У боротьбі за якість переможених не буде

Нові часи спонукають до нових рішень. З пожвавленням економічних процесів в Україні і поліпшенням інвестиційного клімату вітчизняна економіка опинилася в нових умовах, за яких одним із головних пріоритетів стає якість. Про значення якості відомо всім. Усі ми споживачі різноманітної продукції та послуг і, безперечно, найголовнішим мотивувальним фактором для нас є їх якість. Саме якість у сучасних соціально-економічних умовах стає чи не найголовнішою конкурентною перевагою, вагомим аргументом виробників у боротьбі за прихильність споживачів до своєї продукції. І можна сміливо стверджувати, що в цій боротьбі не може бути переможених. Кожна копійка, витрачена на підвищення якості продукції, у перспективі обов’язково принесе здобуток, і не обов’язково виражений у гривнях чи доларах. Найголовніше — створення високої репутації виробника, задоволення потреб споживачів, моральне задоволення від високої якості своєї продукції.

У світі дієвим методом стимуляції боротьби за якість вважається організація відповідних конкурсів. Одним з них є щорічний Всесвітній день якості, що проводиться під егідою ООН. Минулий тиждень в Україні був відзначений проведенням 11-го міжнародного форуму «Українська якість — дні якості у Києві 2002», проведеного в рамках Європейського тижня якості, присвяченого Всесвітньому дню якості, що відбувся 12–15 листопада 2002 р. у Києві. Цього року міжнародний форум проходив під девізом «Якість в Європі — рушійна сила змін».

Організаторами форуму виступили Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики; Українська асоціація якості та Український союз промисловців і підприємців; Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва; Національна академія наук України; Федерація профспілок України; Українська асоціація споживачів; Київська міська державна адміністрація.

Український національний конкурс з якості засновано Українською асоціацією якості (УАЯ) в 1996 р.; відтоді він проводиться щороку. Конкурс проходить за підтримки Європейської організації з якості (ЄОЯ) і Європейського фонду управління якістю (ЄФУЯ) в межах проекту «Європейські нагороди з якості». Його занесено до реєстру «Національні нагороди з якості європейських країн». Претендентів на національні нагороди оцінюють відповідно до Європейської моделі досконалості.

p_367_46_251102_KONKURS2.jpg (15131 bytes)

Радість від сьогоднішньої перемоги може перевершити тільки радість нових перемог. Зліва направо: Валентина Кравець, Руслан Зозуля, Наталія Продан

Програма конкурсу була насиченою. Для його учасників проводили школи-семінари з питань удосконалення систем управління якості, науково-практична конференція «Кращий досвід удосконалення», виїзні семінари на кращих вітчизняних фармацевтичних підприємствах, зокрема, таких, як флагмани вітчизняної фармацевтичної промисловості ВАТ «Фармак» і ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод». Відбулося відкриття виставки «Кращі підприємства України».

І, безперечно, подією форуму стали урочистості, присвячені нагородженню переможців 7-го Українського національного конкурсу з якості, проведеного УАЯ, а також церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу з якості, організованого та проведеного Інститутом якості.

З привітанням від Генерального секретаря ЄОЯ Бертрана Джуслена де Норея виступив президент УАЯ Петро Калита. У зверненні зазначалося, що керівництво ЄОЯ впевнене в тому, що УАЯ, яку цього року визнано національним представником України в ЄОЯ, здійснить проекти підтримки конкурентоспроможності українських товарів на ринку Європи. УАЯ стала першою організацією на території пострадянських країн, орган сертифікації персоналу якої пройшов акредитацію в рамках Схеми реєстрації персоналу ЄОЯ, тобто представники УАЯ тепер зможуть отримувати сертифікати ЄОЯ «менеджер систем якості» і «аудитор з якості» безпосередньо в Україні. Оскільки Україна налаштована вступити до Світової організації торгівлі, наголосив пан Бертран Джуслен де Норей, впровадження європейських підходів до управління якістю має особливе значення.

У привітанні Головного виконавчого директора ЄФУЯ Алана де Доммартіна учасників і переможців Конкурсу зазначено, що Україна впродовж останніх років є однією з перспективних європейських держав у контексті Європейської нагороди з якості, що сприяє підвищенню її міжнародного іміджу. Фіналісти конкурсу мають змогу вступити до Клубу лідерів якості України, що допоможе їм поглиблювати знання і навчатися управлінню якістю на досвіді інших підприємств. Працюючи і перемагаючи спільно ми зможемо змінити світ на краще, — зазначив Алан де Доммартін.

ЯКІСТЬ — ГОЛОВНИЙ ПРІОРИТЕТ

Приємно відзначити, що до «Золотого фонду української якості» увійшли представники фармацевтичного ринку України. Серед фіналістів 7-го Українського національного конкурсу з якості були відзначені ВАТ «Гемопласт» і ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод».

Своїми враженнями від конкурсу та сподіваннями на майбутнє діляться його фіналісти.

Руслан Зозуля, голова ради ВАТ «Гемопласт» — одного з провідних вітчизняних виробників виробів медичного призначення, підкреслив, що кредо підприємства — утримувати вже здобуті досягнення і прагнути до нових. Керівництво впевнене в тому, що досягненню цієї мети не допоможуть ані ціновий тиск, ані засоби державного регулювання. Тільки висока якість продукції, наполеглива праця і професіоналізм здатні вивести підприємство на новий конкурентний рівень. На цей час підприємство практично завершило роботу над впровадженням системи контролю ефективності й економічності з позицій контролю технологій виробництва.

Цього року на підприємстві плідно попрацювали над важливою складовою візуальної якості продукції — упаковкою. Зроблено деякі кроки в напрямку виробництва нових продуктів, виведення яких на ринок відбудеться вже наступного року. Крім цього, перед ВАТ «Гемопласт» стоїть низка стратегічних завдань, які хоча й потребують значних капіталовкладень, проте вкрай необхідні для успішної роботи в майбутньому.

Руслан Зозуля зазначив, що пишається з приводу визнання високої якості продукції ВАТ «Гемопласт» в 7-му Українському національному конкурсі з якості, і особливо радіє, що сьогодні основою бізнесу стає чесна конкуренція, а не державні важелі, ціновий пресинг тощо.

Голова ревізійної комісії ВАТ «Гемопласт» Наталія Продан незважаючи на святковий настрій говорила про наболіле. Вона, зокрема, зазначила, що визнання високої якості продукції підприємства не повинне залишитися не поміченим представниками владних структур. Вручення цієї нагороди дає всі підстави ініціювати на рівні МЗ України питання щодо підтримки вітчизняного виробника якісної продукції. Маючи на сьогодні потужного власного виробника якісної продукції, в Україну не можна завозити продукцію нижчої якості. Тобто, підсумувала Н. Продан, продукція ВАТ «Гемопласт» має стати еталоном якості виробів медичного призначення. Меж для високої якості не може бути, проте межу мінімально прийнятної якості потрібно визначити.

У світлі змін, що відбуваються на фармацевтичному ринку та у вітчизняній медичній галузі, головним обов’язком регуляторних органів є недопущення на ринок України неякісного продукту.

Заступник генерального директора ВАТ «Гемопласт» з якості Валентина Кравець розповіла про плани щодо подальшого вдосконалення системи управління якістю. Це запровадження системи ефективності та економічності, стандарту ISO 14000, який регламентує безпечність виробництва з точки зору екології та принципів Європейської моделі ділової досконалості. Незважаючи на те, що офіційна процедура сертифікації відповідно до стандарту ISO 14000 на підприємстві ще не відбулася, деякі елементи його вже запроваджені і діють. Це робота на перспективу, вона поки що не приносить прибутку. Але чи можна піклуватися про здоров’я людей, руйнуючи його?

Згідно з вимогами сьогодення система відповідності якості стандарту ISO 9001 повинна бути підкріплена системами відповідності ефективності та економічності, а також системою відповідності охорони довкілля стандарту ISO 14000. Запроваджувати останню на підприємстві планують протягом наступного року. Для цього було обладнано відповідну лабораторію, до штатного розкладу включено посаду інженера з екології.

Сьогодні змагання за високу конкурентоспроможність продукції — це змагання систем управління якості. Це й не дивно, адже тільки відпрацьована та ефективна система управління якістю може дати певну гарантію дотримання якості технологічних процесів і кінцевого продукту впродовж усього технологічного ланцюга. До системи якості залучені всі ділянки виробництва — починаючи від постачання сировини і закінчуючи контролем фінансових потоків. Саме тому шприци з торговою маркою «Гемопласт» відповідають усім європейським стандартам якості.

ВАТ «Гемопласт» пройшло нелегкий шлях, перш ніж досягти дійсно європейської якості. Було створено спеціальну команду, яка займалася запровадженням системи якості, розроблено документацію, технологічні процеси адаптовані до системи ISO 9001, проведено навчання співробітників новим методам роботи та управлінню якістю. Упродовж одного року на підприємстві вдалося запровадити систему якості і отримати міжнародний сертифікат відповідності якості системам ISO 9001:2001, EN 46001:1996 та окремим елементам стандартів GMP (див. «Щотижневик АПТЕКА», № 36 (307) від 17 вересня 2001 р.). Допомагали в цьому фахівці Інженерного центру сертифікації та експертизи (м. Київ).

ЦІНА ЯКОСТІ — ДОВІРА

p_367_46_251102_konkurs1.jpg (13318 bytes)

Людмила Беспалько: Цей конкурс — наша чергова перемога

Ще один фіналіст 7-го Українського національного конкурсу якості — ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод». Розповідає генеральний директор підприємства Людмила Беспалько.

— Останнім часом Україна доводить своє право увійти до європейської співдружності. Досягти цього можна тільки завдяки якості продукції. Якість продукції нашого підприємства підтверджена відповідними свідоцтвами.

Кожен конкурс — це підведення підсумків, можливість оцінити свій доробок, намітити плани на майбутнє. Чому ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» не брало участі в Українському національному конкурсі якості раніше? Починаючи з 1997 р. нас запрошували взяти участь у цьому конкурсі, проте ми відмовлялися насамперед тому, що для фармацевтичного виробництва більш актуальними є стандарти GMP, а критеріями цього конкурсу насамперед є стандарти ISO. Тим не менш підприємство вже 8 років є членом Української асоціації з якості, разом з нею ми навчаємося запроваджувати системи якості у виробництво.

7-й Український національний конкурс з якості — наша чергова перемога. Тому вітаю весь наш колектив, а також переможців і фіналістів з цією перемогою. Ми надалі намагатимемося брати участь в інших конкурсах з якості, щоб довести споживачам продукції ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», що вона має дійсно європейську якість. Безперечно, ця перемога допоможе зміцнити довіру споживачів до нашої продукції і зробити її ще більш знаною на ринку України.

Денис Сухінін
Фото Євгена Кривші

Їх визнано кращими

У 7-му Українському національному конкурсі з якості взяло участь 41 підприємство з 15 регіонів України. За підсумками конкурсу в  номінації «Великі підприємства» визнано переможцями АТЗТ «Агро-Союз», АТЗТ «Слобожанська будівельна кераміка»; у номінації «Середні підприємства» — Міжнародну акціонерну авіакомпанію «УРГА»; у номінації «Малі підприємства» переможців не визначено.

Лауреатами конкурсу в номінації «Великі підприємства» стали ДП ДАК «Хліб України», ВАТ «Електронмаш»; у номінації «середні підприємства» — ЗАТ «Морський Регістр Судноплавства», КП «Київський завод вуглекислоти», ВАТ «Чаплинський маслосирзавод», ТОВ «ДК Еллада»; у номінації «Малі підприємства» — ТОВ Продовольча компанія «Екопродукт».

Фіналісти розподілилися таким чином: у номінації «Великі підприємства» — ВАТ «Гемопласт», ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», ВАТ «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес», ВАТ «Слов’янський крейдовапняний завод», ВАТ «Темп», Європейський університет фінансів, інформаційних систем, менеджменту та бізнесу»; у номінації «Середні підприємства» — ЗАТ «Едем», Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова, Одеський Інститут післядипломної освіти, Одеський навчально-науковий комплекс «Школа—коледж—університет», ТОВ «Лебединський нафтомаслозавод»; у номінації «Малі підприємства» — ТОВ Інженерно-будівельна компанія «Будівництво та екологія».

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*