Препарати МІЛІСТАН – диференційоване лікування застуди

 

Напередодні сезонного підвищення захворюваності на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) проблема вибору оптимального лікарського засобу (ЛЗ) для зменшення вираженості основних симптомів цих захворювань — лихоманки, загальної слабості, головного болю, болю у горлі, кашлю та нежитю — стає актуальною як для лікарів та фармацевтів, так і для більшості пересічних громадян нашої держави. Серед широкого спектра високоякісних та доступних за ціною ЛЗ виробництва фармацевтичної компанії «Мілі Хелскере Лтд.» (Великобританія), представництво якої в Україні офіційно відкрилося у березні 2003 року, чільне місце посідає серія протизастудних препаратів МІЛІСТАН. Кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» зустрілася з продакт-менеджером компанії «Мілі Хелскере Лтд.» Аелітою Ревою, яка надала нам інформацію про ці препарати.

За своєю медичною, соціальною та економічною значущістю ГРВІ займають одне з основних місць у структурі загальної захворюваності і найбільш поширені з усіх інфекційних хвороб. Контагіозність цих захворювань надзвичайно висока, наслідком чого стає їх масове поширення серед населення. Крім того, при ГРВІ часто розвиваються різноманітні ускладнення. Незважаючи на проведення в останні роки активних профілактичних заходів, зокрема вакцинації проти грипу, захворюваність населення залишається високою. Так, за даними Державної санітарно-епідеміологічної служби, у 2001 році лише на грип в Україні захворіли 89 142 особи. Симптоматична терапія залишається основним методом лікування хворих на грип та ГРВІ. Слід також зауважити, що комбіновані препарати для лікування ГРВІ завдяки комплексній дії на різні ланки патологічного процесу при цих захворюваннях здатні швидко усувати їх основні симптоми. До того ж, придбання одного комбінованого ЛЗ замість декількох препаратів різних фармакологічних груп може знизити витрати на лікування, а застосування такого ЛЗ дозволяє досягти більш суворого дотримання пацієнтами режиму лікування.

Як відомо, ГРВІ практично завжди супроводжуються розвитком запального процесу, який має універсальні механізми патогенезу: токсини збудника ушкоджують клітини, призводячи до викиду медіаторів запалення — простагладинів та лейкотрієнів, а також до вивільнення вазоамінів — гістаміну, серотоніну та ін., які підвищують проникність судинної стінки і призводять до ексудації. Внаслідок дії цих біологічно активних речовин і з’являються такі симптоми, як набряк та гіперемія слизових оболонок, біль та підвищення температури тіла.

Але, незважаючи на спільні риси патогенезу, клінічна картина ГРВІ, збудниками якої є різні віруси, суттєво відрізняється за своїми симптомами та ступенем їх прояву: в одних пацієнтів, особливо на початку захворювання, на перший план виступають симптоми загальної інтоксикації (підвищення температури тіла, загальна слабість, головний біль, біль у м’язах), в інших — превалюють місцеві симптоми (біль у горлі, кашель, нежить), що спричинює необхідність диференційованого підходу до лікування. Враховуючи зазначене, фармацевтична компанія «Мілі Хелскере Лтд.» впровадила на фармацевтичний ринок України цілу серію ЛЗ проти застуди, до складу якої входять такі препарати, як МІЛІСТАН, МІЛІСТАН СИНУС та МІЛІСТАН МУЛЬТИСИМПТОМНИЙ. Крім того, незабаром планується представити на фармацевтичний ринок серію цих препаратів для застосування у дітей. Зараз триває їх реєстрація. Ця серія буде включати 4 препарати у зручних для лікування дітей різного віку лікарських формах: сироп МІЛІСТАН ДЛЯ НЕМОВЛЯТ, жувальні таблетки МІЛІСТАН ДИТЯЧИЙ, краплі для перорального прийому МІЛІ НОСИК та таблетки МІЛІСТАН МУЛЬТИСИМПТОМНИЙ для дітей. Таким чином, серед протизастудних препаратів, які пропонує українським споживачам компанія «Мілі Хелскере Лтд.» кожен хворий, користуючись порадою лікаря або фармацевта, зможе обрати саме той препарат, який допоможе йому ефективно подолати ГРВІ на будь-якій стадії.

Так, якщо захворювання тільки розпочинається, і пацієнт скаржиться на погане загальне самопочуття, головний біль та біль у горлі, закладеність носа, йому доцільно порадити прийом препарату МІЛІСТАН. Як діюча речовина до складу цього препарату входить парацетамол у дозі 500 мг, який завдяки вираженим знеболювальним, жарознижувальним та протизапальним властивостям, а також високому профілю безпеки широко застосовують в усьому світі. Парацетамол пригнічує циклооксигеназу переважно в ЦНС, впливаючи на центри болю та терморегуляції. Завдяки цьому відбувається швидке та ефективне зниження інтенсивності болю, покращується суб’єктивне самопочуття хворого.

У випадках, коли перебіг ГРВІ супроводжується явищами гострого риніту або ускладнюється розвитком гострого чи загостренням хронічного синуситу (гаймориту, фронтиту, етмоїдиту, сфеноїдиту), доцільно застосовувати комбінований препарат МІЛІСТАН СИНУС. До складу препарату входять два активних компоненти, які потенціюють дію один одного та забезпечують комплексний вплив на різні механізми патогенезу — парацетамол 500 мг та цетиризину гідрохлорид у дозі 10 мг. Включення до складу МІЛІСТАНУ СИНУС антигістамінного препарату II покоління цетиризину зумовлено тим, що патологічний процес при ГРВІ дуже часто супроводжується розвитком алергічної реакції. Цетиризин є селективним антагоністом периферичних Н1-гістамінових рецепторів, який чинить виражену та тривалу (до 24 год) протиалергічну дію і не виявляє седативного та кардіотоксичного ефекту при застосуванні у терапевтичних дозах. Завдяки комплексній дії препарату МІЛІСТАН СИНУС швидко та ефективно усувається набряк і запалення слизової оболонки носа та приносових пазух, забезпечується їх адекватний стійкий дренаж, зменшуються виділення із носа, полегшується носове дихання, зникає головний біль.

МІЛІСТАН МУЛЬТИСИМПТОМНИЙ доцільно застосовувати у розгорнутий період ГРВІ. Він чинить виражену комплексну дію на усі основні симптоми застуди: зменшує вираженість симптомів інтоксикації, усуває симптоми нежитю, знижує інтенсивність болю у горлі, а головне — на тривалий час пригнічує сухий кашель, який суттєво погіршує самопочуття і стомлює хворих. До складу цього препарату входять 4 компоненти, які потенціюють дію один одного: парацетамол у дозі 325 мг, цетиризину гідрохлорид у дозі 10 мг, декстрометорфану гідробромід у дозі 15 мг та хлорфеніраміну малеат у дозі 2 мг. Декстрометорфан належить до протикашльових засобів і застосовується для ефективного пригнічення сухого непродуктивного кашлю. Він виявляє виражений анальгезивний ефект, добре переноситься хворими, не пригнічує дихання та не спричинює звикання. Поєднання у МІЛІСТАНІ МУЛЬТИСИМПТОМНОМУ одразу 2 антигістамінних компонентів I та II покоління — хлорфеніраміну та цетиризину — дозволяє досягти одразу декількох позитивних ефектів. По-перше, ця комбінація дає можливість знизити дозу антигістамінного препарату I покоління при збереженні високої клінічної ефективності. По-друге, хлорфенірамін забезпечує швидкий початок протиалергічної дії, а цетиризин — подовжує дію препарату. Слід зазначити, що антигістамінні препарати I покоління мають ще одну позитивну властивість — ефективно зменшують чхання, яке дуже часто непокоїть хворих на ГРВІ. Вважається, що цей ефект реалізується завдяки здатності цих препаратів проникати через гематоенцефалічний бар’єр і блокувати Н1-гістамінові та мускаринові рецептори у довгастому мозку (Muether P.S., Gwaltney J.M., 2001). Цей факт є ще одним підтвердженням доцільності включення хлорфеніраміну до складу МІЛІСТАНУ МУЛЬТИСИМПТОМНОГО.

Таким чином, використання високоефективних та зручних у застосуванні препаратів протизастудної серії МІЛІСТАН дозволяє максимально індивідуалізувати лікування ГРВІ та забезпечити швидке одужання кожному хворому. Співробітники аптек, до яких вже надійшли препарати серії МІЛІСТАН, часто чують добрі відгуки споживачів цих лікарських засобів. Крім того, компанія «Мілі Хелскере Лтд.» надає аптечним установам засоби для проведення мерчандайзингу своєї продукції — шелфтокери, використання яких дозволяє забезпечити мультифейсинг серії та звернути на ці препарати увагу потенційного покупця, щоб швидко обрати той засіб протизастудної серії МІЛІСТАН, який потрібен саме йому.

Олена Барсукова

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Ароматерапия, или Приятное облегчение симптомов простуды

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті