Проблеми грипу в Україні. Коментарі фахівців

27 жовтня під час роботи виставки «Охорона здоров’я-2003» у Київському Палаці спорту відбулася науково-практична конференція «Актуальні проблеми грипу в Україні», організована журналом «Free Time. Здоровье». Основні завдання конференції — обговорення проблеми очікуваної епідемії грипу та визначення ефективних методів її запобігання.

Зліва направо: Олена Бєх, Аркадій Фролов, Галина Чернєнко, Ігор Нікольський, Семен Тер-Вартанян

Враховуючи значну поширеність грипу, це захворювання становить серйозну соціально-економічну проблему. Небезпека грипу зумовлена високою частотою розвитку ускладнень, яка спричинює непрацездатність значної частини населення, тому дуже важливо забезпечити своєчасну та ефективну профілактику, зазначив доктор медичних наук, керівник Українського центру грипу, головний епідеміолог Міністерства охорони здоров’я Аркадій Фролов. Профілактика поділяється на первинну (організаційні заходи), вторинну, або специфічну (застосування специфічних вакцин), та третинну, або неспецифічну (введення індукторів інтерферону, імуномодуляторів та ін.). Про механізми формування противірусного імунітету доповідав також завідувач лабораторії імуногенетики Центру радіаційної медицини Академії медичних наук України Ігор Нікольський.

Активізувати роботу з вакцинопрофілактики грипу необхідно в передепідемічний період (жовтень-листопад), наголосила представник компанії «Авентіс Пастер» в Україні Олена Бєх. Вона зазначила, що вакцина «Ваксигрип», яка належить до класу розщеплених вакцин, виробництва компанії «Авентіс Пастер» є ефективним засобом проти грипу. О. Бєх звернула увагу присутніх, що розщеплені вакцини не містять самого вірусу грипу, а тількі його окремі антигени. Це спрямоване на зниження ризику виникнення побічних реакцій внаслідок їх введення. Розщеплені вакцини містять не лише поверхневі антигени вірусу грипу (нейрамінідазу і гемаглютинін), а також 4–5 внутрішніх антигенів, для посилення імунної відповіді та забезпечення надійного захисту організму від вірусу грипу.

Найбільш важливою в передепідемічний період є імунізація осіб з груп ризику інфікування грипом, у яких існує висока вірогідність подальшого розвитку клінічних ускладнень (хворі з хронічною патологією, діти та особи похилого віку). Про це йшлося в доповідях головного ревматолога міського управління охорони здоров’я і медичного забезпечення м. Києва, кандидата медичних наук Семена Тер-Вартаняна «Сучасний погляд на протигрипозну вакцинацію людей з серцево-судинною патологією» та лікаря-педіатра вищої категорії Галини Чернєнко «Дитина та грип. Вакцинація дітей».

Олена Кучерук
Фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті