Світовий банк допоможе здолати туберкульоз та ВІЛ/СНІД

За офіційними повідомленнями МОЗ України, 15 квітня 2003 р. у штаб-квартирі Світового банку (СБ) підписано Кредитну угоду між Україною та Світовим банком стосовно проекту «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні». Загальна вартість проекту складає 81,88 млн дол. США, обсяг позики СБ — 60 млн дол., внесок української сторони — 21,88 млн дол. Позика надається Україні за стандартною відсотковою ставкою, що встановлюється на основі ставки пропозиції на Лондонському міжбанківському ринку депозитів (ЛІБОР). Позика підлягає погашенню впродовж 20 років, включаючи 5-річний пільговий період на повернення її основної суми.

Основна мета проекту — поліпшення епідемічної ситуації в Україні щодо туберкульозу та ВІЛ/СНІДу шляхом сприяння виконанню «Національної Програми боротьби із захворюванням на туберкульоз на 2002–2005 роки» та «Програми профілактики ВІЛ-інфекції СНІДу в Україні на 2001–2003 роки».

Зазначений проект — перший проект СБ в європейському регіоні та Центральній Азії, що був затверджений Радою директорів СБ наприкінці 2002 р. Зараз на завершальному етапі підготовки подібні проекти для Молдови та Білорусі. 3 квітня цього року Рада директорів СБ затвердила проект щодо контролю за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом для Росії.

Для подальшої реалізації проекту наступним кроком МОЗ України стане розпочата робота з Верховною Радою, фракціями і депутатами щодо обговорення проекту закону «Про ратифікацію кредитної Угоди (Проект «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні») між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР). Підписання цієї угоди та її подальша ратифікація дозволять повноцінно виконувати державні програми, спрямовані на боротьбу з туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні. У разі позитивного вирішення питання з ратифікацією даної угоди вже поточного року може розпочатися її реалізація.

Як зазначив міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв, втілення проекту дасть змогу отримати значний соціально-економічний ефект за рахунок очікуваного поліпшення епідеміологічної ситуації в країні, зокрема, захворюваності і смертності від туберкульозу та ВІЛ/СНІДу серед працездатного населення, зменшення витрат на соціальні виплати, а також зниження соціальної напруженості в суспільстві. За визначенням міністра, реалізація проекту в частині процедури закупівлі товарів, ліків, технічних та консультаційних послуг здійснюватиметься на конкурсній основі відповідно до вимог МБРР. У разі закупівлі шляхом міжнародних конкурсних торгів український виробник матиме преференцію в 15% від ціни тендерної пропозиції. Частину торгів буде проведено шляхом національних конкурсних торгів. Участь у міжнародних тендерах щодо закупівлі лікарських засобів і товарів медичного призначення стимулюватиме українських виробників у досягненні міжнародних стандартів якості.

За інформацією прес-центру
МОЗ України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті