Підписано меморандум між Україною та США щодо гуманітарного і техніко-економічного співробітництва

16 травня 2003 р. між урядами України та США було підписано меморандум про взаєморозуміння щодо гуманітарного і техніко-економічного співробітництва. Від уряду України меморандум підписав міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв, від уряду США — директор місії Агенції з міжнародного розвитку (АМР) по Україні, Молдові та Білорусі Крістофер Краулі. Документ укладено відповідно до угоди про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво між урядами України та США від 7 травня 1992 р. У документі визначено пріоритетні напрямки співробітництва у сфері реформування та розвитку медичної галузі, поліпшення якості надання медичної допомоги. Меморандум сприятиме розвитку міждержавних відносин, зміцненню здоров’я громадян України, розширюватиме договірно-правову базу в стосунках між Україною та США.

З вітальним словом до присутніх звернувся Андрій Підаєв. Він підкреслив важливість підписання меморандуму і зазначив, що на сьогодні уряд США — один з основних партнерів України в реалізації проектів та програм міжнародної технічної допомоги в галузі охорони здоров’я. Протягом останніх 10 років основними напрямками співробітництва були: реалізація програм для забезпечення якості медичних послуг, посилення пропаганди здорового способу життя, ролі первинної медико-санітарної допомоги та охорони здоров’я матерів і дітей. За оцінкою міністра, в минулому найуспішнішими були проекти стосовно контролю захворюваності на рак молочної залози, вивчення медичних проблем населення, що постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС, і, зокрема, учасників ліквідації наслідків аварії, реформування системи фінансування лікувальних закладів та медичної освіти.

Крістофер Краулі зазначив, що підписання меморандуму — визначна подія на шляху співробітництва МОЗ України та АМР США і результат спільних зусиль з боку американських та українських лікарів і юристів.

Андрій Підаєв та Крістофер Краулі відповіли на численні запитання журналістів. Зокрема, вони підтвердили, що в процесі планування та реалізації проектів американська сторона обов’язково враховує інтереси України. Крістофер Краулі зазначив, що іноді бракує коштів для фінансування усіх напрямків гуманітарного і техніко-економічного співробітництва, які потребують підтримки.

Поряд з фінансуванням проектів у сфері контролю ВІЛ/СНІДу, що виконуються за підтримки АМР уряд США — найпотужніший донор Глобального фонду боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією. Україна отримала від Глобального фонду кошти, які надійшли із загальної суми комплексної заявки України (92 млн дол. США) на закупівлю лікарських засобів терміном на п’ять років для подолання епідемії ВІЛ/СНІДу. Крістофер Краулі відзначив позитивні тенденції щодо зниження рівня малюкової та материнської смертності в Україні, передачі ВІЛ від матері до дитини і запевнив, що АМР підтримуватиме реалізацію заявки України, поданої до Глобального фонду.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті