Змінений перелік: перші враження

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 липня 2003 р. № 1164 було внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 р. № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Пропонуємо (з деякими скороченнями) коментар, підготовлений редакцією інформаційно-аналітичної газети «Податки та бухгалтерський облік».

ПЕРЕЛІК І ЗАКОН

Правові підстави застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), книг обліку розрахункових операцій (КОРО) і розрахункових квитанцій (РК) при розрахунках зі споживачами визначає Закон України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зі змінами (далі — Закон про РРО). У ст. 9 цього Закону наведено умови, за яких можна не застосовувати ні РРО, ні РК. Згідно зі ст. 10 перелік окремих форм і умов діяльності, які можна здійснювати без РРО із застосуванням РК і КОРО, установлюється Кабінетом Міністрів України. На виконання вимог цієї статті Закону про РРО Кабмін видав постанову від 23.08.2000 р. № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — постанова № 1336).

Положення постанови № 1336 слід аналізувати в порівнянні зі ст. 9 Закону про РРО (що ми і спробували зробити): у багатьох випадках вони доповнюють один одного. Наприклад, якщо приватний підприємець не підпадає під дію п. 5 ст. 9 Закону про РРО, оскільки торгує пивом у пляшках, він може торгувати з використанням РК і КОРО на підставі п. 1, введеного постановою № 1336, Переліку окремих форм і умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок і книг обліку розрахункових операцій (далі — Перелік). Якщо ж приватний підприємець торгуватиме іншими підакцизними товарами, йому доведеться застосовувати РРО на загальних підставах.

ТЕРМІН УВЕДЕННЯ В ДІЮ

Як і минулого разу (див. постанову КМ України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 р. № 1336» від 24.01.2001 р. № 45), термін введення змін в дію не зазначено. Отже, зміни діють з 24.07.2003 р., тобто з дня прийняття постанови № 1164. Багато які суб’єкти підприємницької діяльності виявилися без вини винуватими, формально порушуючи норми постанови № 1336 в її новій редакції. Вони можуть бути оштрафовані згідно з нормами розділу V Закону про РРО. Наприклад, за торгівлю без видачі РК штраф у п’ятикратному розмірі від суми купівлі згідно з п. 1 ст. 17, за відсутність КОРО штраф у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян згідно з п. 3 ст. 17. Не виключені і штрафи за Указом Президента від 12.06.95 р. № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

ЗМІНИ ПУНКТІВ ПЕРЕЛІКУ

Тепер у постанові № 1336 — різні для міста і для села граничні розміри річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), при перевищенні якого застосування РРО є обов’язковим. При заняттях роздрібною торгівлею і громадським харчуванням (п. 4 Переліку), а також «роздрібною торгівлею медичними та фармацевтичними товарами та наданні медичних і ветеринарних послуг на території села» (п. 7 Переліку) РРО дозволено не застосовувати, якщо граничний розмір розрахункових операцій не перевищує 75 тис. грн. на рік на один відокремлений структурний підрозділ — пункт продажу товарів (надання послуг).

 Павло Пічугін,
бухгалтер-експерт редакції газети
«Податки та бухгалтерський облік»

Опубліковано: Податки та бухгалтерський облік, № 63 (621) від 7 серпня 2003 р.

Обов’язковим є використання РРО при наданні медичних послуг виїзними бригадами та медичне обслуговування вдома у замовника, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій перевищує 200 тис. гривень на один суб’єкт господарської діяльності. — Прим. ред. «Щотижневика АПТЕКА».

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті