Державний фармакологічний центр МОЗ України № 5.12-1420/А від 29.03.02Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України№ 984/07-01 від 29.03.02

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України разом з Державним фармакологічним центром МОЗ України розглянули питання щодо нанесення номера українського реєстраційного посвідчення на упаковку лікарського засобу, а також звернення Європейської Бізнес Асоціації з цього приводу і повідомляє таке:

  • відповідно до ст. 12 закону України «Про лікарські засоби» упаковка лікарського засобу повинна містити номер українського реєстраційного посвідчення;

  • наказами МОЗ України від 3.05.01 № 163 «Про затвердження Вимог до інформації про застосування лікарського засобу», зареєстрованого в Мінюсті 21.05.01 за № 434/5625 та від 1.11.01 № 442 «Про доповнення до наказу МОЗ України від 03.05.01 № 163», зареєстрованого в Мінюсті України 20.11.01 за № 974/6165, чітко визначено, що повинні містити первинні і вторинні упаковки лікарського засобу;

  • вимоги наказів МОЗ України є міжнародною практикою, зокрема, у п.1 л) ст. 2 директиви ЄЕС № 92/27 «Про маркування лікарських засобів для людини» йдеться про необхідність наведення на упаковці номера торговельної ліцензії (реєстраційного посвідчення).

Таким чином, проблема, порушена у листі ЄБА, стосується пролонгації терміну невиконання вимог законодавства України, яке набуло чинності у 1996 році.

Фармакологічний центр разом з державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів звертають увагу, що законодавство України не вказує, у який спосіб наноситься номер реєстраційного посвідчення на упаковку лікарського засобу (типографський, стикер тощо).

Таким чином, у процесі передпродажної підготовки оптові компанії можуть нанести номер реєстраційного посвідчення на упаковку за допомогою стикера. У цьому випадку стикер має містити номер українського реєстраційного посвідчення, і тому зміст його не потрібно узгоджувати ні з Центром, ні з контролюючим органом.

Щодо терміну вилучення з обігу лікарських засобів, які не мають на упаковці номера українського реєстраційного посвідчення, то Інспекція попереджає, що, починаючи з 1.06.02, оптова реалізація лікарських засобів, які не мають номера реєстраційного посвідчення, нанесеного на упаковку відповідно до вимог наказу МОЗ України від 1.11.02 № 442, буде заборонена, а з 1.07.02 — і роздрібна реалізація.

Директор ДФЦ МОЗ України
чл.-кор. АМН України

О.В. Стефанов

Перший заступник Головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів

В.Г. Варченко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті