Митні справиДо уваги зарубіжних виробників та імпортерів

Як повідомляв «Щотижневик АПТЕКА» (№39 (410) від 13 жовтня 2003 р.), регіональні митниці України «прискіпливо» ставляться до ЛЗ, класифікованих у товарній підпозиції 3004 90, і намагаються відносити їх до інших товарних підпозицій, за якими ставка мита вища, ніж за товарною підпозицією 3004 90. Підставою для таких дій митників послужив лист заступника голови Державної митної служби України Ю.М. Дьоміна № 11/6-13-13018-ЕП від 4 вересня 2003 р. «Про класифікацію медичних засобів, які містять у своєму складі вітаміни або інші сполуки товарної позиції 2936» до начальників регіональних митниць, в якому, зокрема, зазначено: «… Кількість (масова частка) вітамінів або інших сполук товарної позиції 2936 у лікарському засобі та їх призначення (діюча речовина чи допоміжна) не мають значення для класифікації лікарського засобу у випадку, коли розглядається питання його віднесення до товарних підпозицій 3004 50 чи 3004 90 …

Код товару, зазначений у висновках експертів Торгово-промислової палати України або інших установ та у Міжвідомчій базі даних зареєстрованих в Україні лікарських засобів, не носить визначального характеру при класифікації лікарських засобів для цілей митного оформлення …»

Звертаємо увагу зарубіжних виробників ЛЗ та постачальників на той факт, що в міжнародній товарно-транспортній накладній (CMR) при експорті з країни походження товарам уже присвоєні коди відповідно до міжнародної Гармонізованої системи опису та кодування товарів.

У 2002 р. Україна приєдналася до Міжнародної конвенції «Про Гармонізовану систему опису та кодування товарів» і, відповідно, взяла на себе зобов‘язання: використовувати всі товарні позиції і субпозиції Гармонізованої системи, а також цифрові коди, що належать до них, без будь-яких доповнень чи змін; застосовувати основні правила класифікації для тлумачення Гармонізованої системи, а також усі примітки до розділів, груп і субпозицій та не змінювати обсяг розділів, груп, товарних позицій і субпозицій Гармонізованої системи; підтримувати порядок кодування, прийнятий у Гармонізованій системі. Так, чи є підстави змінювати міжнародні коди, чи варто добросовісним імпортерам погоджуватись на зміну внесеного в CMR коду товару при перетинанні митного кордону України.

Редакція «Щотижневика АПТЕКА» уважно стежить за розвитком подій щодо зазначеної проблеми та інформуватиме своїх читачів про її вирішення.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті