортимент за рахунок нових лікарських форм і відтворення препаратів-генериків. Ці препарати якісні та доступні за ціною. Гадаю, що тенденція до збільшення частки товарів українського виробництва в асортименті Аптечного об’єднання «Фармація» триватиме й надалі. Відвідувачі аптек Аптечного об’єднання «Фармація» звикли, що такі недорогі лікарські форми, як настоянки, сиропи тощо, завжди є в асортименті, тому їх обов’язково заносимо до прайс-листа.

Аптечне об’єднання «Фармація» бере безпосередню участь у реалізації міських програм із забезпечення лікарськими засобами окремих категорій громадян. Так, наприклад, у рамках програми «Діабетик» підприємство розподіляє закуплені міською державною адміністрацією інсуліни серед хворих на цукровий діабет. Аптечна база забезпечує зберігання в належних умовах інсулінів, їх доставку до аптек згідно з рознарядками, складеними головними ендокринологами районів міста, а аптеки видають препарати хворим. Це неприбуткова, але дуже важлива соціальна функція, і ми обов’язково маємо виконувати її і в майбутньому.

Кор.: Як співпрацюють оптова і роздрібна ланки Аптечного об’єднання «Фармація»?

Тетяна КОТЛЯР

Заступник генерального директора, начальник відділу організації постачання і торгівлі Аптечного об’єднання «Фармація»

Т.К.: Як позитивний момент у роботі двох названих ланок Об’єднання хочу відзначити, що останнім часом збільшилась питома вага закупівлі аптеками лікарських засобів з аптечної бази; аптекам вигідно співпрацювати з крупним постачальником, який може запропонувати широкий асортимент і помірні ціни. Відповідно збільшився і товарообіг, що зумовило можливість зниження відпускних цін на лікарські засоби. Крім того, аптеки Аптечного об’єднання «Фармація» у разі закупівлі товару в аптечній базі надаються значні відстрочки платежу — від 14 до 45 днів.

На сьогодні аптечна база отримує знижки від фармацевтичних підприємств та іноземних фірм, що дає змогу формувати доступні ціни. Завдяки таким знижкам оптова ланка практично не встановлює націнок, тому аптекам співпрацювати з аптечною базою вигідно.

Одним із ключових факторів інтенсифікації роботи Аптечного об’єднання «Фармація» стала комп’ютеризація практично всіх ділянок роботи. Сьогодні налагоджено комп’ютерну систему та програмне забезпечення, що дає змогу відслідковувати рух препаратів на різних етапах реалізації аж до упаковки. Близько 50% аптек мають змогу цілодобово замовляти лікарські засоби через модемний зв’язок з аптечною базою, вони подають заявку тоді, коли їм зручно.

Налагоджено також і зворотний зв’язок: за кожним фармацевтом відділу збуту аптечної бази закріплено кілька аптек, з якими він постійно співпрацює і готовий допомогти, вирішити питання щодо забезпечення лікарськими засобами, дізнатися про дефектуру тощо.

Слід згадати і про систему доставки лікарських засобів. На сьогодні в межах Києва здійснюється доставка в режимі «сьогодні на сьогодні» транспортом аптечної бази, за межами міста — «сьогодні на завтра». При цьому обсяг замовлення та його вартість значення не мають. Головне, щоб замовлений товар був вчасно доставлений, а клієнт, відповідно, задоволений.

Товарообіг у цілому по Аптечному об’єднанню «Фармація» збільшився на 10%, а по аптечній базі — на 30% порівняно з минулим роком.

Кор.: Влітку проходила реорганізація аптек Аптечного об’єднання «Фармація». Чим вона була викликана?

В.Р.: Така реорганізація практично завершилась. Проаналізувавши стан матеріально-технічної бази і фінансові показники діяльності аптек, ми відзначили, що деякі з них були або на межі збитковості, або їх фінансовий результат був неефективним. Приклад аптек комерційних структур свідчить, що всі аптеки мережі мають одну систему забезпечення та ціноутворення. Було прийнято рішення про укрупнення аптек, щоб зробити їх більш конкурентоспроможними. Усього було реорганізовано 40 аптек, які на правах структурних підрозділів увійшли до складу Аптечного об’єднання «Фармація»; при цьому за ними залишився статус аптечних закладів, вони зберегли штат працівників, їх порядкові номери не змінилися.

У цих аптеках планується розширити асортимент продукції, переглянути політику ціноутворення, провести структурні зміни. Жодну аптеку не буде закрито. Сподіваюсь, що результат роботи цих аптек буде добрим і питання щодо їх збитковості чи малоефективності зникне.

Кор.: Які плани на перспективу Аптечного об’єднання «Фармація»?

В.Р.: Зараз відбувається структурування оптових операторів. Якщо не так давно в Києві було кілька сотень оптовиків, то, гадаю, що невдовзі їх залишиться кілька десятків. Ринок визначає правило: залишаються найсильніші. Ми не можемо втратити те, що напрацьовано протягом тривалого часу, тому докладемо максимум зусиль, щоб збільшити обсяги реалізації, розширити асортимент і поліпшити показники своєї роботи не тільки в Києві, а, можливо, й в інших регіонах країни. А чому не ми?

Для реорганізованих аптек потрібні великі капіталовкладення, щоб створити з них сучасні підприємства. Потрібно зміцнити їхню матеріальну базу, зробити ремонт, придбати нове обладнання тощо. Гадаю, що це завдання також є одним з основних. Уже в цьому місяці виділено кошти для забезпечення повного комп’ютерного обліку та сервісу в цих та інших аптеках об’єднання, щоб створити єдину комп’ютерну мережу. Стрижень такої системи вже функціонує в аптечній базі і об’єднує весь бухгалтерський та складський облік.

Микола Холоденко
Фото Євгена Кривші

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті