Щодо вдосконалення процедури ліцензування

До редакції «Щотижневика АПТЕКА» надійшов лист від Обласної асоціації фармацевтичних підприємств Вінниччини. Рада Асоціації вважає за доречне звернути увагу керівництва Міністерства охорони здоров’я України на суттєві недоліки у нормативному та організаційному забезпеченні процесу ліцензування діяльності аптечної мережі. «Існуючі проблеми в ліцензуванні не дають можливості покращити рівень доступності лікарських засобів для найменш захищених верств населення», — говориться в листі, підписаному президентом Асоціації О.І. Горносталем. Рада Асоціації висуває свої пропозиції щодо процедури ліцензування підприємницької діяльності.

Пропозиції Обласної асоціації фармацевтичних підприємств Вінниччини щодо вдосконалення процедури та умов ліцензування:

1. Довідка про відповідність ліцензійним умовам повинна видаватися безкоштовно Державною інспекцією з контролю якості (ДІКЯ) лікарських засобів на місцях шляхом створення відповідного ліцензійного відділу, оскільки ДІКЯ несе відповідальність за стан фармацевтичної діяльності в регіоні і є незалежним державним органом контролю фармацевтичної діяльності.

2. Перевірку на відповідність ліцензійним умовам повинні проходити всі структури, що відпускають ліки, незалежно від форми власності та підпорядкування.

3. Відкривати структурні підрозділи аптек лише за місцем реєстрації головного підприємства (аптеки).

4. Відновити відмінене положення Постанови Кабінету Міністрів № 447 від 12.05.97 р. про пішохідну доступність між аптеками 400 м. Не видавати дві ліцензії за однією адресою.

5. Ліцензію видавати лише тим закладам, керівники яких мають вищу фармацевтичну освіту, за винятком закладів, розташованих у сільській місцевості.

6. Структурні підрозділи аптек відкривати лише в капітальних спорудах. Заборонити реалізацію лікарських засобів з металевих, скляних та інших кіосків, споруджених відокремлено.

7. За торгівлю в недозволених місцях (з лотка чи автомобіля) головну аптеку одразу позбавляти ліцензії.

8. За реалізацію чи виробництво лікарських засобів без наявності ліцензії порушувати кримінальну справу.

9. Заборонити реалізацію лікарських засобів та БАД лікарям та іншим медичним працівникам у кабінетах і «з кишень», встановивши за це кримінальну відповідальність. Реалізацію БАД проводити через аптечну мережу.

10. Ліцензії видавати фармацевтичним підприємствам, які входять до складу фармацевтичних асоціацій, — громадських організацій з контролю фармацевтичної діяльності.

11. Повторні ліцензії фармацевтичним підприємствам, які працюють на фармацевтичному ринку чесно та якісно, видавати терміном на 5 років.

12. Перелік документів для ліцензування затверджувати терміном не менше ніж на 3 роки.

На нашу думку, це дасть змогу керівництву структури, що її буде створено у складі Державної служби, відмовитися (звичайно, за наявності бажання та державного підходу) від практики ліцензування, яка скомпрометувала себе, від послуг працівників Управління ліцензування ліквідованого Держдепартаменту, діяльність яких викликає справедливі нарікання фармацевтичної громадськості у зв’язку із систематичним порушенням вимог нормативної та правової бази.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті