ВАТ «Фармак» вручено сертифікати ISO 9001 версії 2000 року

ВАТ «Фармак» вручено сертифікати ISO 9001 версії 2000 року

p_350_29_290702_farmak.gif (743 bytes)

У липні 2002 р. одному з лідерів вітчизняного фармацевтичного виробництва — ВАТ «Фармак» вручено сертифікати відповідності системи управління якістю вимогам стандарту ISO 9001:2000, видані як у системі УкрСЕПРО, так і міжнародними органами із сертифікації. Відомо, що у вересні минулого року «Фармак» отримав сертифікат на систему якості згідно з ДСТУ ISO 9001:1995 (див. «Щотижневик АПТЕКА», № 37 (308) від 24 вересня 2001 р.). Згадані події були б неможливими без цілеспрямованого впровадження принципів загального управління якістю (TQM, — Total Quality Management) у діяльність підприємства. Постійне вдосконалення системи управління якістю на ВАТ «Фармак» істотно полегшує модернізацію виробничих потужностей згідно зі стандартами GMP та переорієнтацію на виробництво генериків з доведеною біо- та терапевтичною еквівалентністю щодо оригінального лікарського засобу.

Протягом 2001 р. на підприємстві тривала робота, спрямована на вдосконалення діючої системи управління якістю, здійснювалася розбудова інтегрованої системи менеджменту якості згідно з принципами ISO 9001:2000, TQM та правилами GMP у рамках міжнародного проекту УНІКУМ — консалтингової програми Федерального уряду Німеччини, мета якої — створення і розвиток в Україні інфраструктури управління якістю. У реалізації згаданої програми брали участь провідні фахівці Німеччини, для українських спеціалістів було організовано навчання. Співробітники ВАТ «Фармак» мали змогу відвідати сучасні фармацевтичні підприємства Німеччини, Чехії та Словаччини, запозичити цінний досвід щодо розбудови системи управління.

У серпні 2001 р. на ВАТ «Фармак» було запроваджено інтегровану систему менеджменту якістю, а в березні 2002 р. вона успішно пройшла сертифікаційний аудит. Аудит було проведено органами із сертифікації систем якості: німецьким TUV CERT та українським — «ПРИРОСТ», акредитованим у вітчизняній системі сертифікації УкрСЕПРО, в системі сертифікацій для країн СНД — СовАсК, а також у німецькому товаристві з акредитації TGA.

5 лютого 2002 р. Президент України підписав Указ № 104/2002 «Про програму заходів щодо завершення вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ)».

Це вимагає невідкладного приведення вітчизняних підприємств у відповідність до світового рівня ділової досконалості та налагодження випуску продукції належної якості. Сьогодні керівники багатьох провідних вітчизняних фармацевтичних підприємств не тільки глибоко усвідомлюють необхідність прискорення процесу модернізації виробництва згідно зі стандартами GMP, але й зрозуміли перспективність та доцільність впровадження системи управління якістю на своїх підприємствах.

Фармацевтичні підприємства економічно розвинених країн світу намагаються отримати два сертифікати: 1-й — на відповідність системи забезпечення якості правилам GMP, 2-й — на відповідність системи управління якістю стандартам ISO 9000, який свідчить про наявність на фармацевтичному підприємстві ефективної системи менеджменту якості. Можна припустити, що успішне запровадження системи менеджменту якості на ВАТ «Фармак» та отримання сертифікату відповідності її міжнародному стандарту ISO 9001:2000 свідчить про серйозні наміри керівництва компанії зміцнити свої позиції не тільки на внутрішньому, а й на зовнішньому фармацевтичному ринку.

За повідомленням прес-служби
ВАТ «Фармак»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті