Пенсія за вислугу років — лише для провізорів і фармацевтів, які не працюють за спеціальністю

«Щотижневик АПТЕКА» отримує безліч листів, у яких провізори і фармацевти запитують, чи можуть вони отримувати пенсію за вислугу років, продовжуючи працювати за фахом у державних або недержавних аптечних закладах. Відповідь на це запитання надає адвокатська компанія «Жаріков і Синиченко».

Одним із таких є запитання про отримання пільгової пенсії за вислугу років, оформленої в установленому законом порядку, якщо загальний стаж роботи в аптеках складає понад 25 років.

Таке право працівника аптеки закріплено п. Е ст. 55 закону України «Про пенсійне забезпечення», в якому зазначено, що працівники охорони здоров’я, в тому числі й аптек, за наявності стажу роботи за спеціальністю 25–30 років за переліком, який затверджується в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку мають право на отримання пільгової пенсії за віком.

З вищенаведеного випливає потреба чіткого визначення кола осіб (працівників аптек), які мають право на отримання пенсії за вислугу років. Виконавча гілка державної влади врегулювала дане питання шляхом прийняття постанови Кабінету Міністрів України № 909 від 04.11.1993 р. «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» з подальшим внесенням до цієї Постанови змін і регламентувала такі заклади охорони здоров’я:

  • аптеки

  • аптечні кіоски

  • аптечні магазини

  • контрольно-аналітичні лабораторії,

а також визначила працівників закладів охорони здоров’я:

  • провізори

  • фармацевти (незалежно від найменування посад)

  • лаборанти,

які мають право на отримання пенсії за вислугу років.

Актуальним є запитання щодо оплати пенсії за вислугу років, зокрема, якщо працівник аптеки займає ту саму посаду, що й до призначення пенсії. Одразу зазначимо, що пенсія за вислугу років виплачується лише в тому випадку, коли особа залишає роботу за спеціальністю. Тобто необхідно звільнити займану посаду, що дає право на отримання пенсії за вислугу років, і лише тоді особа набуває право на отримання пільгової пенсії.

Отже, запитання, яким чином оплачується пенсія за вислугу років, автоматично відпадає. Треба також підкреслити, що законодавець чітко врегулював питання набуття права на пенсію за вислугу років, а саме в ст. 7 закону України «Про пенсійне забезпечення» зазначено, що пенсії за вислугу років призначаються в разі залишення роботи, яка дає право на цю пенсію. На цьому акцентує увагу й лист Міністерства праці та соціальної політики № 02-1015з/20-9 від 22.02.2001 р., в якому зазначено, що в разі працевлаштування за спеціальністю (у нашому випадку — провізори та фармацевти) виплата пенсії за вислугу років припиняється.

Досить поширеним є запитання щодо можливості відмови Пенсійним фондом України у виплаті особі (працівникові аптеки) вже призначеної пенсії за вислугу років.

Якщо Пенсійний фонд України вже призначив особі пенсію за вислугу років у встановленому законом порядку і особа працевлаштувалася за спеціальністю, то відповідно до листа Міністерства праці та соціальної політики України № 02-1015з/20-9 від 22.02.2001 р. та закону України «Про пенсійне забезпечення» виплата пенсії за вислугу років припиняється.

Звертаємо Вашу увагу на те, що особі не відмовляють у вже призначеній у встановленому порядку пенсії за вислугу років, а лише припиняють її виплату на період праці за спеціальністю. Якщо особа залишає місце роботи за спеціальністю, виплата вже призначеної пенсії за вислугу років поновлюється.

М.В. Фільчикова,
юрисконсульт Адвокатської компанії «Жаріков і Синиченко»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Віра Комищук 29.02.2012 9:45
А скажіть будь-ласка чи можна бути фармацевтові одночасно на пенсії за вислугу років і працювати в іншій аптеці, як фізична особа -підприємець, одержавши ліцензію на своє імя для здійснення роздрібної торгівлі фармацевтичними товарами
Валерія 27.08.2015 10:32
Поясніть,чи має право виходу на пенсію за вислугою років провізор який входить до штату лікарні?
Людмила 13.12.2016 8:23
Чи має право вихіду на пенсію за вислугою років провізор лікарні?Дякую.
Любов 03.04.2017 9:40
Я працювала фармацевтом,в 2015 році пішла на пенсію за вислугою років.В грудні 2016 року пішла на работу в державну аптеку зав.аптекою.Чи маю я право на продовження отримання пенсії за вислугою років?
Вікторія 24.10.2017 11:22
Поясніть, чи маю я право йти на пенсію за вислугою років, якщо працювала в аптечному пункті?
Олександоа 13.04.2021 10:41
Чи має право на пенсію за вислугу років провізор-дефактар

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті