ЕВКАЗОЛІН та ПІНОВІТ — перші вітчизняні дозовані назальні спреї

Нещодавно вітчизняний лідер фармацевтичної галузі ВАТ «Фармак» розпочав виробництво безрецептурних лікарських засобів (ЛЗ) Евказолін та Піновіт — перших дозованих назальних спреїв, що з’явилися на  українському фармацевтичному ринку. Зазначені ЛЗ застосовуються для усунення нежитю, спричиненого застудою, грипом та іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ).

Кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» звернувся до генерального директора ВАТ «Фармак» Філі Жебровської з проханням розповісти про плани компанії щодо просування Евказоліну та Піновіту на українському фармацевтичному ринку.

— Нещодавно ВАТ «Фармак» розпочав серійне виробництво препаратів Евказолін та Піновіт. Чи можна вважати, що поява цих інноваційних препаратів є частиною маркетингової стратегії компанії?

p_368_47_021202_Gebrovskaya.jpg (8302 bytes)

Філя Жебровська, генеральний директор
ВАТ «Фармак»

— Відомо, що сьогодні однією з найважливіших проблем українського суспільства є забезпечення населення якісними ЛЗ за доступними цінами. Стратегією ВАТ «Фармак» є виробництво ефективних, безпечних та доступних ЛЗ. При цьому ми виходимо з того, що вони мають бути дешевшими, ніж зарубіжні аналоги, наявні сьогодні на українському фармацевтичному ринку. Ми намагаємося створювати такі інноваційні препарати, які характеризуються високою комплайєнтністю та зручні у використанні.

Нещодавно на підприємстві почала діяти нова лінія з виробництва спреїв компанії «Маркезіні» (Італія). Зараз на цій лінії виробляються інноваційні препарати Евказолін та Піновіт. Завдяки цьому на українському ринку вперше з’явилися дозовані назальні спреї, що мають певні переваги над вітчизняними та зарубіжними аналогами.

Потрібно зазначити, що ВАТ «Фармак» традиційно приділяє значну увагу розширенню асортименту безрецептурних препаратів, які використовуються при застуді. Українським та зарубіжним споживачам ЛЗ добре відомі такі препарати, як Нафтизин (нафазолін) та Фармазолін (ксилометазолін) виробництва нашої компанії. Евказолін та Піновіт — наступний крок у маркетинговій стратегії ВАТ «Фармак», спрямованій на якомога ширше задоволення потреб пацієнтів.

Випуск Евказоліну та Піновіту нашим підприємством, гадаємо, розпочато вчасно. На жаль, настає період застудних захворювань і кожен повинен зустріти його в повному «озброєнні». Адже, як свідчить статистика, риніт — надзвичайно поширене захворювання. В країнах СНД від нього потерпає 7,2% населення, причому в період епідемії ГРВІ цей показник підвищується до 30% (Чайка Л.А., 2001).

— Чому ВАТ «Фармак» налагодив виробництво саме препаратів Евказолін та Піновіт?

— На цей час для симптоматичної терапії захворювань, що супроводжуються порушенням носового дихання внаслідок набряку слизової оболонки та накопичення ескудату в носовій порожнині, фахівці рекомендують використовувати вазоконстриктори, основними діючими речовинами яких є похідні імідазоліну, — нафазолін та ксилометазолін. А саме склад цих препаратів відповідає зазначеним рекомендаціям.

Евказолін містить ксилометазолін та олію евкаліптову, Піновіт — олію сосни гірської, м’яти перцевої, евкаліптову, альфа-токоферолу ацетат і тимол. Обидва препарати виявляють виражену деконгестивну, протизапальну та антимікробну дію. Оскільки до складу Піновіту не входить ксилометазолін, цей препарат показаний пацієнтам з глаукомою, гіпертиреозом, артеріальною гіпертензією та важкими серцево-судинними захворюваннями. Його можна рекомендувати дітям, починаючи з трирічного віку.

Эвказолин

При інстиляціях у носову порожнину назальні спреї Евказолін та Піновіт виявляють судинозвужувальний та протинабряковий ефекти, зменшують вираженість гіперемії та ексудації, тим самим полегшуючи носове дихання при гострому риніті, спричиненому застудою та алергією. Для уникнення розвитку місцевих побічних реакцій ВАТ «Фармак» налагодив виробництво ксилометазоліну на олійній основі — Евказолін, який було розроблено в Державному науковому центрі лікарських засобів; директор — д-р фарм. наук, проф. В.П. Георгієвський.

Евказолін — єдиний на українському фармацевтичному ринку дозований назальний спрей, що містить ксилометазолін на олійній основі.

— Які показання для використання Евказоліну та Піновіту?

— Евказолін застосовують при лікуванні гострого риніту та риносинуситу, полінозу, середнього отиту для зменшення набряку слизової оболонки носоглотки, а також для підготовки пацієнта до проведення діагностичних та лікувальних процедур у ділянці носових ходів; Піновіт — при гострому та хронічному риніті неалергічної етіології, ринофарингіті, інфекційно-запальних захворюваннях слизової оболонки носової порожнини та носоглотки, а також ларинготрахеїті.

Евказолін та Піновіт виготовлені на олійній основі, тому під час їх застосування слизова оболонка носа залишається зволоженою, що дає змогу успішно використовувати їх у пацієнтів із сухим ринітом протягом тривалого часу.

— Чи є ще якісь переваги Евказоліну та Піновіту над іншими препаратами у лікуванні риніту?

— Безсумнівною перевагою Евказоліну та Піновіту є можливість їх точного дозування, що забезпечується спеціальним дозувальним пристроєм, вмонтованим у флакон.

Евказолін та Піновіт оснащений спеціальним дозатором (одне вприскування відповідає введенню в носову порожнину 3 крапель розчину), що запобігає можливому передозуванню даних ЛЗ та виникненню побічних реакцій.

Крім того, зазначені препарати характеризуються низьким ризиком виникнення місцевих побічних реакцій. У клінічних дослідженнях, проведених в Інституті отоларингології ім. О.С. Коломійченка АМН України (директор — член-кор. АМН України, д-р мед. наук, проф. Д.І. Заболотний), було встановлено, що назальні спреї Евказолін та Піновіт добре переносяться хворими. Крім того, Піновіт ефективний стимулятор регенерації епітелію слизової оболонки носової порожнини.

Тривалість терапевтичного ефекту Евказоліну перевищує 10 год, тому його потрібно застосовувати не більше 2–3 разів на  добу.

ВАТ «Фармак» має твердий намір і надалі нарощувати свій інноваційний технологічний потенціал з метою виробництва ефективних, безпечних і доступних ЛЗ, а також впроваджувати сучасні технології просування їх на фармацевтичний ринок України та інших країн.

Микола Черкаський

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

РИНАЗОЛИН — инновационный деконгестант для детей и взрослых

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті