Філософія якості від АТ «Галичфарм»

Чи є щось важливіше, ніж здоров’я людини? На жаль, усвідомлення цього нерідко починається лише тоді, коли стає вже надто пізно. Саме тому так важливо вчасно розпізнати хворобу і подолати її. «Здолаємо недугу разом» — такий девіз одного з найбільших у Західному регіоні України виробника лікарських засобів — АТ «Галичфарм».

p_372_1_130103_I O Nestor.jpg (9337 bytes)

Ірина Нестор, директор з якості АТ «Галичфарм»

Нещодавно «Галичфарм» відзначив 90-ліття. Свій початок підприємство бере від фабрики «Лаокоон», створеної у Львові в 1911 р. З перших днів існування на фабриці наполегливо працювали над створенням надійної репутації, взявши за основу дотримання принципів якості. Минуло небагато часу і фабрика здобула високий рейтинг на європейському фармацевтичному ринку. У 1913 р. на 3-й Міжнародній фармацевтичній виставці у Відні продукцію «Лаокоону» було відзначено золотою медаллю та почесним дипломом.

Сучасне АТ «Галичфарм» успадкувало традиції європейської якості. Результати не забарилися — у 2000 р. підприємство взяло участь у 5-му Українському національному конкурсі якості на засадах Європейської моделі ділової досконалості, за результатами якого його нагороджено дипломом та медаллю «За найвищу якість» у номінації «Великі підприємства». Сьогодні АТ «Галичфарм» має ще й спеціальний диплом у номінації «За збереження і розвиток традицій», отриманий у 3-му Національному рейтингу фармацевтичної галузі України «Панацея», і сертифікат на Систему управління якістю (ДСТУ ISO 9001–2001, реєстраційний номер UA2.010.585).

Керівництво АТ «Галичфарм» підтримує тісні зв’язки з міжнародними організаціями, що працюють за проектом реструктуризації українських підприємств TACIS, — Barents Group, DFID. Проведені консультації та аудит господарської діяльності підприємства допомогли визначити проблемні питання та намітити шляхи їх розв’язання.

Сьогодні вже можна констатувати існування на АТ «Галичфарм» розробленої фахівцями стратегії якості, що базується на таких принципах:

Сильні лідери (цілеспрямовані, активні, здатні сприймати і розвивати нові ідеї) та працездатна команда. Успіх запровадження стандартів ISO серії 9001 залежить від знань, досвіду та інтуїції керівників, їх компетенції та аналітичних здібностей. Розуміння необхідності перебудови виробництва, вміння швидко реагувати на мінливий попит на фармацевтичному ринку розцінюються на підприємстві як важливі умови результативності та ефективності системи якості.

Добре налагоджена робота з навчання персоналу, мотивація високоякісної роботи. Увесь персонал підприємства (незалежно від займаної посади) постійно навчається, зокрема, бере участь у тренінгах, які проводять фахівці таких відомих організацій, як Healthside information services Ltd, Pall, Glatt.

Працівники підприємства підвищують свій професійний рівень, проходячи спеціальну підготовку на базі Української асоціації якості, Київського інституту інвестиційного менеджменту, Української академії якості, Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, Національного університету «Львівська політехніка», в рамках проекту «Сприяння реструктуризації фармацевтичної промисловості України» ТАCIS. Під час проведення на підприємстві занять з Належної виробничої практики (GMP), фармацевтичного маркетингу, фінансової реструктуризації діяльності підприємства фахівці проекту ТАCIS «Сприяння реструктуризації фармацевтичної промисловості України» в травні–липні 2000 р. відзначили, що всі учасники продемонстрували високий рівень знань.

Добре налагоджена система стратегічного та поточного планування.

Децентралізація управління та розвиток горизонтальних зв’язків, доступність керівників для працівників, залучення персоналу до процесів удосконалення та управління. Застосовуються нові форми діалогу з персоналом, запроваджено систему щомісячних неформальних звітів, у яких кожний менеджер може висловити свою думку щодо виробничих та управлінських процесів на підприємстві і запропонувати власні методи їх поліпшення, проводяться соціологічні дослідження серед персоналу.

p_372_1_130103_MANESTY.jpg (10633 bytes)

Дільниця таблетно-фасувального цеху

Систематичне вивчення ринку і встановлення сталих зв’язків із споживачами, розвиток фірмової торгівлі, систематичні опитування організацій-споживачів сприяють підвищенню конкурентоспроможності продукції підприємства.

На АТ «Галичфарм» існує практика вибору партнерів-постачальників. Серед критеріїв, за якими оцінюють постачальників, важливе значення мають виконання вимог щодо якості, зазначених у попередніх контрактах, ділові якості, ситуація на ринку, пов’язана з цінами. Зокрема, постачальник скляної тари ВАТ «Полтавський завод медичного скла» має сертифіковану систему управління якістю відповідно до норм DIN EN ISO 9001:2000.

Широке використання передового досвіду, запровадженого на аналогічних щодо профілю фармацевтичних підприємствах Польщі, Чехії, Німеччини, Угорщини, Голландії, оновлення портфеля продукції.

Обмін інформацією із зовнішніми організаціями, залучення їх до процесів удосконалення виробництва.

У жовтні 2002 р. система управління якістю АТ «Галичфарм» пройшла сертифікацію на відповідність ДСТУ ISO 9001 за версією 2000 р. в системі УкрСЕПРО. Подальше вдосконалення системи якості, в основі якої лежать принципи GMP, залишається одним із стратегічних напрямків діяльності АТ «Галичфарм».

p_372_1_130103_Sertificate_ISO.jpg (29649 bytes)

На підприємстві добре усвідомлюють, що в умовах конкурентної боротьби за споживача виграє лише той, хто, використовуючи сучасне устаткування та технології, здатний оперативно налагодити у випуск нових високоякісних препаратів, які користуються попитом, та доступні за ціною. Очевидно, що запровадження системи якості без відповідної технологічної перебудови підприємства не дасть потрібного ефекту. Тому в АТ «Галичфарм» розроблено організаційно-технічні заходи поетапного впровадження принципів GMP.

Першим кроком у цьому напрямку було створення на базі таблетно-фасувального цеху дільниці з виготовлення лікарських засобів у формі таблеток та проведення в 2002 р. кваліфікації чистих приміщень відповідно до умов отримання сертифіката GMP.

У 2003 р. почне працювати дільниця з виробництва лікарських засобів у формі розчинів для ін’єкцій, оснащена обладнанням визнаних у світі фірм «ROTA» (Німеччина) та «FEDEGARI» (Італія). Щоб не допустити помилок, проект будівництва цієї дільниці було піддано експертизі на відповідність вимогам GMP.

АТ «Галичфарм» постачає свою продукцію в Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Латвію, Молдову, Туркменію, Грузію, Казахстан, Киргизію, Росію, Таджикистан, Узбекистан. Відповідно до міждержавних угод сертифікат на Систему управління якістю в системі УкрСЕПРО визнається в країнах СНД. Він є гарантом якості продукції підприємства та ознакою високої довіри споживача.

Одним з основних аспектів діяльності АТ «Галичфарм» є максимальне врахування інтересів усіх зацікавлених сторін: споживачів, постачальників, партнерів, персоналу. На підприємстві вивчають побажання щодо вдосконалення співробітництва усіх цих сторін з розподілом вигод від досягнутих результатів. У цьому напрямку діяльності АТ «Галичфарм», як і в усіх інших, суттєву допомогу надає створена на підприємстві Система управління якістю.

Ірина Нестор, директор з якості АТ «Галичфарм»

Фото надано АТ «Галичфарм»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті