Препарати ВАТ «Фармак» для профілактики та лікування грипуЕфективність, безпека, доступність

На сьогодні єдиним методом, що використовується для запобігання грипу та його ускладнень, є специфічна імунопрофілактика. В економічно розвинених країнах накопичено значний позитивний досвід застосування протигрипозних вакцин. На жаль, у свідомості значної кількості населення виробився певний стереотип, суть якого полягає в упередженій та необгрунтованій думці про те, що вакцинація може спричинити розвиток тяжких побічних реакцій. У зв’язку з неповним охопленням населення вакцинацією, а також швидкою зміною антигенної структури вірусу грипу повністю вирішити проблему профілактики захворювання шляхом проведення вакцинації досі не вдалося (Фролов А.Ф., 1995).

Зазначене вище спонукує вчених і виробників фармацевтичної продукції до пошуку методів фармакотерапії та фармакопрофілактики грипу. У зв’язку із цим зростає актуальність проведення неспецифічної профілактики грипу, а також симптоматичного лікування осіб, яким не було проведено відповідної вакцинації, з використанням безпечних, ефективних і доступних за ціною лікарських засобів (ЛЗ).

На сьогодні в аптечній мережі України наявний широкий спектр ефективних ЛЗ виробництва одного з лідерів вітчизняної фармацевтичної індустрії — ВАТ «Фармак» для неспецифічної профілактики і симптоматичного лікування грипу. Це такі препарати, як АМІЗОН (амізон) — стимулятор інтерферону, ТИМІНОЛ-ФАРМАК (парацетамол) — швидкодіючий ненаркотичний анальгетик і антипіретик, ПЕКТОСОЛ (спиртовий екстракт із кореня оману, ісландського моху, мильнянки, трави гісопу і чебрецю) — ефективний протикашльовий і відхаркувальний засіб.У клінічній практиці добре зарекомендували себе деконгестанти (засоби, що зменшують набряк слизової оболонки) на водній основі — НАФТИЗИН (нафазолін), ФАРМАЗОЛІН (ксилометазолін). Нещодавно у ВАТ «Фармак» налагодили виробництво інноваційних назальних спреїв на олійній основі — ЕВКАЗОЛІН (ксилометазолін плюс евкаліптова олія) і ПІНОВІТ (олія сосни гірської, м’яти перцевої, евкаліпта, токоферолу ацетат, тимол).

АМІЗОН

Відомо, що у відповідь на інвазію вірусу одним з основних чинників неспецифічного імунного захисту організму є вироблення ендогенного інтерферону, дія якого спрямована насамперед на блокування проліферації та репродукції збудника в клітинах. Крім цього, інтерферон сприяє підвищенню активності макрофагів по відношенню до вірусів, а також визначає специфічну імунну відповідь — вироблення антитіл.

Індуктори інтерферону — речовини природного чи синтетичного походження, що стимулюють вироблення інтерферону клітинами (головним чином лейкоцитами) і чинять імунокоригувальну та імуномодулювальну дію, що дає змогу успішно застосовувати їх для лікування і профілактики грипу та інших ГРВІ.

Препарат АМІЗОН виробництва ВАТ «Фармак» (форма випуску — таблетки 0,25 г) — достатньо могутній індуктор інтерферону, який у разі профілактичного застосування знижує ризик захворювання на грип та інші ГРВІ, а також розвиток їх ускладнень у період сезонного підвищення захворюваності. Призначення препарату в дозі 0,125 г на добу протягом 5–7 днів і через 2 тиж — повторного курсу лікування впродовж 3–5 днів забезпечує підвищення рівня інтерферону в сироватці крові в 2,6–3,4 разу порівняно з вихідним і сприяє нормалізації рівня імуноглобуліну (Тринус Ф.П., 1998). Прийом АМІЗОНУ в зазначеній дозі дає змогу підтримувати достатньо високий рівень ендогенного інтерферону протягом 1,6–2 міс, тобто терміну, цілком достатнього, щоб епідемія грипу закінчилася. У родині, де є хворий на грип, чи у разі контакту з хворим під час виконання професійних обов’язків АМІЗОН потрібно приймати по 0,25 г 3 рази на добу протягом 3–5 днів, потім — по 0,25 г щодня впродовж 2–3 тиж.

Застосування АМІЗОНУ сприяє зниженню частоти виникнення повторних захворювань на ГРВІ і загострень хронічної патології дихальної системи в період сезонного підвищення захворюваності в 3–3,5 разу, а ускладнень (бронхіт, отит, пневмонія) — в 4–6 разів (Фролов А.Ф. и соавт., 2000). Під час лікування ГРВІ використання АМІЗОНУ, яке забезпечує комплексну фармакотерапевтичну дію, дає змогу уникнути традиційного призначення декількох ЛЗ (препарати інтерферону, противірусні, анальгетики і антипіретики) і таким чином знизити медикаментозне навантаження на організм, уникнути розвитку побічних ефектів, властивих більшості ЛЗ зазначених фармакотерапевтичних груп.

Відповідно до результатів експериментальних досліджень, проведених в Інституті фармакології і токсикології АМН України (Бухтіарова Т.А., 1997), і даних багатьох клінічних випробувань, АМІЗОН не виявляє канцерогенного, тератогенного, мутагенного та ембріотоксичного ефектів.

ТИМІНОЛ–ФАРМАК

ТИМІНОЛ–ФАРМАК — препарат парацетамолу, який у США відомий під фармакопейною назвою ацетамінофен. ТИМІНОЛ-ФАРМАК (форма випуску — таблетки високоочищеного парацетамолу, 325 мг № 10, 20) — швидкодіючий ненаркотичний анальгетик і антипіретик. На відміну від саліцилатів ТИМІНОЛ-ФАРМАК не подразнює слизову оболонку шлунка. Жарознижувальний ефект препарату обумовлений впливом на гіпоталамічні центри терморегуляції, причому виявляється він лише при гіпертермії.

Високоочищений парацетамол застосовують у дітей, що обумовлено відсутністю ризику розвитку синдрому Рейє та ульцерогенного ефекту. Дітям віком понад 11 років і дорослим рекомендують приймати ТИМІНОЛ-ФАРМАК у дозі 325–650 мг кожні 4–6 год. Добова доза препарату не повинна перевищувати 4 г. ТИМІНОЛ-ФАРМАК можна призначати дітям грудного віку.

ПЕКТОСОЛ

ПЕКТОСОЛ — препарат, який завдяки фармакологічному ефекту однакових властивостей окремих рослинних компонентів забезпечує відхаркувальну, протикашльову і спазмолітичну дію на гладкі м’язи бронхів, а також має антибактеріальні і протизапальні властивості.

Показання до застосування: запальні захворювання дихальних шляхів, які супроводжуються кашлем (у тому числу непродуктивним) та утрудненим відходженням харкотиння.

ПЕКТОСОЛ характеризується високою терапевтичною активністю; побічні ефекти у разі застосування препарату практично відсутні.

Деконгестанти

Для лікування риніту використовують топічні деконгестанти, виготовлені на водній основі, що впливають на симпатичну регуляцію тонусу кровоносних судин за рахунок впливу на адренергічні рецептори. Однак, крім основної терапевтичної дії, зазначені ЛЗ спричинюють розвиток побічних реакцій — сухість слизової оболонки носової порожнини, печіння, біль у носі.

Серед адреноміметиків найбільш поширені препарати, виготовлені на основі субстанцій ксилометазоліну гідрохлориду, оксиметазоліну гідрохлориду, нафазоліну. В Україні традиційно використовують похідні нафазоліну і ксилометазоліну на водній основі, які у разі тривалого застосування спричиняють розвиток зазначених вище побічних реакцій.

Тому останніми роками увагу клініцистів привертають лікарські форми ксилометазоліну на олійній основі, що сприяють значному зменшенню розвитку побічних ефектів. Крім того, ефірні олії, що входять до складу цих ЛЗ, чинять м’яку антисептичну, протизапальну та спазмолітичну дію.

ЕВКАЗОЛІН

Назальний аерозоль ЕВКАЗОЛІН — олійний розчин ксилометазоліну у флаконах, оснащених механічним дозувальним пристроєм. Препарат не містить пропелентів, небезпечних для навколишнього середовища. ЕВКАЗОЛІН чинить судинозвужувальну, протизапальну, антисептичну дію. Одна доза назального аерозолю забезпечує введення препарату в кількості, що дорівнює 3 краплям розчину. Курс лікування — до 14 днів. Завдяки тривалій дії препарату (до 10 год), опосередкованій дією евкаліптової олії, забезпечується значне зниження частоти виникнення побічних реакцій.

Показання до застосування: гострий риніт, синусит, поліноз, комплексне лікування середнього отиту, підготовка до діагностичних чи хірургічних маніпуляцій у носових ходах.

РИНАЗОЛІН

Назальні краплі РИНАЗОЛІН (форма випуску — 0,025% і 0,05% р-н оксиметазоліну гідрохлориду у флаконах по 10 мл) — неселективний a–адреноміметик, який виявляє судинозвужувальний ефект. Тривалість дії — 10–12 год, кратність застосування — 2 рази на добу.

РИНАЗОЛІН у формі 0,025% р-ну застосовують у дітей віком від 1 року, у формі 0,05% р-ну — 6 років.

Показання до застосування: гострий риніт, синусит, євстахіїт, середній отит, проведення риноскопії чи інших хірургічних маніпуляцій.

ФАРМАЗОЛІН

ФАРМАЗОЛІН (форма випуску — 0,1% і 0,05% р-н ксилометазоліну гідрохлориду у флаконах по 10 мл) — неселективний a–адреноміметик, який забезпечує судинозвужувальний ефект. У виробництві препарату використовують сировину німецької фірми «Knoll AG». Випускається в поліетиленових флаконах-крапельницях з контролем розкриття.

Показання до застосування: симптоматичне лікування гострого риніту різної етіології, синуситу, полінозу, підготовка до діагностичних та хірургічних маніпуляцій у носовій порожнині.

НАФТИЗИН

НАФТИЗИН (форма випуску 0,1% і 0,05% р-н нафазоліну у флаконах по 5 і 10 мл) — неселективний a–адреноміметик, що виявляє судинозвужувальний ефект. Препарат у формі 0,05% р-ну застосовують у дітей віком старших 1 року.

Показання до застосування: симптоматичне лікування риніту, синуситу, носові кровотечі, проведення риноскопії та інших діагностичних маніпуляцій.

ПІНОВІТ

ПІНОВІТ — комплексний препарат, що містить тільки рослинні компоненти в оптимальній терапевтичній концентрації, не містить адреноміметиків. Чинить антисептичну, протизапальну, протинабрякову, дію, стимулює появу грануляцій та епітелізацію слизової оболонки носової порожнини. Тривалість курсу лікування ПІНОВІТОМ не обмежена. Механічний дозувальний пристрій забезпечує зручність застосування, економічність використання, ефективність дії.

ЕВКАЗОЛІН і ПІНОВІТ виготовлені на олійній основі, тому під час їх застосування слизова оболонка носа залишається зволоженою, що дає змогу успішно використовувати препарати у пацієнтів із сухим ринітом протягом тривалого часу.

Показання до застосування: гострий та хронічний риніт інфекційної етіології, медикаментозний риніт, ринофарингіт, ларинготрахеїт, реабілітаційний період після хірургічних маніпуляцій у носовій порожнині, хронічний атрофічний риніт.

ВИСНОВКИ

Завдяки високій фармакотерапевтичній і профілактичній активності по відношенню до грипу та інших ГРВІ, можливості застосування в педіатричній практиці, високому профілю безпеки і цілком доступній ціні лікування топічні деконгестанти (ЕВКАЗОЛІН, ПІНОВІТ, РИНАЗОЛІН, ФАРМАЗОЛІН, НАФТИЗИН), а також індуктор інтерферону — АМІЗОН, швидкодіючий ненаркотичний анальгетик і антипіретик — ТИМІНОЛ-ФАРМАК, протикашльовий і відхаркувальний засіб ПЕКТОСОЛ знаходять широке застосування, особливо протягом несприятливого з епідеміологічної точки зору осінньо-зимового періоду.

За матеріалами, наданими
ВАТ «Фармак»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті