Державні закупівлі: чи отримають пацієнти ліки вчасно

16 травня 2012 р. в МОЗ України відбулася прес-конференція на тему «Що таке тендерні закупівлі-2012 МОЗ України. Алгоритм, перебіг та нові принципи реалізації», в якій взяли участь Роман Богачев, заступник міністра — керівник апарату МОЗ України; Галина Довганчин, начальник Управління планування, фінансування, моніторингу централізованих заходів та конкурсних закупівель Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення МОЗ України; Дмитро Підтуркін, радник міністра охорони здоров’я.

Державні закупівлі: чи отримають пацієнти ліки вчасноВідкриваючи прес-конференцію, Роман Богачев зазначив, що необхідність в проведенні такого заходу зумовлена численними зверненнями громадян, що надходять до МОЗ України, з питань проведення державних закупівель лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Як повідомив заступник міністра, пріоритетами 2012 р., як і минулого року, є максимальне забезпечення потреби у лікарських засобах; забезпечення формування конкурентного середовища у сфері державних закупівель; збільшення обсягів закупівель; контроль рівня забезпечення потреб регіонів у препаратах. Міністерство продовжує здійснювати процедури закупівель на засадах відкритості, прозорості, збільшення частки участі національних виробників, залучаючи до участі в робочих групах представників громадських організацій, провідних фахівців галузі, приділяючи увагу якості закуплених препаратів поряд зі зниженням їх вартості, запобіганню корупційним діям і зловживанням.

Державні закупівлі: чи отримають пацієнти ліки вчасноЗа словами Дмитра Підтуркіна, заяви, поширювані деякими ЗМІ щодо того, що закупівлі розпочались в квітні, не є вірними. Підготовка до їх проведення розпочалася ще наприкінці 2011 р., і сьогодні централізовані закупівлі лікарських засобів за державними цільовими програмами тривають у плановому режимі. «Ця процедура вимагає величезної попередньої роботи, від якої залежить ефективність закупівлі», — наголосив радник міністра.

Щорічно фахівцями охорони здоров’я відповідно до потреб регіонів формується на наступний бюджетний рік номенклатура лікарських засобів та виробів медичного призначення, що підлягають закупівлі в межах програм, та затверджується за результатами проведених нарад відповідно до завдань державних програм і централізованих заходів.

У 2012 р. саме цей підготовчий етап зазнав найбільших новацій та змін. Для централізованих закупівель у нинішньому році номенклатура розроблялася на підставі обґрунтованої потреби відповідно до клінічних протоколів (стандартів) лікування, нозологічних структур, фармакоекономіки, базуючись на офіційних статистичних даних регіонів, враховуючи пріоритетність основ­них базових препаратів.

«Для того щоб закуповувалися лише найнеобхідніші ліки, для кожної з державних програм необхідно було розробити окремі стратегії з визначенням основних принципів, за якими має формуватися номенклатура. Це соціальна (наприклад в онкології — зниження рівня смертності за перший рік хвороби та інвалідизації працездатного населення), медична, фармакологічна стратегії, а також із урахуванням фармакоекономіки. Таким чином, можна обрати препарати, які дозволять охопити лікуванням якнайбільшу кількість пацієнтів. Можливо, це дещо подовжило процес закупівлі, але дозволило досягти головного — ми отримали не просто перелік лікарських засобів, а в першу чергу — стратегію реалізації державної програми на рік», — зазначив Д. Підтуркін.

Станом на 16 травня номенклатура закупівель затверджена у повному обсязі. З її урахуванням здійснюється збір заявок з регіонів щодо потреби у ліках і виробах медичного призначення. Отримано заявок на 1779,9 млн грн., що становить 97,1% загального обсягу закупівель. Левова частина всіх заявок з регіонів була зібрана з початку лютого до середини березня 2012 р.

У цьому році вперше було використано методику розрахунку потреби хворих в препаратах проти туберкульозу за рекомендаціями ВООЗ. «Ми відійшли від розрахунку за категоріями пацієнтів до розрахунку за окремим пацієнтом, що дозволить зекономити до 15% коштів, виділених для цієї державної програми, та попередити проблему дефіциту протитуберкульозних препаратів в одних закладах охорони здоров’я, та їх надлишків в інших. Така ж методика використана і для розрахунку потреби у препаратах для лікування гемофілії, що дозволить в нинішньому році вперше забезпечити 100% потребу пацієнтів в цих ліках», — наголошує радник міністра.

З 2011 р. важливим завданням для МОЗ Україн­и стало забезпечення максимальної відкритості торгів та недопущення введення дискримінаційних положень для їх учасників, що дозволило залучити до участі в тендерах безпосередньо виробників. Розширення переліку компаній, які беруть участь у закупівлях, сприяє створенню здорового конкурентного середовища, забезпечує прозорість тендерних процедур та дозволяє знизити вартість ліків.

Р. Богачев додав, що аналіз 2010 р. свідчить, що 80% усіх закупівель здійснено в 8 компаніях, проте в 2011 р. справедливе ставлення до всіх учасників ринку призвело до того, що переможцями торгів стали 75 різних постачальників.

Державні закупівлі: чи отримають пацієнти ліки вчасноГалина Довганчин повідомила, що станом на 16 травня тривають процедури державних закупівель за бюд­жетними програмами і централізованими заходами на 1378 млн грн., що становить 66,56% загального плану фінансування (1833,9 млн грн.). Оголошено про проведення процедури закупівель у «Віснику державних закупівель», в тому числі по вакцинах, на суму 1028,2 млн грн., що становить 55,34% загального плану фінансування. Відбулося розкриття пропозицій учасників торгів на 255,9 млн грн., що становить 14% загального плану фінансування.

4 травня 2012 р. укладено договори щодо закупівлі імунобіологічних препаратів на суму 60,77 млн грн. (3,4% загального плану фінансування). Також з метою забезпечення безперервної вакцинації дітей відповідно до затвердженого наказом МОЗ України від 16 вересня 2011 р. № 595 Календаря профілактичних щеп­лень України, МОЗ здійснило пролонгацію дії договорів 2011 р. на 20% на вакцини Пентаксим (для профілактики дифтерії, правця, кашлюка (ацелюлярний компонент), поліомієліту та гемофільної інфекції типу b); Пріорікс (для профілактики кору, паротиту, краснухи) та вакцини проти сказу. Це дозволить нівелювати періоди тимчасового загострення ситуації з наявністю вакцин в регіонах до моменту здійснення поставок 2012 р.

На початку травня проведено розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю ліків за Державною програмою «Централізовані заходи з лікування хворих на гемофілію». У травні відбудеться розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю ліків для дітей та дорослих з онкологічними захворюваннями, а також додатково на закупівлю імунобіологічних препаратів.

Згідно з прогнозом здійснення процедур конкурсних закупівель передбачається, що договори з переможцями конкурсних торгів буде укладено повністю до серпня 2012 р.

Г. Довганчин звернула увагу присутніх, що, згідно із Законом України «Про здійснення державних закупівель» необхідно дотримуватися термінів, встановлених для кожного з етапів закупівлі. З моменту оголошення про проведення процедури закупівлі до укладання відповідних договорів проходить не менше 45 днів.

Процедури конкурсних торгів тривають за наступними напрямами:

  • програми і централізовані заходи з імунопрофілактики — 263,52 млн грн. (з урахуванням пролонгації договорів на 20% за результатами торгів 2011 р.), за результатами торгів укладено договори на 60,77 млн грн.;
  • препарати для лікування онкологічних хворих (дорослого віку) — 161,61 млн грн.;
  • препарати для лікування туберкульозу — 157,9 млн грн.;
  • лікування пацієнтів із розсіяним склерозом — 73,49 млн грн.;
  • лікування хворих на гемофілію (дорослого віку) — 63,62 млн грн. (розкриття пропозицій конкурсних торгів відбулося 10 травня 2012 р.);
  • лікування дітей з хворобою Гоше — 5,29 млн грн. (розкриття пропозицій конкурсних торгів було заплановане на 10 травня, проте не подано жодної пропозиції);
  • лікування дітей, хворих на церебральний параліч, — 2,36 млн грн.;
  • лікувальне харчування для дітей з фенілкетонурією — 5,27 млн грн.;
  • набір реактивів для скринінгу новонароджених на фенілкетонурію та вроджений гіпотиреоз — 5,99 млн грн.;
  • Державна цільова соціальна програма «Транс­плантація» — 34,4 млн грн.;
  • лікарські засоби для дітей із первинним (вродженим) імунодефіцитом — 0, 76 млн грн.;
  • лікарські засоби для пацієнтів із серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями — 52,4 млн грн.;
  • препарати для дітей із онкологічним та онкогематологічними захворюваннями — 82 млн грн.;
  • препарати для лікування дітей із муковісцидозом — 0,92 млн грн.;
  • ліки для антиретровірусної терапії дорослих, підлітків та дітей — 233,3 млн грн.;
  • препарати для лікування дітей із хронічними гепатитами — 7,64 млн грн.;
  • лікарські засоби для дітей із гіпофізарним нанізмом — 17,58 млн грн.

Р. Богачев запевнив присутніх, що у 2012 р. процедури державних закупівель відбудуться в першому півріччі — лікарські засоби та вироби медичного призначення з’являться в лікарнях без затримок. При цьому пріоритетом МОЗ залишається планова закупівля необхідних препаратів із забезпеченням їх якості.

Державні закупівлі: чи отримають пацієнти ліки вчасно

Ситуація із забезпеченістю регіонів лікарськими засобами і виробами медичного призначення є контрольованою і прогнозованою. За найбільш соціально важливими програмами закупівель залишків препаратів впевнено має вистачити щонайменше до моменту здійснення поставок за закупівлями 2012 р. Згідно із оперативними даними територіальних органів охорони здоров’я, відповідно до актів списання у регіонах наявні лікарські засоби та вироби медичного призначення на загальну суму 842,2 млн грн., що становить 47,36% річної потреби регіонів у рамках бюджетних призначень. І лише за програмою імунопрофілактики залишків вакцин вистачить на 1,5–2,5 міс.

З метою забезпечення безперервної вакцинації дітей відповідно до затвердженого календаря щеплень, Міністерством здійснено пролонгацію дії договорів 2011 р. у рамках потреби регіонів на 2012 р. на 20%.

Також за результатами проведення процедур конкурсних закупівель було укладено договори на поставку імунобіологічних препаратів. Найближчим часом вакцина надійде у регіони.

Завершуючи прес-конференцію, Р. Богачев наголосив, що у подальшій роботі МОЗ України будуть здійснюватися всі необхідні організаційні заходи з метою планового проведення процедур державних закупівель, а головне — своєчасного і безперебійного забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення лікувально-профілактичних закладів країни.

Прим. ред.: У 2011 р. перше оголошення про проведення відкритих торгів розміщено на сайті МОЗ України 11 квітня, а цього року воно з’явилось — 12 квітня.

Ганна Барміна,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті