Час створювати асоціації

Те, про що так довго говорили оператори українського фармацевтичного ринку, відбулося. 5 грудня 2001 р. було засновано Всеукраїнську аптечну асоціацію. Появу цієї Асоціації давно чекали. Цілком природно, що інтереси виробників лікарських засобів не збігаються з інтересами імпортерів ліків, а інтереси тих і інших — з інтересами аптек і дистриб’юторів. Ситуацію ускладнює ще те, що інтереси всіх перерахованих вище операторів ринку можуть не збігатися з інтересами регуляторних органів.

Валентина МОСКАЛЕНКО

Президент Всеукраїнської аптечної асоціації

У роботі українських аптек накопичилося стільки проблем, що кількість їх перейшла в якість, тому в червні 2001 р. на зборах представників обласних фармацевтичних підприємств, об’єднань «Фармація» було вирішено організувати всеукраїнське об’єднання аптек. Це рішення було виконано 5 грудня 2001 р. Потрібно відзначити, що до літа цього року в ряді областей України вже існували фармацевтичні асоціації і створення Всеукраїнської аптечної асоціації було, по суті, логічним завершенням цього процесу.

На загальних зборах засновників Всеукраїнської аптечної асоціації затверджено статут, вибрані керівні органи, визначено розмір вступних внесків. Президентом Асоціації обрано Валентину Москаленко, першого заступника глави правління ДАК «Ліки України», віце-президентом — Світлану Пасталицю, главу Чернігівської обласної фармацевтичної асоціації. Засновниками Всеукраїнської аптечної асоціації стали: ДАК «Ліки України», фармацевтичні асоціації Вінницької, Донецької, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Луганської, Сумської, Чернігівської областей, Торгово-виробнича асоціація «Вітафарм» (Харків), ДВТП «Волиньфармпостач». В основному ці структури представляють аптеки державної та комунальної форм власності. Це можна пояснити тим, що саме ці аптеки змушені нести значну частку соціальних обов’язків уряду в галузі забезпечення населення лікарськими препаратами. До таких належать відпуск ліків за безоплатними рецептами, лікарське забезпечення лікувальних закладів, поширення прекурсорів, психотропних і наркотичних препаратів.

Кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» взяв інтерв’ю у президента Всеукраїнської аптечної асоціації Валентини Москаленко.

— Валентино Миколаївно, з якими проблемами доводиться стикатися українським аптекам?

— Кожна асоціація вирішує свої досить «вузькі» проблеми. Ні асоціації дистриб’юторів, ні організація роботодавців, яка в основному об’єднує промисловців, неспроможні вирішити проблеми аптек. Аптечні установи відповідно до закону України «Про підприємництво» і «Про підприємство» повинні за рахунок своєї господарської діяльності компенсувати витрати на придбання, транспортування, збереження та реалізацію лікарських засобів. Водночас витрати, наприклад, на транспортування і збереження наркотичних, психотропних препаратів і прекурсорів складають близько 40% від закупівельних цін.

Таким чином, лікарняні та міжлікарняні аптеки постійно перебувають під загрозою банкрутства. Порядок і терміни видачі ліцензій на здійснення діяльності, що пов’язана з реалізацією лікарських засобів, часом зовсім неприйнятні. Мені відомий випадок, коли завідувачу аптеки, що розташована в Черкаській області, довелося 13 разів приїжджати до Києва, щоб нарешті отримати відповідну ліцензію. Викликає занепокоєння порядок ліцензування аптечних установ, особливо той факт, що перевірку їх матеріально-технічної бази здійснюють госпрозрахункові, а по суті, приватні структури. Ціна, яку вимагають за свою роботу такі структури, виявляється недоступною для сільських аптек. Виконати вимоги щодо придбання Національної Фармакопеї, вартість якої становить 900 грн., багато аптек, особливо сільських, не в змозі. Усе це — лише частина проблем, які хвилюють працівників аптек.

— Чи може комерційна аптека стати членом Всеукраїнської аптечної асоціації?

— Звичайно. У нашому Зверненні говориться про те, що Асоціація лобіюватиме інтереси всіх аптек незалежно від форми власності.

ЗВЕРНЕННЯ

засновників Всеукраїнської аптечної асоціації до працівників аптечних
закладів України

5 грудня 2001 р. в м. Києві засновано Всеукраїнську аптечну асоціацію — вільне та демократичне об’єднання суб’єктів, діяльність яких пов’язана з фармацією.

Головне бажання засновників Асоціації полягає у створенні професіонального об’єднання практичних фахівців у галузі фармації, її життєдіяльних регіональних представництв. Заснування Асоціації викликане нагальною потребою сьогодення і спрямоване на  вирішення складних, злободенних проблем, які виникають у діяльності працівників аптечної мережі.

До обов’язків Асоціації входить представництво та лобіювання інтересів працівників аптечної мережі у законотворчих і виконавчих органах влади.

Низка нормативних та законодавчих актів, які нещодавно побачили світ, викликали більше питань у практиків, ніж вирішили існуючі проблеми. Актуальні питання функціонування міжлікарняних та сільських аптек, акредитація аптечних закладів, ліцензування видів діяльності, врегулювання рецептурного та безрецептурного відпуску лікарських засобів, нормативно-правове врегулювання статусу аптечних закладів комунальної форми власності, система тендерних торгів на закупівлю лікарських засобів, плата податку на землю потребують якнайшвидшого вирішення.

Обговорення проекту Закону України «Про лікарські засоби» — це важлива подія у нашому фаховому колі, і воно не повинно відбутися формально. Запрошуємо працівників аптечних закладів України висловлювати професійну точку зору безпосередньо через Всеукраїнську аптечну асоціацію.

Сприяння створенню рівних можливостей у діяльності членів Асоціації незалежно від форм власності та інших ознак є визначальним і основним у роботі Асоціації. Цим принципам підпорядковані її політика і структура.

Асоціація планує творчу співпрацю з уже існуючими професійними об’єднаннями в  Україні, міжнародними об’єднаннями працівників аптечних закладів і підтримку їх у вирішенні спільних завдань.

Асоціація підтримує автономію регіональних представництв фармації у виконанні всіх рішень, які належать до їх компетентності.

Засновники Всеукраїнської аптечної асоціації сподіваються на консолідацію зусиль професіоналів аптечної справи у вирішенні актуальних питань фармацевтичної діяльності.

Не залишайтеся байдужими до власної професійної долі. Відстоюйте свої інтереси. Вступаючи у Всеукраїнську аптечну асоціацію, Ви засвідчуєте свою професійну гідність.

За додатковою інформацією просимо звертатися за адресою: 01032, Київ, вул. Комінтерну, 16, тел.: (044) 244-29-98.

Засновники Всеукраїнської
аптечної асоціації

— Які механізми такого лобіювання?

— На жаль, в Україні немає нормативної бази, яка б регулювала цю діяльність. Вихід вбачаємо в конструктивній співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Державним департаментом з контролю якості, безпеки та виробництва лікарських засобів і виробів медичного призначення, іншими міністерствами, профільним комітетом Верховної Ради.

Тарас Махринський
Фото Євгена Кривші

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті