МОЗ коментує ситуацію стосовно митного оформлення ліків

МОЗ коментує ситуацію стосовно митного оформлення ліківУ зв’язку із ситуацією, що склалася навколо митного оформлення лікарських засобів, які містять у своєму складі етанол як допоміжну речовину, а також вітамінних та вітамінно-мінеральних препаратів та з метою недопущення зриву забезпечення населення цими лікарськими засобами МОЗ Україн­и повідомляє: наявність препаратів у Державному реєстрі лікарських засобів України є підставою для звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання ліків, дозволених для виробництва і застосування в Україні. Відповідний лист-роз’яснення профільне міністерство направило до Державної митної служби України.

Наявність інформації про препарати у Державному реєстрі лікарських засобів України свідчить про те, що вони пройшли процедуру державної реєстрації відповідно до чинного законодавства України, їх якість, безпека та ефективність підтверджена та вони дозволені до застосування у медичній практиці на території нашої країни.

Відповідно до ст. 197 Податкового кодексу України звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні, та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим КМУ.

У листі до Державної митної служби України також зазначено, що під час державної реєстрації віднесення лікарських засобів до тої чи іншої товарної позиції відповідно до кодів УКТЗЕД не є головним критерієм для підтвердження їх якості, безпеки та ефективності.

Нагадаємо, що в лютому 2012 р. Державна митна служба України перевела частину лікарських засобів в групу підакцизних товарів.

Як зазначалося у роз’ясненні Державної митної служби України, певні імпортери недостовірно класифікують як ліки засоби, що насправді є спиртовмісними настоянками, призначеними для підтримки загального стану здоров’я та доброго самопочуття, а не для лікування та профілактики певних захворювань. Рішення щодо зміни кодів товарів не торкнулося жодного препарату, який застосовується при певній хворобі.

За матеріалами www.moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*