Рівненська обласна фармацевтична асоціація

Члени Рівненської обласної фармацевтичної асоціації, ознайомившись з проектом спільного наказу МОЗ України і Голови Державного комітету зв’язку та інформатики України «Правила надання транспортних та кур’єрських послуг при просуванні лікарських засобів суб’єктами фармацевтичної діяльності через заклади поштового зв’язку «Ліки на замовлення», вважають, що введення в дію цього наказу не має нормативного, юридичного та морального підгрунтя і повністю перекреслює фахову роль провізорів і фармацевтів.

Не зрозуміло, навіщо тоді готувати фармацевтичні кадри, вимагати дотримання ними цілої низки нормативно-правових актів, висувати вимоги щодо умов приміщень аптек і структурних підрозділів, щоб врешті-решт доручити транспортувати, зберігати, відпускати лікарські засоби непрофесіоналам.

Сьогодні фармацевтична галузь України — це наукова школа світового рівня, сучасне виробництво, нові виробничі потужності, розгалужена дистриб’юторська мережа, глибокі знання і значний фаховий досвід працівників. Існують традиції і правила придбання, транспортування, збереження, контролю та відпуску лікарських препаратів. Тому нас турбують безпідставне залучення до діяльності фармацевтичної галузі неспеціалістів і наслідки масового, безконтрольного доступу їх до реалізації ліків.

Відповідно до сучасних вимог ВООЗ в Україні розроблена міжгалузева комплексна програма «Здоров’я нації». Серед найактуальніших її завдань — реалізація масштабної програми перебудови первинної медико-санітарної допомоги на селі, перехід від фельдшерської до лікарської моделі, яка передбачає взаємодію лікар — хворий — провізор. І сільський мешканець отримуватиме кваліфіковану медичну допомогу без втручання закладів поштового зв’язку.

Враховуючи вищевикладене, вважаємо неприпустимим забезпечення хворих ліками через заклади поштового зв’язку.

В.В. Синяк,
голова Ради Рівненської обласної
фармацевтичної асоціації

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті