ІЗОДИБУТ — вітчизняний препарат для лікування та профілактики ускладнень цукрового діабету

 

ВАТ «Фармак» — одне з найбільших і найстаріших фармацевтичних підприємств України. За роки більше ніж 75-річного існування завод зайняв одне з провідних місць серед підприємств вітчизняної фармацевтичної галузі, здобувши найпрестижніші національні нагороди: «За найвищу якість», громадський знак якості «Вища проба»; Міжнародні Золоті призи: «За краще торгове ім’я» (Іспанія, 1996 р.), «Арка Європи якості і досконалості» (Іспанія, 1997 р.), «За технології і якість» (Німеччина, 1999 р.); у вересні 2001 р. підприємство отримало Сертифікат відповідності системи управління якістю ISO 9001.

Загальна номенклатура продукції ВАТ «Фармак» налічує понад 100 найменувань лікарських засобів, які застосовуються в різних галузях медицини. Нині найбільшу увагу підприємство зосередило на препаратах ендокринологічної групи, зокрема — на протидіабетичних засобах.

У світлі Державної програми «Цукровий діабет» ВАТ «Фармак» хворим на цукровий діабет пропонує ФАРМАСУЛІН H — інсулін короткої дії, ФАРМАСУЛІН HL і ФАРМАСУЛІН H NP — інсуліни середньої тривалості дії та ФАРМАСУЛІН H 30/70 — комбінацію інсулінів короткої та середньої тривалості дії, ДІАНОРМЕТ (метформін) — для лікування хворих з інсуліннезалежним цукровим діабетом (ІНЦД) та синдромом Х; ІЗОДИБУТ — для профілактики та патогенетичної терапії ускладнень цукрового діабету.

В усьому світі збільшується кількість людей, основною проблемою для яких стали ускладнення цукрового діабету, їх профілактика і лікування, зокрема судинні порушення різної локалізації, тяжка нефропатія, погіршення зору, суттєве погіршення пам’яті, порушення координації рухів, поява трофічних виразок, що не загоюються, та ін.

Основною причиною виникнення цих розладів є порушення вуглеводного обміну в периферичних тканинах, що відбувається внаслідок накопичення недоокислених продуктів і ураження клітин продуктами «незакінченого» чи нетипового для тканин метаболізму.

ІЗОДИБУТ — один із препаратів, що випускаються в Україні для профілактики та лікування хворих з ускладненнями цукрового діабету. Виробництво ІЗОДИБУТУ — це підсумок зусиль багатьох учених НДІ ендокринології та обміну речовин МОЗ України, Інституту фармакології і токсикології АМН України, Інституту органічної хімії РАМН, інших установ, які виконали величезну роботу, спрямовану на пошук ефективного і доступного за ціною засобу для перорального застосування, призначеного для профілактики та лікування ускладнень цукрового діабету. Препарат пройшов ретельні експериментальні та клінічні дослідження.

Основний механізм терапевтичного ефекту ІЗОДИБУТУ — його виражена дія на один із ферментів, що регулюють вуглеводний обмін в організмі, — альдозоредуктазу. Препарат пригнічує її активність, тим самим сприяючи нормалізації обміну глюкози, блокує перетворення глюкози на сорбітол, зменшує накопичення останнього в клітинах. Паралельно знижується вміст у тканинах фруктози, яка у разі надлишкового синтезу сорбітолу утворюється за допомогою ферменту сорбітолдегідрогенази. Без впливу ІЗОДИБУТУ сорбітол і фруктоза не виходять із клітин, а накопичуються в них через те, що у хворих на цукровий діабет порушена проникність клітинних мембран. Вони змінюють осмотичний тиск внутрішньоклітинного вмісту, спричинюють набряк тканин, гіпоксію клітин, сприяють накопиченню недоокислених продуктів, порушують метаболізм та енергетичний обмін. Такі процеси особливо активно відбуваються в тканинах головного мозку, стінок судин, кришталику, ниркових канальцях та інших тканинах, які характеризуються активними метаболічними процесами і тому саме з боку цих органів та утворень рано розвиваються ускладнення цукрового діабету.

Показання до застосування ІЗОДИБУТУ грунтуються на механізмах його фармакотерапевтичної дії. Препарат рекомендується для профілактики та лікування хворих з ангіо- і нефропатією, початковими стадіями катаракти, периферичною нефропатією та іншими поширеними ускладненнями цукрового діабету.

Схема застосування ІЗОДИБУТУ має бути адекватною тяжкості та швидкості прогресування ускладнень. Звичайно ІЗОДИБУТ призначають всередину до їди по 1 таблетці (0,5 г) 3–4 рази на добу. Максимальна добова доза — 4 г. Курс лікування — до 3 міс. Для досягнення стійкого терапевтичного ефекту курс лікування рекомендується повторювати кожні 6 міс.

У разі порушення рекомендацій щодо застосування ІЗОДИБУТ може спричинювати небажані ефекти, наприклад подразнення слизової оболонки травного тракту. Тому рекомендується застосовувати його після їди. ІЗОДИБУТ можна приймати в комбінації з антацидними засобами для зменшення ймовірності його подразнювальної дії на травний тракт. ІЗОДИБУТ порівняно малотоксичний. У чутливих пацієнтів можливі реакції гіперчутливості (шкірна висипка, свербіж, що супроводжується загальним нездужанням). Якщо такі явища не минають протягом 3–4 днів після початку прийому ІЗОДИБУТУ, препарат слід відмінити.

ІЗОДИБУТ метаболізується в печінці, у вигляді метаболітів екскретується із сечею. Щоб уникнути кумуляції ІЗОДИБУТУ в організмі та проявів його токсичної дії, препарат не слід призначати пацієнтам із тяжкими ураженнями нирок і печінки.

ІЗОДИБУТ потрібно зберігати за звичайної кімнатної температури в захищеному від світла місці (він руйнується на світлі, утворюючи неактивні або навіть токсичні компоненти).

ІЗОДИБУТ випускається у флаконах по 50 таблеток та в контурних безчарункових упаковках по 10 таблеток.

Треба сказати, що за ціною ІЗОДИБУТ є доступним для вітчизняного споживача.

 

За матеріалами, наданими ВАТ «Фармак»


 

* Публикации подготовлена по материалам статьи, опубликованной в журнале «Женское здоровье»,
2001, № 3

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті