Меморандум між МОЗ та вітчизняними виробниками ліків: відповідальне партнерство

У церемонії підписання означеного документа взяли участь представники найбільших підприємст­в — виробників лікарських засобів, зокрема: ВАТ «Фармак», ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», корпорації «Артеріум», ПАТ «НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я», ВАТ «Київський вітамінний завод», ВАТ «Луганський хіміко-фармацевтичний завод», Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України.

Меморандум між МОЗ та вітчизняними виробниками ліків: відповідальне партнерство

Відкриваючи захід, Раїса Богатирьова зазначила, що підписання меморандуму, яке є важливою подією, серед іншого, необхідно для створення потужного інформаційного поля, завдяки якому підвищуватиметься обізнаність українців стосовно діяльності вітчизняних виробників лікарських засобів. На думку міністра охорони здоров’я, цей крок сприятиме формуванню національної лікарської політики. Також вона висловила сподівання, що фармацевтичні компанії, які підписали меморандум, будуть і надалі надійними партнерами держави у сфері підвищення якості, ефективності та доступності препаратів для населення.

Валерій Печаєв, президент Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України, наголосив, що за період незалежності країни вітчизняна промисловість зробила великий ривок уперед у згаданому напрямку. Підтвердженням тому є вступ нашої країни до Системи співпраці фармацевтичних інспекцій (Pharmaceutical Inspection Cooperation Scheme — PIC\S).

«Якщо Російська Федерація висловить бажання вступити до цієї організації, вона буде вимушена пройти шлях у 13–15 років, який для нас уже позаду. Сьогодні також відбувається важлива подія — підписання меморандуму, який ми цілком підтримуємо. Адже ринок давно потребує розумного регулювання цін на лікарські засоби», — наголосив В. Печаєв. Від імені провідних українських виробників він пообіцяв, що буде зроблено все можливе, аби в результаті запуску першого пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на ліки споживачі отримали якісні й доступні генерики, які повністю відповідатимуть імпортним оригінаторам. Тим більше, що це є одним з головних положень меморандуму. Також вказаний документ вимагає від компаній, які його підписали, до 1 січня 2013 р. не підвищувати цін на фармацевтичну продукцію, включену до пілотного проекту, та забезпечити безперебійне постачання препаратів для лікування артеріальної гіпертензії у аптечні заклади країни.

Зі свого боку МОЗ України зобов’язалося залучати представників вітчизняних виробників лікарських засобів до участі в підготовці урядових рішень та нормативних актів з питань регулювання фармацевтичних ринку, забезпечувати своєчасну реєстрацію препаратів, а також оптово-­відпускних цін на ліки та вироби медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Денис Гарцилов, виконавчий директор корпорації «Артеріум», зауважив, що запуск пілотного проекту з регулювання ціноутворення на лікарські засоби — дуже відповідальний крок з боку держави.

«Ми підтримуємо цю ініціативу, тому що фармацевтичний ринок іноді потребує державного регулювання. Крім того, сьогодні ми закладаємо фундамент для подальшого впровадження медичного страхування, яке, з нашої точки зору, дозволить значно підвищити якість життя населення України», — повідомив він.

Гліб Загорій, голова правління, генеральний директор ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», звернув увагу присутніх на те, що вперше в історії українського фармацевтичного ринку такий круг вітчизняних виробників одночасно і добровільно підписує з представниками влади документ, відповідно до якого компанії беруть на себе достатньо серйозні зобов’язання і погоджуються виступити партнером держави.

«Ми сподіваємося, що МОЗ України проводитиме активну просвітницьку роботу серед медичної спільноти. Не секрет, що від зацікавленості та участі лікарів у процесі, який розпочато державою, у великій мірі залежить його успіх. Тому необхідний зворотній зв’язок», — підкреслив Г. Загорій.

Позитивне ставлення до реформ, що наразі реалізуються, висловив також Євген Сова, комерційний директор ПАТ «НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод». Він підкреслив, що ці зміни багатьом учасникам ринку не подобаються, адже вони у певній мірі обмежуют­ь можливості зарубіжних виробників, а також компаній, які роблять високу торгову націнку на продукцію.

«Пілотний проект, про який іде мова, спрямовано не на підвищення прибутків фармацевтичних компаній, а на споживача. У першу чергу — це особи похилого віку з артеріальною гіпертензією. І від того, чи отримає такий підхід розуміння громадськості, також залежить успіх його реалізації», — зазначив він.

Далі відбулася церемонія підписання меморандуму, після чого Р. Богатирьова подякувала присутнім за згоду на велику роботу, яка на них тепер чекає, і висловила впевненість у тому, що діалог між представниками влади та бізнесу — це перша важлива перемога.

«Нам непросто було зустрітися, ми пройшли велике випробування, складаючи текст постанови, виконали важливу роботу на засіданнях Уряду. Я переконана, що у нас попереду ще багато досягнень», — наголосила міністр охорони здоров’я України.

У рамках заходу вона погодилася відповісти на запитання представників ЗМІ та розповіла про основні етапи пілотного проекту, який запроваджується.

За словами Р. Богатирьової, на першому етапі важливо привернути увагу людей до того, що вони мають радитися з лікарем стосовно будь-яких препаратів, а не лікуватися самостійно, оскільки нині в Україні дуже поширені ускладнення через безпідставне застосування лікарських засобів.

Наступний крок — систематизація лікування артеріальної гіпертензії. Адже значний рівень смертності через цю хворобу пов’язаний не тільки з високою вартістю багатьох гіпотензивних препаратів, а й з відсутністю системного лікування і контролю стану хворого.

«Також ми хочемо, щоб аптечний заклад працював як заклад охорони здоров’я, де можна не тільки придбати ліки, але й отримати професійну допомогу та пораду. Для досягнення цієї мети ми плануємо найближчим часом внести певні зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами», — повідомила міністр охорони здоров’я.

Але найголовніша ціль пілотного проекту, за словами Р. Богатирьової, — зробити ціни на лікарські засоби обраної групи нижчими, ніж вони є нині. Для цього буде обмежено оптові й роздрібні націнки на відповідні препарати.

Завершальним етапом стане запровадження системи реімбурсації, яке планується розпочати з 1 вересня поточного року.

«Можливо, спочатку відсоток відшкодування вартості лікарських засобів буде невисоким, але ми плануємо створити механізм, за допомогою якого ціна, знижена у результаті введення референтного ціноутворення, стане ще нижчою для споживача. Таким чином, рецепт перетвориться на фінансовий документ, що проходитиме через органи казначейства, і за ним йтимуть гроші у ту аптеку, в якій було придбано конкретний препарат», — наголосила Р. Богатирьова.

За її словами, ця система буде більш ефективною, ніж та, що існує нині, тому що навіть при щорічному збільшенні видатків на охорону здоров’я, у тому числі на лікарські засоби, не відзначається покращення стану здоров’я українців.

Успіх пілотного проекту, на думку міністра охорони здоров’я, залежить як від системи контрол­ю за його реалізацією, так і від лікарів і зворотного зв’язку з пацієнтами.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Меморандум порозуміння
між Міністерством охорони здоров’я України, Об’єднанням організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України та суб’єктами господарювання — виробниками лікарських засобів 2012 р.

Міністерство охорони здоров’я України з одного боку та суб’єкти господарювання — виробники лікарських засобів з іншого, в особі уповноважених осіб, усвідомлюючи необхідність стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку лікарських засобів країни, з метою вдосконалення ціноутворення на лікарські засоби, забезпечення населення найбільш споживаними лікарськими засобами за доступними цінами, керуючись основними принципами партнерства бізнесу та влади домовилися про наступне:

виробники лікарських засобів (далі — виробники) беруть на себе такі зобов’язання:

  • на період проведення Пілотного проекту (з 01.06.2012 р. по 31.12.2012 р.) щодо запровадження системи державного цінового регулювання на лікарські засоби шляхом встановлення граничних оптово-відпускних цін для лікування хворих на гіпертонічну хворобу (далі — пілотний проект) з використанням механізму визначення порівняльних (референтних) цін забезпечити виробництво необхідної кількості лікарських засобів, на які розповсюджується реалізація пілотного проекту;
  • на період проведення пілотного проекту не підвищувати ціни на лікарські засоби для лікування пацієнтів з гіпертонічною хворобою, на які розповсюджується реалізація пілотного проекту;
  • забезпечити з 01.07.2012 р. на своїх підприємства­х 2-місячний запас лікарських засобів, на які розповсюджується реалізація пілотного проекту;

Міністерство охорони здоров’я України бере на себе такі зобо­в’язання:

  • залучати представників суб’єктів господарювання — виробників лікарських засобів, громадських професійних фармацевтичних об’єднань до робочих груп, в тому числі до діючих, проведення нарад, консультацій, круглих столів щодо підготовки урядових рішень з питань регулювання ринку фармацевтичної продукції;
  • забезпечити своєчасну реєстрацію (перереєстрацію) лікарських засобів;
  • забезпечити своєчасну реєстрацію оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;
  • постійно інформувати населення країни щодо якості, ефективності та безпеки препаратів вітчизняного виробництва;
  • проводити роз’яснювальну роботу з керівниками обласних управлінь охорони здоров’я щодо запровадження пілотного проекту.

Цей меморандум є відкритим для приєднання всіх виробників лікарських засобів.

На підтвердження зазначених положень цей меморандум підписали уповноважені особи:

від МОЗ:

  • віце-прем’єр-міністр, міністр охорони здоров’я України — Р.В. Богатирьова;

від виробників лікарських засобів:

  • Об’єднання організацій роботодавців
  • медичної та мікробіологічної промисловості України — В.К. Печаєв;
  • ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» — Г.В. Загорій;
  • ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я» — Г.Г. Хорунжий;
  • Корпорація «Артеріум» — Д.В. Гарцилов;
  • ВАТ «Київський вітамінний завод» — В.І. Телявський;
  • ПАТ «НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» — Л.В. Безпалько;
  • ВАТ «Фармак» — Ф.І. Жебровська;
  • ВАТ «Луганський хіміко-фармацевтичний завод» — В.В. Крилов.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті