Державною санепідслужбою керуватиме колегія

19 серпня 2002 р. Кабінет Міністрів України видав постанову «Про затвердження Положення про державну санітарно-епідеміологічну службу України» № 1218. Коментар Ольги Бобильової, першого заступника державного секретаря МОЗ, Головного державного санітарного лікаря України, до цієї постанови опубліковано на сайті www.rada.gov.ua. Наводимо його у стислому викладенні.

— В Україні налічується 855 санітарно-епідеміологічних станцій різного рівня — обласні, міські, районні, відомчі. Там працюють майже 55 тис. осіб, з них 11,5 тис. — лікарі. Згідно із законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», указами Президента, постановою Кабінету Міністрів України, іншими рішеннями уряду, на санепідслужбу покладено надзвичайно важливі завдання. Насамперед ми повинні забезпечити конституційне право громадян на безпечні для здоров’я і життя харчові продукти, питну воду, умови праці, навчання, відпочинку, дбати про здорове навколишнє середовище.

Щорічно попереджувальним санітарним наглядом охоплюється близько 35 тис. об’єктів, здійснюється 36 млн бактеріологічних та 8 млн хімічних досліджень, проводяться протиепідемічні заходи у майже 500 тис. осередках інфекційних захворювань. Розгорнуто мережу центрів та закладів на випадок виникнення вогнищ особливо небезпечних інфекцій.

Кількість щеплень, особливо у дітей, неухильно збільшується і на сьогодні досягла рівня, встановленого ВООЗ, — 95 відсотків. Відчутна в цьому плані підтримка держави, міжнародних організацій. Це дало змогу зменшити кількість захворювань на дифтерію, епідемічний паротит, гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, кір. Україна отримала сертифікат ВООЗ як країна, вільна від поліомієліту.

Відповідно до рішення уряду насамперед передбачається, що колегія державної санітарно-епідеміологічної служби України вирішуватиме найважливіші питання забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення; розглядатиме організаційні питання, пов’язані з санітарною охороною території нашої країни від занесення та поширеності особливо небезпечних інфекційних хвороб, ввезення товарів, хімічних, біологічних і радіоактивних речовин, відходів та інших вантажів, небезпечних для життя та здоров’я людини. Колегія контролюватиме також хід виконання органами державної влади та місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог санітарного законодавства, впровадження в практику досягнень науки і передового досвіду, визначатиме основні напрямки і координацію заходів, пов’язаних з міжнародним співробітництвом.

Не останню роль відіграватимуть питання матеріально-технічного та фінансового забезпечення санітарно-епідеміологічної служби. Колегія отримала право заслуховувати інформацію та звіти посадових осіб, які відповідають за санітарно-епідеміологічне благополуччя населення. Прийняті рішення доводитимуться до виконавців та керівників органів, установ і закладів, здійснюватиметься систематичний контроль за їх виконанням.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті